Konya Ticaret Odası ve Oniki E-Ticaret E-İhracat Platformu iş birliği ile E-İhracat ve E-Ticaret Konferansı düzenlendi. Bayır DiamondOtel’de yapılan program kapsamında e-ticaret ve e-ihracat alanında yapay zeka destekli B2Bgörüşmeleri gerçekleştirildi. Programa Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk ve ETİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, ePttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu ve firmalar katıldı. 

Brent petrolün varil fiyatı 85,59 dolar Brent petrolün varil fiyatı 85,59 dolar

E TİCARET YÜKSELİŞTE!


Bilişim teknolojinin gelişmesiyle birlikte dünya genelinde e-ticaretin önemli bir yeri olduğunu aktaran KTO Başkanı Selçuk Öztürk, e-ticaret hacminin 2022 yılına göre Türkiye’de yüzde 109’luk artışı olduğunu vurguladı. Öztürk, “Ticaret Bakanlığı Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’nin verilerine göre 2022 yılında ülkemizde e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 109’luk artışla 800,7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Ülkemizde, 2019’da yüzde 6.6’larda olan e-ticaretin toplam perakende ticarete oranı, 2022 sonu itibariyle yüzde 22’yi geçti ve 2023’te bu yükseliş hızlanarak devam edecektir. Bu veriler sektör açısından memnuniyet verici gelişmelerdir.” diye konuştu. 
 

KONYA E-TİCARETTE İLKLERDE 

 E-ticaretin artmasıyla birlikte E-ihracatın da önemli bir ivme kazandığını aktaran Öztürk, özellikle KOBİ’lerin ve girişimcilerin rekabet güçlerini, pazar paylarını ve kurumsallaşma düzeylerini arttırma noktasında e-ticaretin bir fırsat olduğunu söyledi. E-ticaret faaliyeti yürüten işletme sayısının en fazla olduğu 6 ilden birinin Konya olduğunun altını çizen Öztürk, “2022 yılında şehir olarak 3,26 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. 187 ülkeye, 93 ana sektörde ihracat gerçekleştiren şehrimiz; sayısı 3 bini aşan ihracatçısıyla en fazla ihracatçı firma bulunduran iller arasında 6’ncı sırada yer almaktadır. E-ticaret yapan firma sayısı, ihracatçı firma sayısı ile Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer alan Konya aynı zamanda gelişmiş sanayi üretimi, dünya ile rekabet eden sektörleri, geniş ve deprem güvenlikli arazi yapısı ile Marmara bölgesine alternatif sanayi havzasının merkezi olabilecek kapasitedir.“ diye konuştu. 

‘PAZARLARI DEĞERLENDİRİN’

ETİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, ePttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, ticaretin yüzde 20’sinin E-ticarete dönüştürdüğünü aktardı. Çevikoğlu, Türkiye’de üretilen birçok ürünün dünyaya satılabileceğini söyledi. E-ihracatta dünya pazarların arttırılması gerektiğini ifade eden Çevikoğlu, “Ne kadar çok yerde satabiliyorsanız ona odaklanmanız gerekiyor ve bu gibi etkinliklerle birarada neler yapabileceğimize bakmamız gerekiyor. Yapay zekaya güvenerek kendi aklımızı da unutmadan imkanları kullanmak gerekir.” ifadelerine yer verdi. 
HACER CEYLAN

Editör: Muhammed Esad Çağla