MİLLİ TAKIM SEÇMESİNDE BİRİNCİ OLUP AYYILDIZLI FORMAYI GİYEMEYEN:

METİN KIZILTAN

1954 Konya doğumlu olan Metin Kızıltan, Konya Erkek Lisesi’nde eğitime başladığı 1970 yılında Beden Eğitimi Öğretmeni Süleyman Ünver’in Kros takımı için okul bahçesinde yaptığı seçmede göz doldurması ile atletizme ilk adım atmış oldu. Zaman kaybetmeden stat’a gitti. Özellikle Mustafa Yavuz’dan gördüğü sıcaklıkla onunla beraber Ömer Zengin, Serdar Uzuncan daha sonra bisikletçi olacak olan Yusuf Ecevit, Mustafa Gezen (Hamido), Cevdet Gücür, Nadir Köken, İlhami Arslan ile birlikte Meram Yeni Yol merkezli antrenmanlara başladı.

1971 Milli atlet Mustafa Yavuz ve Metin Kızıltan…
 

Hem süratli, hem de dayanıklı olması nedeniyle Metin Kızıltan kısa sürede önemli dereceler elde etmeye başladı. Nitekim 1971 yılında İstanbul Mithatpaşa Stadyumu’nda yapılan Liseler Türkiye Şampiyonası’nda henüz bir yıllık atlet iken hem de toprak pistte 1500 m. de 4 dakika 13 saniyelik netice ile Türkiye Üçüncüsü oldu ve ilk önemli madalyasını boynuna taktı. Aynı şampiyonada Erkek Lisesi olarak 4x400m. Bayrak yarışında takım arkadaşları  İlker Zümrüt, İbrahim Akkaş ve Ömer Zengin ile Türkiye ikincisi oldular.

Metin Kızıltan, başarıları nedeniyle Yeni Konya Gazetesi tarafından Yılın Sporcusu seçimine aday gösterilmişti…
 

Zamanın Beden Terbiyesi Bölge Müdür Yardımcısı kendiside eski bir atlet olan Zeki Ülker’den yardım gören Kızıltan zamanın  antrenörlerinden İstanbul’daki Şevki Koru’dan aldığı antrenman programı ile kendini biraz daha geliştirdi.

Metin Kızıltan 1970’li yıllarda kazandığı madalyalarını evinin bir köşesinde hatıra olarak saklıyor...
 

Celal Özçelik ve Mehmet Tuna’nın ilgisi ile Etbalıkspor’a lisans çıkardı. O dönemde Hamza Septioğlu, Fazlı Bayram Hadi, Mustafa Gezen, Cevdet Gücür, Mehmet Tatlıcı, Yavuz İlbiz, Kanat Başar, İsmet Tuna ve Hasan Köksoy’la beraber Etbalıkspor’un kırmızı – beyaz forması ile Konya’yı temsilen birçok yarışlara katıldı. Kızıltan artık Konya Bölgesini temsil ediyordu.

Her yıl 27 Aralık’ta Ankara’da yapılan Atatürk Koşusu, Mersin’de yapılan Anadolu Gurup Birinciliği, İzmir’de yapılan Salon Türkiye Birinciliği (400m. Gençler İkincisi), onun katıldığı yarışlar arasındaydı.

Metin Kızıltan, Stad çevresinde yapılan bir yarışın  finişinde. Solda Tezcan Uzcan. Sağda Özcan Vanlıoğlu…
 

2000m. Engelli yarışında 6 dakika 24 saniye 6 saliselik kronometrik dereceye ulaşan Metin Kızıltan’ın performansı Atletizm Federasyonu’nun dikkatini çekti. 1972 yılında Bulgaristan’da yapılacak Milli müsabaka için Kızıltan Antrenörlüğünü Cüneyt Koryürek’in yaptığı İstanbul Arnavutköy’deki Milli Takım kampına çağrıldı. Kampta form tutan Metin Kızıltan, kamp sonrası Mithatpaşa Stad’ın da yapılan seçmede 800m. yi 1.59.8 koştu ve birinci oldu. Metin Kızıltan seçmeyi kazanmasına rağmen bir bahaneyle Bulgaristan kadrosuna alınmadı. O yıllarda camiada azda olsa siyasi tercihler zaman zaman ön plana çıkıyordu. Konya’nın mutaassıplığı ilgilileri rahatsız etmişti. Seçmeyi kazanmasına rağmen Kızıltan’ın geçtiği takıma alınmıştı.   Bu haksızlıkla Konya’ya dönen Metin Kızıltan çok geçmeden liseden mezun olunca atletizme son noktayı koydu ve iş hayatına döndü.

