İMAM HATİP OKULU ATLETİZM ÜÇÜNCÜ DÖNEM VE ERDEM ŞERBETÇİGİL

15.Sayımızda 1951 – 1970 li yılların ortasını kapsayan dönemde Mustafa Yavuz merkezli İmam Hatip Okulu vAtletizm’in ilk dönemini araştırdık ve yazmıştık.

1970 li yılların ortasından Milli Atlet – Beden Eğitimi Öğretmeni Erdem Şerbetçigil’in 1986 yılında göreve başlayıncaya kadar ki 10 yıllık 2. dönemi daha sonra yazmaya karar verdim. Çükü bu dönemde Mehmet Özdil, Harun Erdoğdu, Servet Uzuncan, Ahmet Pişkin Önoğlu, Mustafa Çoban, H.Hüseyin Çiçek, Yusuf Güç, Ahmet Başalp, Adnan Gönç, İsmail Tosun (küçük), D.Ali Erdoğan, Muhammed Acıyan, Abdullah Yaman..gibi bir çok atlet ismi var olmasına rağmen bu dönem takımdan ziyade ferdi yönde yarışmalara katılındığını gözlüyoruz. Bu döneme ait bilgileri toplamak zaman alacağı için, bu dönemi birkaç sayı sonra değerlendireceğiz.

FOTO- Erdem Şerbetçigil’in hazırladığı Konya İmam Hatip Okulu Atletizm Takımı İzmir de Şampiyon olunca gazetelere manşet olmuştu…

KONYA İMAM HATİP OKULU ÜÇÜNCÜ DÖNEM EMEKTARI – LİDERİ ERDEM ŞERBETÇİGİL

1962 yılında Konya’da doğdu. Babasını 5 aylıkken kaybetti.

Endüstri Meslek Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Süleyman Demir sınıf seçmelerinde Şerbetçigil’i keşfetti ve artık o, stat’ta Muzaffer Tulukcu’nun ekibinde antrenmanlara başladı. Hırs küpü ve çalışkanlığı ile Şerbetçigil her geçen gün performansını yükseltti. O artık Okul ve Konya takımının 800 – 1500 cüsü idi.

Bendeniz Muzaffer Tulukcu 1974 yılında antrenörlüğe başlamıştım. Şerbetçigil’in spora başladığı 1977 yılında iyi bir çalışma ortamını sağlamıştık. Diğer taraftan Şerbetçigil kuşağının Mehmet Özdil, Bahattin Çağdaş, Emin – Nuri Bilgin..gibi ağabeylerinin olması onların avantajıydı, çünkü büyükler onlar için özenilebilecek örneklerdi. Diğer taraftan Konya atletizminin ve antrenör Tulukcu’nun orta mesafedeki yoğunluğu da Şerbetçigil için büyük bir avantajdı. Çok az yaş farkı ile Ali Tunç, Hüseyin Kıyak ve Zafer Göçmez gibi isimlerle tatlı rekabet halinde antrenman yapmakta Şerbetçigil’in performansını artırdı.

FOTO- 10 Ocak 1980 Konya Dutlukır... Liseler Türkiye Şampiyonası Gençler Birincisi Erdem Şerbetçigil ödülünü Zeki Ülker’den alırken...

Nitekim Şerbetçigil, Tunç, Göçmez ve Kıyak’tan oluşan kros takımı birçok başarılara beraber imza attılar. Bunun en büyüğü 1981 yılında Ankara’da Anıtkabir çevresinde yapılan 100. Yıl Atatürk’ü anma koşusunda Şerbetçigil, Tunç, Göçmez ve Kıyak’tan oluşan Konya Takımı Genç Erkekler’de Şampiyon oldu.

Erdem Şerbetçigil 1979 yılında İzmir’de İ.S.F seçmelerinde 1500m. de 4.14.5 lik derecesi ile birinci oldu ve ilk Milli formasını Fransa’da yapılan Liseler Dünya Şampiyonasında giydi 4.07.9 ile Dünya 14.sü oldu.

FOTO- 1981, 100. YIL  ATATÜRK’Ü ANMA KROS YARIŞMASINI KAZANIP ŞAMPİYON OLAN KONYA GENÇ TAKIMI. Erdem Şerbetçigil, Hüseyin Kıyak, Zafer Göçmez, Ali Tunç ve Antrenör Muzaffer Tulukcu.

