KONYA ATLETİZMİNİN ÜÇ CENTİLMENİ

Genelde problemsiz, gayretli, branşının gereği çalışkan olmak zorunda olan atletlerin bazıları bu konuda daha hassastırlar.

Profesör Recep Memik, Öğretmen Adnan Akova ve Pazarlamacı Halit Şahin yukarıda saydığımız özelliklere sahip ilimizin centilmen sporcuları arasındadırlar.

Recep Memik bir yarış sonrası İzmir’de…
 

PROF. RECEP MEMİK (1957)

Uşak’lı olan babası Konya Şeker Fabrikası’nda çalışırken, Konya’da doğdu. 1971 yılında Gazi Lisesi’nde eğitime başladı. Beden Eğitimi Öğretmeni Tahir Dönmer’in yaptığı seçme neticesinde Stad’a gitti ve antrenör Mustafa Sılay’a tabi oldu. Mümkün olduğunca derslerini aksatmadan antrenmanlarına devam ederek geliştirdi. Mehmet Özdil, Sait Yılmaz, İsmet Tuna, Metin Kızıltan, Yavuz İlbiz, İlhami Arslan onun antrenman arkadaşları idi.

Recep Memik stat çevresinde yapılan bir kros yarışında startta beyaz formalı olan…
 

Kısa sürede yaptığı gelişmede Gazi Lisesi ve Bölge Takımı’nda İdmanyurdu forması ile 4x100 başta olmak üzere 100 – 200 ve 4x100m. de başarılar elde etti. 110m. Engellide birçok Konya Birinciliği sonrası, aynı branşta Liseler Türkiye Şampiyonasında Türkiye İkincisi oldu.1974 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanınca spor hayatı bitti.

Ne öğretmenine, ne antrenörüne, ne beraber spor yaptığı arkadaşlarına sorun olmayan atletizm camiasının centilmeni Profesör Recep Memik halen Konya’da Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’nde Ortopedi Bölümündeki görevine devam ediyor.

Konya’da bir yarış, Hüseyin Tunç, Adnan Akova, Talip Gençtürk, İbrahim Dülger, Ali Osman Soydemir, Süleyman...
 

Adnan Akova’nın bir avantajı, orta mesafe koşularında iyi olan bir ilde olmasıydı, işte bunlardan Ali Tunç, Zekeriya Akdoğan’la yarışırken…
 

HALİT ŞAHİN (1958)

Aslen Çumra – Arıkören Yörüklerinden 1973 yılında memleketinden gelip Selçuk İlkokulu yanında bulunan ablasının evinde kalırken, Mevlâna Ortaokulu 2. sınıf öğrencisi iken Beden Eğitimi Öğretmeni Seçil Kutay sayesinde atletizmle tanıştı. Seçil Kutay atletizm meraklısı bir beden eğitimi öğretmeniydi. O her yıl okul çevresinde sınıf seçmesi, devamında okul seçmesi yapar, başarılı olanları atletizme yönlendirirdi. Nitekim Halit Şahin Mevlâna Ortaokulunun çevresinde yapılan iki yarışta da birinci olmuştu. Bunun sonucu Stad’ın yolunu tuttu ve antrenör Mustafa Sılay nezaretinde Nuri Bilgin, Emin Bilgin, İsmail Tosun, Harun Erdoğdu, Celal Güneş.. ile birlikte antrenman yapmaya başladı.

Adnan Akova Milli Takım arkadaşlarıyla...
 

