1960 LI YILLARIN

ANTRENÖRLERİ

1970 Yılında antrenör olarak göreve başlayan Mustafa Sılay öncesinde Konya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü’nde kadrolu olarak atletizm antrenörünün olamadığını görüyoruz.

Kendiside eski bir milli atlet olup, Ankara’da görev yaptığı dönemde atletizm ajanlığı da (İl Temsilciliği) yapan Sami Yavrucuk 1960 yılında Konya’ya İl Müdürü olarak atanır atanmaz antrenör konusuna parmak bastı.

Zaman zaman Genel Müdür Fikret Altınel imzası ile Atletizm Federasyonu Teknik Üyeleri Nuri Turan ve Şevki Koru’nun hazırladıkları antrenman programları posta aracılığı ile Konya’ya ulaşması bile, atletlerimiz için bir artı oldu.

FOTO- Nizamettin Yetişen’in 29 Mayis 1967 tarihli Yeni Konya Gazetesi’nde, yüksek atlamada  1.75 ile birinci olduğu haberi...

İl Müdürü Sami Yavrucak göreve geldikten sonra Atletizm Federasyonu aracılığı ile 1961 yılında antrenör olarak Konya’da görevlendirilen ve üç yılı aşkın görev yapan Muhsin Cüneyt’in gayretleri ile Konya Atletizmi tırmanışa geçti.

8 Ağustos 1966 tarihinde Sami Yavrucuk’tan sonra göreve gelen Cemil Ergen’de aynı misyonu devam ettirdi.

Aynı yıllarda daha kısa süre görev yapan antrenörler Yugoslav Kolariç Marjan ve Amerikalı (Kızılderili) Frank Medina’nın katkıları başarıları bir kat daha yükseltti.

FOTO- Ayaktakiler: Konya’mızın duayen gazetecisi Nail Bülbül, Antrenör Muhsin Cüneyt, Cavit Ergül. Oturanlar: Mustafa Keten ve Milli bisikletçi Nusret Ergül...

Muhsin Cüneyt’in koşular ve atmalar, Koraliç Marjan’ın atma ve atmalar, Frank Medina’nın ise koşu branşları üzerinde daha etken olduğu bilinmektedir.

Ayrıca 1969 Tokyo Olimpiyatları için Şeker Fabrikası’nda kampta olan Güreş Milli Takımı Kondisyoneri Cahit Önel yeni kurulan Şekerspor Atletizm Takımı vesilesiyle atletlere yön vererek bu branşın gelişmesine katkıda bulunmuştu.

6 Ocak 1966 tarihinde Hara çayırlığında yapılan ve Muharrem Dalkılıç’ın birinci olduğu Türkiye Kros Ligi Yarı Final (10bin m.) müsabakası için Konya’ya gelen Türk atletizminin önemli isimlerinden Şevki Koru’nun kısa sürede olsa Konya’da kalarak atletlerimize ruh ve program verdiği bilinmektedir.

FOTO- 1968 İstanbul Ayazağa Mustafa Yavuz ve Ahmet Keten’in Milli olduğu yarış. Antrenör Muhsin Cüneyt, Seyit Saklan ve Mümin Yılmaz…

 Her güzel haslette dünyaca KONYAMIZIN MİSYONUNUN OLDUĞU FAKAT VİZYONUN OLMADIĞI bilinmektedir.

Konya atletizm tarihinde de bunu görüyoruz. 1964 yılında Konya Lisesi son sınıfta olan ve Şeker Fabrikası’nda işe başlayan ve yeni kurulan Şekerspor Atletizm Takımı’nın kurulmasında etken olan Mustafa Keten, içindeki uhde ile fahri olarak antrenörlük yapmaya başladı. Her geçen gün sporcu kitlesini çoğaltan Keten 1969 yılında askere gidinceye kadar bu konuda önemli bir eksikliğin ilâcı oldu. Çünkü 1964 – 1968 sonu arasında ilimizde başka bir atletizm antrenörü görev yapmadı.

FOTO- Konya Atletizm Bayramı 5000 metrede  1. Oktay Özağaç, 2.Mustafa Keten, 3.Hasan Eken. Antrenör Muhsin Cüneyt

1960 sonrası görev yapan Muhsin Cüneyt, Kaloriç Marjan, Frank Medina, Cahit Önel, Nuri Turan, Şevki Koru ve son olarak da Mustafa Keten Erkek Lisesi, Ticaret Lisesi, Erkek Sanat Enstitüsü ve İmam Hatip Okulu’nun atletleri için gayret ettiler.

İşte Keten öncesi dönemin hatırlana bilen atletleri. İsmail Serim, Çetin Göçer, Orhan Arda, Bekir Ceylan, Nejat Söylev, Aytekin Mesci, Engin Öğütverici, İ.Hakkı Dursun, Tunga Danış, Yalçın Altınel, M.Ali Göksu, Seyfi Özügüzel, Vezir Balcıoğlu, Elbey Daver, Fikret Altınel, Mustafa Sılay, Aydın Ayvacı.

1964 yılında Mustafa Keten sayesinde Konya Atletizmi, antrenör konusunda başsız kalmamış oldu. İşte bu dönemde Mustafa Keten’in emeği ile terleyen Konyalı atletlerimiz:

FOTO- Genel Müdür Yalçın Altınel’in imzası ile Nuri Turan ve Şevki Koru’nun antrenman programı.

