Geçen hafta sonu Konya önemli bir etkinliğe tanık oldu.

III. Milletlerarası Tarihî Roman ve Romanda Tarih Sempozyumu Konya Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin ev sahipliğinde Mevlana Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Bu etkinliğin ilk ikisinin İstanbul'da gerçekleştirildiği göz önüne alınırsa ne kadar önemli bir kültür etkinliğine imza atıldığı anlaşılır.

Sempozyum 3 gün sürdü ve sekiz oturum yapıldı.  Her oturuma 5 kişinin katıldığını düşünürsek hemen hemen 40 bildiri sunulduğunu görürüz. Tarihi roman konusunda 40 bildiri sunulmuş olması önemli bir rakam. Hele hele şu günlerde yalan yanlış bilgilerle tarihi diziler çekme furyasının ortalığı kasıp kavurduğu bir zamanda Tarihi Roman'ın ele alınıp tartışılması gündeme de uygun düştü.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu'nu böylesine önemli; ama maddi getirisi olmayan kültürel bir etkinliğe imza attıkları için kutlamak gerekir. Türkiye Yazarlar Birliği'ne de böylesine önemli bir etkinliğin düzenlenmesinde Konya'ya güvendikleri için teşekkür ediyorum.

Etkinliğin ikinci gününün ilk oturumu da ev sahibi sıfatını taşıyan Konyalı yazarlara ayrılmış. TYB Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu'nun başkanlığını yaptığı oturuma Hüzeyme Yeşim Koçak, Melahat Kıyak Ürkmez, Fatma Şeref Polat, Hasan Bayraktar ve Hüseyin Muşmal konuşmacı olarak katıldı. Bir roman okuma zevki veren oturum süresince Konyalı yazarlarımız konuşma zarafeti ve konuya hâkimiyetleri ile bizlere gurur verdiler.

Bu yıl ilki verilen Tarihi Roman Ödülleri de sahiplerini buldu.  Ödüle layık görülen eserler arasında Melahat Kıyak Ürkmez'in eserinin de bulunması bir Konyalı olarak bizleri gururlandırdı. Diğer iki ödül de İsmail Bilgin ve Dr. Beyazıt Akman'a verildi.  İlk ödüllerin Konya'da verilmiş olması da tarihi bir olay olarak not defterlerine geçti.

Böylesine güzel ve önemli bir etkinliğe imza atan Konya Büyükşehir Belediyesine ve Yazarlar Birliği Konya Şubesine teşekkür ediyorum.

***

Konya'da bir gelenek halini aldığını düşündüğümüz ve önemli kültür faaliyetleri arasında yer alan Konya Kitap Fuarı'nın açılmasını iple çekiyor ve sabırsızlıkla bekliyorduk. Ancak bu beklentimizin üzerine ortalıkta gezen söylentiler adeta tuz biber ekti. Sosyal medyada yapılan paylaşımlardan ve ortalıkta gezen fısıltılardan bu yılki Kitap Fuarının yapılmayacağını duyuyoruz.

Bu fısıltı ve sosyal medyada yer alan “yapılmayacak” sözlerinin bir şaka olduğunu, Kitap Fuarının zamanında yapılacağını umut ediyorum. Büyük Şehir Belediyesinin ilgili merciinin de bu söylentileri sona erdirecek açıklamayı bir an önce yapmasını bekliyorum.

Kitap Fuarının gerçekten iptal edilmiş olabileceğini düşünmek dahi istemiyorum. Bu iptal, Konya için büyük bir prestij kaybı olur. Başkan Tahir Akyürek'in buna müsaade etmeyeceğini düşünüyorum. Şayet iptal kararının altında söylenildiği gibi maddi imkânsızlık yatıyor ise Başbakan Ahmet Davutoğlu işe müdahil edilip Kültür Bakanlığından çıkartılacak bir bütçe ile bu fuar mutlaka yapılmalı.

Ama ben yine de bu söylentilerin sadece bir nabız ölçme olduğunu düşünüyor, Kitap Fuarının zamanında yapılacağını düşünüyorum.