Antrenmanı seven, problemsiz, seviyeli hareket eden Halit Şahin çok geçmeden 800 – 1500 -4x400 ve kros yarışlarında önce Mevlâna Ortaokulu sonrasında Ticaret Lisesini temsilen yarışlara katıldı. 1974 YILINDA Mustafa Sılay’ın anrenörlüğü bırakarak spor servisinde çalışmaya başlayınca Halit Şahin, Antrenör Muzaffer Tulukcu’ya tabi oldu. Konya’daki tüm yarışlar dışında Ankara, İzmir’deki yarışlarada iştirak eden Halit Şahin’in spor adına bir dezavantajı vardı. O da yaz tatilinde Arıkören’e dönüyor, kuzu gütme, harman kaldırma, pancar sökme, bağ işlerinin yoğunluğu ve yorgunluğundan spor yapma imkânı bulamadığından, Konya’ya vardığı zaman emsallerine göre bir iki ayda kendisini zor toparlıyordu. Siyah – beyaz Konyasor’a lisans çıkardığı dönemde antrenör Fazlı Bayram Hadi’den ilgi gördü. 800m. de 2.08, 1500m. de 4.30 civarı kronometrik dereceler onun klasiğiydi. Kros yarışları ise ona ayrı bir güzellik veriyordu. 1974 yılında Konya Ticret Lisesi’nden mezun oldu. Adana Ticari İlimler’i kazanmasına rağmen o yılların siyasi çalkantılarından etkilendi ve yüksek okul yerine ailesinin yanına Belçika’ya gitti. 1981 yılında Türkiye’ye dönen Şahin Konya’da pazarlama işine ve yakın arkadaşı Mehmet Kuş ve Mehmet Özdil’le birlikte Karatay Adalet Parkın’da sağlık için spor için yürüyüş ve koşularına devam ediyor.

Adnan Akova’nın Federasyon Başkanı Abdullah Kökpınar imzalı başarı belgesi...
 

MİLLİ ATLET ADNAN AKOVA (1965)

Adana’da doğdu. Aslen önceleri Yugoslavya Kosova, şu anda Karadağ’a bağlı Akova bölgesinden gelme.

1980 yılında Konya Gazi Lisesi’ne başladığı ilk yıllarda Beden Eğitimi Öğretmeni İlhami Coşkun’un hafta sonu Dutlukır’da yarış var sözü üzerine elbiseli olarak Stad’a gitti. Görevli belediye otobüsüne bindi, yarış yerinde bulunan kamyonun arkasında soyundu ve liseler arası bu ilk yarışında 7. oldu. O gün kendisi gibi atlet olan Hayati Çoban’la tanıştı.

Antrenör Muzaffer Tulukcu, Halit Şahin, Mehmet Kuş. Oturanlar: M.Emin Bilgin ve Bülent Aydilek..

Bir gün sonra pazartesi günü İlhami hocanın tarifi üzerine Stad’a gitti ve antrenör Muzaffer Tulukcu’ya tabi oldu ve antrenmanlara başladı. O yıllarda kendi seviyesinde olan Hayati Çoban, Zafer Göçmez, Hüseyin Kıyak, Erdem Şerbetçigil, Ali Tunç..gibi yeteneklerle çalışması avantajdı. Önce Kültürspor, sonrasında Yolspor’a lisans çıkardı. Konya’daki ferdi ve okul yarışlar dışında İzmir, Ankara ve Bursa’daki yarışlar katıldı. 800 – 1500 – 4x400 ve kros müsabakalarında birçok dereceler yaptı. 2 yıl okula ara vermişti. 1984 yılında İzmir’de yapılan Gençler Türkiye Şampiyonası’nda 1500m. de Zeki Öztürk’ün arkasından ikinci oldu ve Milli Takıma seçildi. Yugoslavya’nın Maribor şehrinde yapılan 800m. yi 1.56.9, 1500m. yi ise 3.56.9 koştu. Bursa’da ikinci, Konya’da Bölgeler Arası Yarış 4x400 de birinci olmuştu.

1985 yılında spor hayatını sonlandıran Adnan Akova’yı atletizm camiası, konuştuğu bile nadir görülen efendi ve centilmenliği ile hatırlar. Uzun yıllar öğretmenlik yaptı. Konya’da yaşıyor.

Bahattin Çağdaş, Halit Şahin, Mehmet Kuş ve Fatih Sun, bir yarışta ön gurupta kıyasıya mücadele ederlerken...
 

Antrenör Fazlı Bayram Hadi, ..., Bülent Aydilek, Hakkı Sertçakar. Oturanlar: Vehbi ..., Servet Uzuncam, Mehmet Kuş ve Halit Şahin.