CİHANBEYLİ’NİN İKİ GÜLÜ

SAİM KAYA VE TUĞRUL KARAKUŞ

1970 li yıllarda Cihanbeyli Ortaokul sonrası Konya Endüstri Meslek Lisesi’nde öğrenimini sürdürürken atletizm sporu yapan iki isim var, Saim Kaya ve Tuğrul Karakuş.

Her ikisi de Stad – Okul- Muhacir Pazarı üçgeninde bulunup, gayretli ve efendilerdi. N e öğretmenlerine nede takım arkadaşlarına sorun olmadılar. Onlar Cihanbeyli’nin Gülü olarak iz bıraktılar.

TUĞRUL KARAKUŞ (1959)

Aslen Cihanbeyli, İnsuyu – Uzunca Yayla’da doğdu. İlkokulu köyünde okudu. Cihanbeyli Ortaokulu’nda eğitimini sürdürürken, Matematik Öğretmeni, aynı zamanda Beden Eğitimi dersine giren Denizlili Salih Akbaş öğretmen atletizm ile hayli ilgiliydi. Tuğrul Karakuş 1. Sınıfta iken toprak olan okul bahçesinde öğretmenin yaptırdığı 100m. yarışını kazandı. Aynı öğretmen ertesi yıl ise 400m. olan okul çevresinde yarışlar düzenlemişti. Koşuya yeteneği olan Tuğrul Karakuş bunu da kazandı.

FOTO- 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda düzenlenen bir yarış sonrası. Ayaktakiler: Tayyar Türkoğlu, Mehmet Temiz Avcı, Muzaffer Tulukcu, Sait Çakır, Muzaffer Baş, Bahattin Çağdaş. Oturanlar: Celâl Güneş, Mehmet Özdil, İsmail Tosun, Osman Gezbeli ve Saim Kaya.

Artık Karakuş’un içinde bir kıvılcım başlamıştı. Baba Kazım Karakuş, oğlunun okumasını istiyordu. Bu nedenle Muhacir Pazarı Mahallesi’nden aldığı çatı katına oğlunu yerleştirdi ve onu Mevlâna Ortaokulu son sınıfına kayıt ettirdi.

FOTO- Saim Kaya 4×100 Metre Bayrak Yarışı’nda finişte 3. durumda…

O yıllarda Mevlâna Ortaokulu atletizm ile ilgiliydi. Kurucu Müdür Sabahattin Şengün aynı zamanda Beden Eğitimi Öğretmeniydi. Fizik Öğretmeni Nihat Kahraman ve Din Dersi Öğretmeni Abdurrahman Çınar atletizme çok önem veriyorlardı. Ayrıca birkaç yıldır atletizm yapan Mehmet Özdil, Durali Yıldız, Ahmet Pişkinoğlu gibi yetişmiş atletlerde mevcuttu.

Tuğrul Karakuş, zaman kaybetmeden bu atletlerle Stadın yolunu tuttu ve Mustafa Sılay nezaretinde antrenmanlara başladı. Okul, ev, stad üçgeninde zamanı geçen Karakuş atletizm sayesinde sosyal bir çevre edinmişti. Her geçen gün kendini geliştirdi. Okul takımı yanında Bölge Yarışlarında da 400 – 800 ve 4x400m. Bayrak Yarışları’nda Konya’yı temsil ediyordu.

FOTO- Atletizm sporunun hamisi Fizik Öğretmeni Nihat Kahraman, Tuğrul Karakuş, Mehmet Özdil, Ahmet Pişkinönoğlu, … öğretmen, Murat Tümtürk. Oturanlar. İbrahim Taşkın, ... Durali Yıldız, ...İsmail Erkuş

Yeşil – Beyaz İdmanyurdu’na lisansı çıkartılan Karakuş yaz tatilinde köyüne dönüyor, harman meşguliyeti dışında ancak ara sıra arkadaşları ile top oynama dışında spor yapma imkânı yoktu.

Okul zamanında antrenman, okul ve bölge yarışlarına devam etti. İl dışında ise Afyon ve Mersin’de yapılan yarışlara katıldı ve sonrasında Endüstri Meslek Lisesi’ne kayıt oldu. En iyi derecesini 400m. de 54.7 ile yaptı. Lise döneminde Antalya, Mersin ve birkaç kez de İzmir’de organize edilen yarışmalara katıldı. Bu dönemde Beden Eğitimi Öğretmeni Tezcan Uzuncan ve Kerim Kuru’dan ilgi gördü.

