FEDERASYONUN

KURULUŞU (1922)

Spor federasyonları içinde ilk kurulan 1922 yılında Atletizm Federasyonu’dur.

1903 yılında Beşiktaş, 1905 yılında Galatasaray, 1907 yılında Fenerbahçe Kulübü kurulmasına rağmen Futbol Federasyonu bile Atletizm Federasyonu’ndan sonra 1923’te kuruldu.

Atletizm sporunun ülkemizde benimsenmesi ilk yıllarda Askeri kuruluşlar aracılığı ile oldu. Özellikle 29 Ekim Cumhuriyet ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramlarında, 27 Aralık Atatürk yarışı gibi geleneksel yarışlar Atletizm sporunun her geçen gün sevilmesine neden oldu. Bu gelenek eskisi kadar olmasa da devam etmektedir.

Bu paralelde 2. Ordu Komutanlığı’nın1918 – 1983 yılları arasında Konya’da olması, İkinci Dünya Savaşı nedeniyle 1940 lı yıllarda Harp Okulu’nun Konya’ya taşınması Konya Atletizmi için önemli bir artıydı.

Bu konudaki diğer artıda 1950 – 1966 yılları arasında Konya’mızda Astsubay Okulu’nun olmasıydı. Özellikle bu yıllarda atletizm sporu yapan ağabeylerimiz Astsubay Okulu Beden Eğitimi öğretmenlerinin bu konudaki gayretlerine şahit olduklarına vurgu yapmaktadırlar.

Bilhassa en üst komutanların atletizm sporuna verdikleri önem bilinmektedir. Konya için önem arz eden Bisiklet yarışları atletizm madalyalarının madalya ve kupa törenlerinde generaller mutlaka olur, çoğunun ödül merasimleri de Orduevinde yapılırdı. Alâeddin çevresinde yapılan özellikle bisiklet yarışının birincilik madalyasını 2. Ordu Komutanı takdim ederdi.

1981 Sporun Duayen Gazetecisi Nail Bülbül, Yılın GAZETECİSİ Ödülünü, 2.Ordü Komutanı Bedrettin Demirel 'in elinden alırken. Cemiyet Başkanı Ali Ridvan Bülbül arka planda

1950 li yıllarda o günkü adıyla Şehir Stadı’nın hizmete girmesiyle bu tür törenler stad da yapılmaya başlandı.

Bu konuda 1956 yılında ilk defa kadrolu olarak bu günkü adıyla Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Ziya Eytemiz, sonrasında Sami Yavrucuk ve halen Ankara’da yaşayan Astsubaylıktan ayrılma Cemil Ergen Müdürlerin askeri erkan ile olan çok sıcak yaklaşımları bilinmektedir. Nitekim 1970 li yıllar başında Konya’da yapılan Kros Şampiyonasının ödül töreni Alâeddin Tepesi’nde bulunan Ordu Evin’de yapılmış ve bende sporcu olarak katılmıştım.

Tüm spor dalları gibi illerdeki Gençlik ve Spor İl Danışma Kurulu sistemi atletizm sporu içinde bir artı idi. Bu vesileyle ilin valisinden, belediye başkanı, rektörü, garnizon komutanı, bazı il müdürleri dahil şehri yönetenlerin çekirdeği o ilin sporu için yapılan toplantılarda konuya vakıf olup, herkes üzerine düşeni yapıyordu.

1922 yılında atletizm federasyonunun kurulması ile genelde caddelerde kros (yol) yarışlarının yapıldığı bilinmektedir. Şu ana kadar yaptığımız araştırmalara göre 1940 lı yıllar öncesi bu yarışlarla ilgili isimlere rastlayamadık. Önümüzdeki günlerde bu konuda Nail Bülbül, Orhan Arda, Recai Kıcıkoğlu, Nizamettin Yetişen….gibi büyüklerimizle görüştükten sonra beklide hiç ummadığımız tarihlerde, ummadığımız isimlere ulaşacağız.

Akörenli olmam ve Akören Dergisi çıkardığım dönemde şöyle bir konuya vakıf oldum.

1- 1983 Konya Atatürk Stadı ödül töreni. Ayaktakiler: 2.Ordu Garnizon Komutanı ... voleybolcu Ali Kıyan, ... İl Müdürü Bahtiyar Demir.. Oturanlar: Güreşçi Sümer Koçak (Akdeniz Oyunları) ve Türkiye rekoru kıran Atlet Ali Tunç

İstanbul Şükrü Saraçoğlu Stadı’nın 1908, Ankara 19 Mayıs Stadı’nın 1936 senesinde hizmete girmesi nedeniyle İstanbul ve Ankara’da atletizm yarışları erken başladı.

Nitekim Akörenli 1909 doğumlu Arif Harmancı,1930 yılında Ankara’da vatani görevini yaparken Devlet Protokolünün önünde 10.000m. yarışını kazanarak Akören’in ilk madalyalı sporcularından olarak tarihe geçti.16 Ağustos 1999 tarihinde vefat eden Harmancı’nın kabri Akören Tahtalı mezarlıktadır.

Askerdeyken (1930)  10 bin metrede birinci olan Arif Harmancı ve madalyası

1963 Konya Astsubay Hazırlık Ortaokulu atletleri. Beden Eğitim Öğretmeni (Gülle Atma Türkiye rekortmeni) M.Ali Aydede (ayakta 3.), Beden Terbiyesi Bölge Müdürü (ayakta 4.)...ayakta en sağdaki de Atletizm Ayanı Hayri Tülay