10 Ocak 1980 tarihinde Konya Dutlukır Parkurunda organize edilen Okullar Kros Türkiye Birinciliği’n de genç erkeklerde yarışan Erdem Şerbetçigil birinci oldu. Takımı Endüstri Meslek Lisesi’de şampiyonluk kupasının sahibi oldu.

Aynı yıl İstanbul’da yapılan Ömer Besim Koşalay Kırkoşusu’n da Şerbetçigil  4000m. Yıldız Erkeklerde şeref kürsüsünün en üstündeydi.

Konya atletizminin en hırslı atletlerinden olan Şerbetçigil 1981 yılında ise İzmir’de yapılan Gençler Türkiye Birinciliği’nde 1500m. de 4.00.4 ile birinci oldu ve Konya Rekoru’nu kırdı. 1982 yılında da yine 1500m. de Gençler Türkiye birinciliği başarısını devam ettirdi.

1980 yılında Ankara Spor Akademisi’nde öğrenciliğe başlayan Şerbetçigil antrenman ve müsabakalarına devam etti. Nitekim 1983 yılında Şerbetçigil 800m de 1.54.9 ile 1500m.de 3.52.5 koşarak Konya rekorlarını yeniledi.

FOTO- 1993 Ortaokullar Atletizm Türkiye Birincisi olan İmam Hatip Okulu’nu Milli Eğitim İl Müdürü Ömer Kaya kabulde... Okul Müdürü Bekir Yiğit ve Beden Eğitimi Öğretmeni Erdem Şerbetçigil ile…

1977 yılında Demirspor forması ile spora başlayan Şerbetçigil 1983 yılında Galatasaray’a transfer oldu. Şerbetçigil Demirspor’da yarışırken öksüzlüğü nedeniyle Ali Gözönü’nün özel ihtimamını elde etmişti. Gözönü yıllarca Erdem Şerbetçigil’e okul harçlığı verirken her antrenman sonrası da Şölen Pastanesi’nden salep ikramına mazhar olmuştu.

Erdem Şerbetçigil mezun olduğu yıl(1984) Afyon Bolvadin’de Beden Eğitimi Öğretmenlik görevine başladı. 1986 yılı nisan ayında Konya İmam Hatip Okulu’na tayin olunca da faal sporculuk hayatına son verdi. Kolları sıvadı bir taraftan derslerine girerken diğer taraftan iyi bir atletizm takımı çıkartmanın çabasına girdi.

FOTO- 1981, İzmir.  1500 metrede birinci olan Erdem Şerbetçigil’in ödülünü Konyalı atletlerin antrenman programlarında emeği olan Prof. Dr. Doğan Demirhan takdim ederken...

1986 Nisan’ında göreve başlayan Erdem Şerbetçigil 1998 yılına kadar 12 yıl atletizmle yattı atletizmle kalktı. Doksanın üzerinde İmam Hatip Öğrencisi antrenman ve müsabakalara katıldı.

FOTO- 12 Aralık 1987. Konya İHO Ortaokul ve Lise Kros Takımı Beden Eğitim Öğretmeni Erdem Şerbetçigil ile...

İşte hatırlanabilen isimler

Ali İhsan Karataş, Sırıkla Yüksek Atlamada (4.30) ve Dekatlonda Milli formayı giydi.

Ali Topal, 10.000m. Büyüklerde Türkiye 3. oldu 31.37.2 lik derecesi ile Konya rekorunu kırdı. 1995 – İzmir, ayrıca 2003 te Büyükler Kros Türkiye Birinciliğ’nde 5.

Hüseyin Özdemir, 1995 te 2000m. 5.52 ile 19 yaş altında Türkiye 1.

Şamil Koçak, Gülle Atmada Okullar Yıldızlarda 12.77 ile 3.. 1992 de Salon Türkiye 2.

Muttalip Özdemir, Disk Atma Yıldızlarda 51.10 ile Türkiye 1.

Muammer Tüysüz, 1993 te Okullar Türkiye Birinciliği’nde Ciritte 45.60 ile 3. Yıldızlar Ferdide Türkiye 3.

Mehmet Çelik, 1992 Çekiç Atma Yıldızlar Türkiye 3.sü, Gülle Atmada Türkiye 2.si , Gülle Atma Okullar Yıldızlarda 12.77 ile 3.

Kemal Küçükköroğlu, 100m.de 11.1 Konya Rekoru egale, 50 m Salon Gençler Türkiye 1.si

Sami Söğüt, Yüksekte 1.90, Ciritte 55m.

