ÖNSÖZ

Millet olarak sözlü kültürümüzün yazılı kültüre göre daha zengin olduğu hepimizin malumu. Özellikle sporla ilgili araştırıp yazarak sonraki kuşaklara belgeleriyle yazılı eserler bırakma yerine kulaktan kulağa anlatır dururuz. Çünkü yazmak, araştırmak emek ister.

Bu nedenledir ki yazılardan yola çıkarak tarihten ders alma yerine günü birlik yaşamayı tercih ederiz. Nitekim otuz yılı aşkın spor camiasının içinde hem de tarih merakı, vefa duyarlılığı olan bir kişi olarak geçmişe bakıyorum, Konyamızın spor tarihi ile ilgili yazılanlar hayli az.

Tüm branşları kapsayan Vezir Balcıoğlu’nun döneminde 1989 yılında yayınlanan KONYA İL SPOR ALMANAĞI bu konuda yapılmış en ciddi çalışma sanırım. Branşım ATLETİZM ile ilgili bazı eksiklikler olsa da gene de iyi bir çalışma. Bu konuda özellikle Rahmetli Hasan Kayımkaya olmak üzere Mustafa Dündar ve Bülent Melik’in gayretlerine teşekkürler. Almanağın perde arkası emektarı İsmet Karababa’yı da unutamayız.

Hepimizin malumu ilerlemiş yaşına rağmen halâ çabalayan duayen gazeteci Nail Bülbül ağabey bu konuda ilk hatıra gelen kişi. İhsan Kayseri, evvelinde Sabit Horasan, İbrahim Sur, Mustafa Güden, Ahmet Naim, Bülbül…ve isimlerini hatırlayamadığımız bir kaç gazetecinin yazdıkları da zihinlerimizde.

 Bu konuda Nizamettin Yetişen ağabeyimizin çalışması KONYA BASKETBOLU adlı kitabı teselli kaynağımız.

Emekliliğim sonrası Büyükşehir ve Karatay Belediyesi başta olmak üzere bazı belediyelerimizin Konya Spor’u ilgili bir komisyon öncülüğünde bazı yayınlar çıkardığını duydum. Görmediğim için bu konuda bir şey diyemiyorum. Gene de emeklerine teşekkür.

Emekli olduğum Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü hepimizin malumu yeni bir yapılanmada, ismide değişti. Bir badireden geçiyor. Genel Müdürüde Konyalı olan bir teşkilatın toparlanarak tüm branşlarla ilgili ciddi bir arşiv oluşturacağı spor kamuoyunun beklentisidir.

İki ay kadar önce telefonum çaldı. Karşımda o anda tanıştığımız Büyükşehir Belediyesi Spor Şube Müdürü Malik Külâhçı Bey. Özetle Büyükşehir Belediyesi olarak Konya Atletizm Tarihi ile ilgili belediyenin You toube Kanalında bir söyleşi programı için bizden genç olan camiadan ismimin işaret edildiğini izah etti. İlgisine teşekkür edip konuyu tam anlamak üzere iki hafta sonra iadeyi ziyaret yaptım. Yardımcısı Önder Kiracı’nın da bulunduğu görüşme ile konunun çerçevesi belli oldu.

Sonrasında uzun yıllar ara verdiğim konuları düşünmeye başladım. Bilgileri beynimde tazeledim. Teknoloji bir fırsattı. İlk işim WhatsApp grubu oluşturup yazışmaya başladım.

1969- 1990 Yılları öncesi ve sonrası ile ilgili bilgiler gündemime oturdu. Kendi kuşağım öncesi ile ilgili eskiden beri merakım olmasına rağmen bilmediğim konular hayli ilgimi çekti.

Dünya Ordular Arası Atletizm Şampiyonasına 1960 yılında Konya’da yapıldığı, 1929 yılında yapılan İdmanyurdu sahasında da atletizm yarışlarının yapıldığını, geçen yıl yıkılan eski adıyla Şehir Stadı’nın 1950 yılında yapıldığı, atletizm sporunun 1960 yılında Konya’ya gelen İl Müdürü Sami Yavrucak ile kökleştiği, ilimizde Milliliği baz alırsak bisiklet branşından sonra atletizm sporunun 2. Başarılı spor dalı olduğu gibi bilmediğim konulara ulaştım.

 Bu paralelde büyüklerimden Mustafa Keten, Orhan Arda, Nail Bülbül, Mustafa Yavuz, Yılmaz Küçükavşar, kendi kuşağımdan Abdil Gülhan, Hilmi Yılmazok, Mehmet Özdil, Bahattin Çağdaş…daha genç gruptan Fati Akyüz, Erdem Şebetçigil, Ali Topal, Fatih Bilgiç, Ali Tunç, Suat Çimen, Seyfi Atamer, Korkut Yapıcı, Mehmet Kuş, Yunus Gürbüz gibi bir çok isimle yazışma ve diyaloğumuz arttı.

Her yeni öğrendiğim bilgi ve belgeler bana Yunus Emre’nin şu dizelerini hatırlattı.

İlim İlim Bilmektir

İlim Kendini Bilmektir

Sen Kendini Bilezsen

Bu Ne Haldir

Hep birlikte bildiklerimizi bir araya getirerek bir tarih yazacağımızı umut ediyorum.

Sonrasında da şunu düşündüm. Özellikle 1990 sonrası kuşak tabiî ki beni az, 2000 sonrası kuşak belki benim yalnızca ismimi duymuştur.

Tulukcu bunları yazıyor ama atletizm sporu ile ilgisi nedir ki sorusuna cevap 2. Yazımda bu spor dalı ile ilgili kendimi yazmaya karar verdim.

  1. 1973 Haziran. Antrenör Mustafa Sılay ve Mustafa Yavuz Konya Atletizm Takımı ile.
  1. 15 Ocak 1957. Soldan sağa: Konya'nın ilk milli atletlerinden Recai Kıcıkoğlu, Antrenör Yugoslav ... ve Ahmet Baysal (rahmetli)...
  2. Soldan sağa: Ahmet Keten, Kazım ...,Bekir Ceylan, Mustafa Ceylan, Vezir Balcıoğlu, Edip... (maraton) Mehmet Serin.
  3. Spor Teşkilatı’ndan emekli, aynı zamanda gazetecilik yapan Nizamettin Yetişen’in  KONYA BASKETBOLU adlı kitabı, 1984 yılında yayınlanmıştı..