Metin Kızıltan ve Ömer Zengin ile Konya takımı Mersin de iki birincilik almıştı...
 

Metin Kızıltan, Muzaffer Tulukcu ve Mehmet Tatlıcı’yı 25 kilometreliklik yarı maraton yarışında geçerek birinci olmuştu…

Kızıltan’ın genç yaşta sporu bırakması, gündem olmuştu...
 

Genç yaşta atletizme gönül kırıklığı olan Milli Takım Gazisi Kızıltan Konya’da Buğday Pazarı merkezli iş hayatını sürdürüyor.

Erkek Lisesi Atletizm Takımı. Ayaktakiler: İlhami Arslan, Cevdet Gücür, Metin Kızıltan, Beden Eğitim Öğretmeni Tezcan Uzcan, Hamza Septioğlu , … , İbrahim Akkuş. Oturanlar: Hasan Köksoy, Kanat Başar, İlker Zümrüt, İsmet Tuna ve Mustafa Gezen (Hamido)
 

AMATÖR RUH: İSMET BOZ

1958 doğumlu İsmet Boz aslen Ilgın Bulcuk’lu. İsmet Boz 1975 – 1978 yılları arasında Konya Ticaret Lisesi’nde okudu. O yıllarda kendiside eski bir atlet olan Ticaret Lisesi Müdür yardımcısı ve aynı zamanda Atletizm Ajanı olan Seyfi Özgüzel’in teşviki ile İsmet Boz 1977 yılında stat çevresinde yapılan Kros müsabakasına katıldı ve ilk yarışında 3. oldu. Mükâfaten verilen kırmızı eşofman onu atletizme çekti. Antrenör Muzaffer Tulukcu nezaretinde antrenmanlara devam etti. Bir süre sonra siyah – beyaz Konyaspor’a lisans çıkardı. İsmet Boz’un bu dönemde antrenörlüğünü Fazlı Bayram Hadi yaptı.

Etbalıkspor Atletizm Takımı. Ayaktakiler: Yücel Avcı, Metin Kızıltan, Mustafa Gezen, Yönetici Celal Özçelik, ... , Mehmet Talıcı, Yönetici… Oturanlar: Fazlı Bayram Hadi, İsmet Tuna…
 

Mersin ve Eskişehir’den sonra Ankara’da yapılan Türkiye Şampiyonsı’nda 42. olan Boz yaz tatillerinde antrenman yapmaması onun için menfi idi. Şeker Fabrikası yöresinde oturan İsmet Boz o yıllarda o yörede popüler olan semtler arası futbol maçlarından etkilendi ve Talat Öncel yönetimindeki Konyaspor Alt Yapısında futbola başladı. (1977)

Antrenörler Fazlı Bayram Hadi, Muzaffer Tulukcu. Oturanlar: Emin Sayar ve İsmet Boz (1977)
 

Derbentspor’da 3 yıl orta sahada top koşturan İsmet Boz, 1 yıl yeni kurulan Sağlıkspor’da stoper – libero da görev yaptı ve 1980 yılında askere gitti.

Tam bir amatör ruha sahip İsmet Boz 10 yılı aşkın semt takımlarında futbol oynadı. Kendi çapında ticaretle uğraşan mütevazı eski atlet İsmet Boz emekli hayatını Konya’da sürdürüyor.

İsmet Boz (Ayakta üçüncü) Derbentspor Formasıyla…
 

İsmet Boz Mevlana Kır Koşusunda aldığı 3.lük beratı