Ali Ulvi Çiftçi, Yüksekte 1.68, 200m. 25.15

FOTO- İmam Hatip Okulu Atletizm Takımı teknik branşçı atletler; Kemal Küçükköroğlu, Ali Ulvi Çifçi, Mehmet Çelik ve M. Akif Özcan, antrenörleri D. Ali Erdoğan’la...

Musa Tunç (3 Adım) - Mustafa Torun (Sprint) - İsmail Öner (Cirit) - Cemil Küçükkolbaşı (Engel) - Süleyman Çoğal (Sırık) - Ahmet Parlak (Sprint )- Abdullah Şamlı (Gülle, Disk) Cengiz Şengül - Şakir Şengün (Gülle, Disk – Çekiç) - Ahmet Koyuncu (Uzun Atlama) – Mehmet Erol (Engel) –Fatih Çekindil (Sprint) – Tuncay Albudak (Çekiç Atm)a – Mustafa Cengiz (Disk), Levent Kavuş (Uzun Atlama) – Birol Turan (Disk) – Hasan Eroğlu (Engel)

Şerbetçigil’in orta mesafe ve kros ordusu ise şu isimlerden oluşmuştu, Ali Topal, Ali Kambur, İsmail Tutça, Celalettin Kambur, Lokman Koyuncuoğlu, Adem Fidan, İsmail Özmen, Savaş Baran, Muammer Ünver, İsmail Altıpınar, Cengiz Tosun, Memiş Kaya, Ali Tam, Eşref Temel, Kasım Örnek, Osman Bozdemir, Cafer Özer, Mustafa Kılınç, Fetih Yüksel, Fatih Bayrakçı, Osman Hezer Reşat Dalda, Adem Ünal, Ali Gülboy, Mehmet Erdeğer, Remzi Alkan, H.İbrahim Sağlam, Nuri Vural, Mehmet Akyüz, Cahit Yeloğlu, Muammer Toy, Adem Yılmaz, Seyit Bilci, Mehmet Eser, Kasım Eser ve Nurettin Yeşiltaş.

FOTO- 1993 Denizli İHO Ortaokul Takımı Gurup Şampiyonu aynı yıl Türkiye Şampiyonu...

Erdem Şerbetçigil’in bu konudaki en büyük destekçisi Okul Müdürü Bekir Yiğit ile meslektaşları İbrahim Tutak ve Ali Bingöldü.

Beden Öğretmeni Şerbetçigil okulda dersi biter bitmez, Stad’ın yolunu tutuyor, öğrencilerinin antrenmanları ile ilgileniyordu. Hafta sonları çoğu kez Konya ve diğer illerde yapılan yarışmalardaydı.

Teknik branşlarda yarışan sporcular konusunda Bölge antrenörü Durmuş Ali Erdoğan’ın katkılarından memnun olan Erdem Şerbetçigil’in atletlerden ön plâna çıkanları Bölge ve Ferdi Şampiyonlarla kendilerini geliştirdiler.

 Konya İmam Hatip Okulu 1992 ve 1993 yılında zirve yaptı ve şu dereceleri elde eti.

1993 Yılında İzmir’de Okullar Türkiye Birinciliğinde Yıldız Erkek Takımı Şampiyon oldu.

FOTO- Erdem Şerbetçigil, 1978…

1992 Yılında Isparta’da Okullar Kros Grup Birinciliği’nde Genç Takım Birinci, aynı yarışta Yıldız Takım ise üçüncü oldu.

1993 Yılında Denizli’de yapılan Puanlı Atletizm Grup Birinciliği’nde Lise Takımı üçüncü oldu.

Tüm bu potansiyelin devamı olan ön plâna çıkmış atletlerin oluşturduğu P.T.T Spor (Telekom) ve Büyükşehir Belediyespor kulüplerimizin faaliyetlerini ayrıca başka bir sayımızda kaleme alacağız.

İmam Hatip Okulu devamında en son M.Akif Anadolu Lisesi’nden 2018 yılında emekli olan Milli Atlet, Beden Eğitimi Öğretmeni, Antrenör Erdem Şerbetçigil halen Konya’da yaşıyor.

FOTO- Erdem Şerbetçigil’in başarılı atletlerin. Ayaktakiler: Kasım Örnek, Kemal Küçükköroğlu. Oturanlar: Ali Kamber ve Ali Topal…