400 – 400 Engel – 800 ve 4x400 cü Tuğrul Karakuş okul arkadaşları Alparslan Göktaş, Mevzaf Topbaş, Halit Gazyağcı, Tuncay Şimşek’den etkilenerek 1974 yılında siyah – beyaz Konyaspor’da futbola başladı. İki sezon ileri üçlüde oynadı, antrenörü Ömer Civelekti.

1976 yılında mezun oldu ve köyüne döndü. Uzuncayayla’da köyler arasındaki maçlarda futbol merakı ile iki ayrı maçta bir sol, birde sağ bacağını kırdı. Tuğrul Karakuş 15 yıl Muhtarlığını yaptığı doğduğu Uzuncayayla’da çiftçilik yapıyor. Merakını televizyon programlarındaki spor programlarını izlemekle gideriyor.

FOTO- Mevlâna Ortaokulu başarılı atletleri. Mehmet Özdil, Murat Tümtürk, Hasan Salgın, Mehmet Sarı, Mehmet Korkmaz, Durali Yıldız, .... ,Ahmet Pişkinönoğlu, Halis savaş ve Tuğrul Karakuş.

SAİM KAYA (1958)

Cihanbeyli’ye  6 km mesafede Ankara Yolundaki Gemecik Mahallesi’nde doğdu. Gemecik İlkokulu sonrası Cihanbeyli Ortaokulu’ndan mezun oldu.

Okulda ve mahallede süratli koştuğu bilindiği için arkadaşlarınca sürekli kendi aralarındaki futbol maçı kadrolarına alınırdı.

Ortaokul sonrası Almanya’da bulunan babasının yanına gidip orada çalışmak istiyordu. Ama bir yıl sonra babası onu Konya Endüstri Meslek Lisesi’ne kayıt ettirdi.

Muhacir Pazarında oturup Eğitim Enstitüsü’nde okuyan dayıoğlu abisinin bekâr evine yerleşti (1973). Okul Beden Eğitimi Öğretmeni Okul Atletizm Takımı için okulun batı tarafında bulunan boşlukta yaptığı seçmede göz dolduran Saim Kaya zaman kaybetmeden stadın yolunu tuttu. Antrenör Muzaffer Tulukcu nezaretinde Mehmet Özdil, Celal Güneş, Bahattin Çağdaş, Fazlı Bayram Hadi,.. ile antrenmanlarını aralıksız sürdürdü. Stat çevresinde yapılan ilk yarışta birinci oldu. Cuma günü istiklal marşı sonrası tüm okul öğretmen ve öğrencilerinin önünde birinciliği nedeniyle ödüllendirilmesi onu atletizme tam olarak bağladı. Bölge takımına girmeyi de başaran Kaya, sonrasında Mersin’de yapılan Gurup Birinciliği yarışında 400m. Engelli de 3. oldu.

FOTO- 15 Haziran 1975 Mersin Grup birincisi olan Konya takımı. Tuğrul Karakuş en önde diz çöken…

Gerek Endüstri Meslek Lisesi, gerekse Bölge Atletizm Takımı’nda 1500 – 3000 Engel – 400 Engel ve Kros yarışlarına katılan Saim Kaya yaz tatillerin de Gemecik’e dönmek zorunda olunca öğrenimde eriştiği formundan 3 – 4 ayda geriye döşüyordu.

Saim Kaya atletizm sayesinde iyi bir çevre edinmişti, sosyal yönden sıkıntısız üç yılı tamamladı. 400m Engellide 1.01 ile ve efendiliği, saygınlığı ile iz bırakmıştı.

FOTO-19 Mayis Gençlik ve Spor bayramında Siyah Beyaz Konyaspor Bayrağını taşıyanlardan biride Saim Kaya idi....

1976 yılında mezun olan Kaya, 1977 sonuna kadar D.D.Yolları’nda çalıştığı dönemde İl Müdürü Cemil Ergen’in sporculara tanıdığı izinle kapalı Tribün altında bulunan misafirhanede Celal Güneş ve bir boksörle beraber kaldı.

Askerlik sonrası 1984 yılında Konya Adliyesi’nde makam şoförü olarak göreve başladı, Bu dönemden sonra ancak halı saha gurubuna katılarak haftada birkaç gün spor yapan Saim Kaya halen Adliye’deki görevini sürdürüyor.

FOTO- 19 Mayis Gençlik ve Spor Bayramı’nda bir yarış. Ön gurupta Servet Uzuncan, Saim Kaya ve M. Emin Bilgin...