KONYA ATLETİZMİ’NİN MÜTEVAZILARI

Her spor dalında olduğu gibi, atletizm sporunda da Mehmet Serin, Seyit Saklan, Metin Kızıltan, Şefik Ilgaz, Şevki Açıkalın, Saim Kaya, Sabri Seven, Bahattin Çağdaş, İsmet Boz, H.Hüseyin Törün, Gürsel Ergün, Ahmet Duran, İsmail Tosun, Osman Gezbeli, Fahri Beserek…gibi isimler vardır. Bunlar çok yetenekli olmadıkları halde, çalışkandırlar, mütevazılerdir, gayretlidirler, karınca kaderince antrenmanları aksatmazlar toplumda sevilirler, ne antrenörüne, ne takım arkadaşlarına ne hakemlere nede beden eğitim öğretmenlerine ve formasını giydikleri kulüp ve okullarına sorun yaratmazlar.

İşte Konya atletizm tarihinde Halis Özkan ve Şefik Ilgaz’ı bu yönü ile tanır, bilir. Onlar çok başarılı olmasalar da istikrarlıdırlar ve takımlarının eksikliklerini tamamlarlar.

Rahmetli Halis Özkan bir kros yarışında mücadele ederken...

HALİS ÖZKAN (13 Mart 1945)

Konya’da doğan ve sağlığında Şeker Mahallesi’nde oturan, Şeker Fabrikası’nda çalışan Halis Özkan aslen Aksaray Yeşiltepe’den dir.

Halis Özkan, 1950 li yıllarda Konya Atletizmi’nin Maraton Mehmet ismiyle tanıdığı Mehmet Serin’in teşviki ile atletizm sporu ile tanıştı.

Sigara gibi alışkanlıklarını bilen mütevazı, ahlâk abidesi Maraton Mehmet rahmetli Halis Özkan’ı pistlere getirdi ve antrenmanlar aşlattı. O artık yeşil – beyaz Şekerspor’un orta uzun mesafe koşucusuydu.

Antrenör Muhsin Cüneyt’in antrenmanlarına katılan Halis Özkan çalışkandı gayretliydi.

Ayaktakiler; Osman Gezbeli, Berkhan Uykur, İsmail Tosun, Servet Uzuncan, Antrenör Muzaffer Tulukcu.
Oturanlar: Harun Erdoğdu, Bahattin Çağdaş, M.Emşn Bilgin, A.Nuri Bilgin, Mehmet Kuş, Saim Kaya…

Şekerspor’un 1.500 – 5.000 – 10.000 ve 3.000 Engelcisi Halis Özkan yeteneği ölçüsünde kendini geliştirerek takımına faydalı oldu.

1960 lı yıllarda Konya Atletizminde antrenör eksikliği vardı. Bu eksikliği o yıllarda kendiside orta mesafe koşucusu olan Mustafa keten kapattı. Ticaret Lisesi’nde öğrenimini sürdüren Keten yeniliğe açık ve merakıyla o yılların antrenörlerinden Şevki Koru ve Cahit Önal’dan aldığı bilgilerle hem kendini geliştiriyor hem de bir kısmı kendinden birkaç yaş büyük, yaşıtları ve bir kısmı da kendinden birkaç yaş küçük atletlere antrenör olarak faydalı oluyordu. Bu isimlerden biride Halis Özkan’dı.

1970 li yıllara gelince Halis Özkan sporu bıraktı ve atletizm hakemliğine başladı. Milli hakem olarak kronometre, parkur hakemliklerini uzun yıllar sürdürdü. Bu dönemde halen Van’da öğretmenlik yapan büyük oğlu Burhan’da babasını takip etti ve 1970 – 1980 li yıllarda 800 – 1500 ci olarak atletizm sporu yaptı.

Halis Özkan 17 Ekim 2008 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Vezir Balcıoğlu, Halis Özkan, Mustafa Keten, Maroton Mehmet Serin, M.Ali Göksu, Şekerspor olarak ödül törenindeler...

(MİHALİÇ) ŞEFİK ILGAZ (1942)

Şefik Ilgaz bir yarış öncesi 258 göğüs numarasıyla.

Konya atletizminin mütevazı atletlerinden biride aslen Seydişehir’li olan Tekel Müdürlüğü emeklisi Şefik Ilgaz’dı.

Babasının memuriyeti ile Türkiye’nin birçok yerinde bulunan Ilgaz ailesinden Şefik Ilgaz spora 1956 – 57 yıllarında Kadınhanıspor’da futbol oynayarak başladı.

Ailesinin Konya’ya taşınması ile İdmanyurdu’n da forma giymeye başlayan Şefik Ilgaz’ın hayatı bir maç esnasında değişti. Zamanın Atletizm Federasyonu Başkanı Seri Fıratlı ve Bölge Müdürü Sami Yavrucak, maç anındaki konuşmalarından yola çıkarak Şefik Ilgaz’a futbolcu değil atletizm yapması gerektiğini telkin ettiler. Bu vesileyle 1962 yılında Şefik Ilgaz futbolu bırakarak atletizme başladı.

5 Mayıs 1964 Şefik Ilgaz ve Halis Özkan 3000 Metre Engelli yarışında mücadelede…

Yakın arkadaşları Halis Özkan, Vezir Balcıoğlu, Mustafa Keten, Astsubay Hazırlama Okulu öğrencileri ile antrenmanlara başladı. Kendinden büyük Zeki Ülker ve Maraton Mehmet Serin’in antrenmanına da eşlik etti. Ilgaz’ın teşvik ettiği Mustafa Sılay’da onlara katılıp atletizme başladı.

Şefik Ilgaz yıllarca emek verdiği terinin karşılığında ÖMÜR BOYU GİRİŞ KARTI aldı.

Antrenör Muhsin Cüneyt nezaretinde orta ve orta uzun mesafe koşularına katılmaya başladı. Ankara’da yapılan 800m. de Türkiye 5.liği ve Balıkesir’de 12 kişinin katıldığı 5 ide milli olan yarıştı  3. olması önemli dereceleri 800 -1.500 – 3.000 Engel, 5.000 ve 10.000m. de koşu tekniği ile Yugoslav atlet Mihaliç’e benzetilen Şefik Ilgaz, 20 gün Konya’da antrenörlük yapan Yugoslav Kolariç Marjan’ın bilgisinden de yararlanan Konyalı atletlerdendi.

1960 lı yılların ortasında sporculuğa ara veren Şefik Ilgaz 1966 yılında Konya’da açılan Hakemlik Kursu’na katılarak uzun yıllar spor yaptığı atletizme hakem olarak hizmet etti. Ilgaz emekli hayatını Konya’da sürdürüyor.

Halis Özkan (2.), İsmail Serim (3.), Mehmet Serin (4.) ve şefik Tarhan (7) … hakemlik yaptığı dönem..

Şefik Ilgaz müsabaka öncesi ısınmada.

Halis Özkan mastırlarla. (ayakta soldan 2.)

1 Ağustos 1967 tarihli Yeni Konya Gazetesi’nde yayınlanan sonuçlarda Şekerspor adına yarışan Mehmet Serin’in birinci, Haliz Özkan’ın ise ikinci olduğu görülüyor.