Mustafa Yavuz, İlker Zümrüt, Suat Gücüyener, Atanur Tuncer, Metin Kızıltan, Ahmet Keten, Bülent Ayyüce, Reha Çelen, Arif Gürses, Edip Yazgan, Mümin Hasaklılar, Mehmet Nur Yanmaz, Erdoğan…., Halis Özkan, Seyit Saklan, Muharrem Apan,…

Antrenör Keten’den yaşı büyük olan Şeker Fabrikası’nda çalışan Maraton Mehmet lakaplı Mehmet Serin bile, Mustafa Keten’in antrenörlüğüne tabi oldu. Tabi ki bu guruptan Mustafa Yavuz, Muharrem Apan, İbrahim Akkuş milli formayı giyme şerefine eriştiler.

Daha önceki yıllarda olduğu gibi 1960 lı yıllarda da basketbol, voleybol, futbol, halter ve güreş sporu ile ilgilenip müsabakadan müsabakaya atletizm yarışlarına katılan Muharrem Tosun, Zafer Demirtoka, Hasan Özkaplan, Yahya Yaya, Arif Eseroğlu, Hasan Altıoklar, Tuncay Bilge gibi bir çok isme rastlıyoruz. Bu isimlerden biride NİZAMETTİN YETİŞEN.

FOTO- Foterli Antrenör Yugoslav Kolariç Marjan. Ayaktakiler: Yalçın Altınel, M.Ali Göksu, Cem Yeşiltepe, İsmail Serim, Hasan Özkaplan, Antrenör Kolariç Marjan, Seyfi Özügüzel, Tunga Danış. Oturanlar: Ahmet Keten, Mustafa Keten, Bekir Ceylan, Halil Süren, Halis Özkan ve Vezir Balcıoğlu...

AKÇEŞME SOKAĞININ İLK VE SON SPORCUSU:

NİZAMETTİN YETİŞEN

1946 Yılında Konya’da doğdu. Baba Konya’nın yerlisi, anne Bozkır Karacaardıçlı.

Karma Ortaokulu 2. Sınıfta iken Beden Eğitimi Öğretmeni Cevdet Şenyurt’un (Boyacı) teşviki ile basketbol oynamaya başladı. Bu tanışma ile Yetişen 14 yıl spor yaptı. Özellikle Ortaokul sonrası Sanat Enstitüsü’nde voleybol ve futbolda oynadı. Beden Eğitimi Öğretmeni Ali Esen ondaki yeteneği bildiği için okul atletizm takımına aldı. Aynı yıllarda Konya İdmanyurduna lisans çıkarıldı. Antrenör Özcan Vanlıoğlu basketbol takımındaki etkinliği dışında atletizm ve voleybola yönlendirdi. Aynı yıllarda Ali Esen Yetişeni okul futbol takımına da aldı.

Ortaokul yıllarında baba sporu yasaklasa da Yetişen’in günleri ders ve sporla geçmeye başladı.

Kendine has makas stili ile yüksek atlayan Yetişen 4x100 Bayrak Takımında da yer aldı. Sanat Enstitüsü yanında yüksek ve 4x100 branşlarında İdmanyurdu forması ile sürekli Kulüp ve Bölge yarışlarında yüksek atlama yarışlarının birinciliğini kimseye kaptırmadı. En iyi derecesi 1.70 ti.

FOTO- Amerikalı Frank Medina.

O yıllarda Bölge Birincisi olan sporculara tün spor müsabakalarına ücretsiz giriş için Bilimum Giriş Kartı verilmesi atletizm branşına talebi arttırıyordu. Yalnızca bu konu sporcuların değil antrenörlerinde ilgisini çekiyordu. Bu nedenle o yıllarda yetenekli özellikle futbolcu, basketbolcu ve voleybolcuların okul ve bölge atletizm müsabakalarında boy gösterdiğini görüyoruz. Halter ve güreşçilerinde atletizmin atma branşlarında yarıştıkları hepimizin malumu. İşte Necmettin Yetişen’in de bu çerçevede Sanat Enstitüsü ve İdmanyurdu forması ile atletizm sahalarında görüyoruz.

FOTO- Atletizm sporunun Konya’daki mimarı, Sami Yavrucuk. Bekir Ceylan A Kupası’nı takdim ederken…

1974 – 1980 yılları arasında Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde sonrası 3 yıl SSK Hastanesi’nde devamında da Ticaret Odası’nda Basın Müşaviri olarak görev yapan Yetişen 2005 yılında emekli oldu. Konya’da yaşıyor.

Necmettin Yetişen faal sporculuğu sonrası uzun yıllar basketbol, voleybol, futbol, atletizm, masatenisi, tenis, yüzme branşlarında hakemlik ve 1977 – 80 yılları arasında Basketbol İl Temsilciliği yaptı.

FOTO- Şevki Koru’nun en son çalıştırdığı Konyalı atlet Mehmet Kuş (19889) Sağda kravatlı olan Kadem Elmaoğlu...

FOTO- İdmanyurdu ile özdeşleşen Nizamettin Yetişen şampiyonluk kupası ile…

FOTO-Nizamettin Yetişen yüksek atlamada kendine has makas stili ile 1.70 atlamıştı.

FOTO- Atletizme desteklerini esirgemeyen Müdür Yardımcısı Zeki Ülker, Müdür Cemil Ergen ve Nizamettin Yetişen…