''Konya'ya neden Konya demişler?''  Yıllar önce ilkokulda Türkçe öğretmenimiz böyle bir soru sormuştu. Cevabını bilmiyordum. Sınıftaki diğer arkadaşlarda bilmiyor olacak ki kimse cevap vermedi. Öğretmeniz kimsenin bilmediğini anlayınca,daha önce duyulmamış  bir hikaye anlatırmışcasına   şevkle anlatmaya koyuldu, yüzünde kocaman bir tebessümle.'' İki evliya uçarak Anadolu'dan  geçerken yorulmuşlar, aşağıdaki yeşil ovayı görüp biri diğerine dinlemek için buraya ''konalım mı?'' demiş diğeri de ''kon ya!'' demiş ''Böylece kondukları (konakladıkları)  yerin ismi hep Konya diye anılmış. 

Bu ne kadar ders içerisinde anlatılsa da bana çokta mantıklı gelmemişti. Öğretmeniz böyle bir şeyin gerçek olup olamayacağını sordu. Bu gerçekten olabilir miydi? Bence hayır.''Bir başka efsaneye göre de  bakışlarıyla insanları taşa çeviren, yılan saçlı, ejderha boyunlu bir yaratık insanların başına musallat olmuş Medusa ismindeki bu yaratığı, Yunan ve Roma Tanrılarının en büyüğü olan Zeus'un oğlu Perseus, yaratığın başını kesip, öldürerek insanları bu büyük beladan kurtarmış. Yaptığı bu kahramanlığa karşılık olarak da insanlar şehrin her yerine Perseus için kutsal heykeller (ikonlar) dikmiş.'' Şehrin her yerine dikilen bu ikonlardan dolayı buraya İkonia denmiş ancak yıllar içerisinde  buraya göç eden başka başka kavimler kendi dillerine göre konuşup kendi dillerine göre çekmişler bu ismi ve nihayet günümüze de Konya olarak  gelmiş. Tabi bunlar efsane ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğunu bilemiyorum ancak Konya kelimesinin Latince kökenli olduğunu düşünürsek Roma Döneminden kalma bir isim diye biliriz.

 Sonra ki yıllarda bu kısa hikayelerin Konya'da çok meşhur olduğunu duydum. İnsanların yaşadıkları yer hakkında bir şeyleri merak edip bunları araştırmaları, okumaları, okumasalar dahi birbirlerine anlatıp efsaneleştirmeleri gerçekten önemli ve çok eğlenceli.