Değerli Okuyucular,

Havaların değiştiği, güneşin yüzünü gösterdiği bugünlerde kendisini yorgun, bitkin ve keyifsiz hissedenlerin olduğunu biliyorum. Dışarıda güzel bir bahar havası var ama siz yataktan çıkmak istemiyorsunuz değil mi? Bu yaşadıklarınız bahar depresyonuyla ilgili olabilir. Bu duruma bahar depresyonu deniliyor çünkü hep aynı dönemlerde kendini gösteriyor. Aslında vücudumuz yeni mevsime alışmak için çaba sarfediyor. 

Bu hafta sizlere kişniş tohumundan bahsetmeye devam edeceğim çünkü;

Kimyasal toksin ve ağır metallerin vücuttan uzaklaştırılmasında klorofilden zengin gıdaların özellikle kişnişin rolü çok büyük. Petroselinik asit içeriği açısından zengin Kişniş; Latince adı Coriandrum Sativum L. olan kişniş apiceae ailesine ait, tıbbi alanda kullanılan bir bitki. Eski zamanlardan beri halk hekimleri tarafından kullanılıyor.

Yapılan çalışmalarda kişniş tohumunun dahilen kullanımında;

  • Anksiyete (kaygı-endişe hali), depresyon gibi rahatsızlıklarda etkili olabileceği gösterilmiştir.
  • Sedatif (uyku verici) özelliğine de yer verilmiştir.

Kişniş tohumunun haricen kullanımında ise;

  • Antifungal ve antibakteriyel etkileri bulunmaktadır.
  • Tinea pedis  (ayak mantarı) gibi mantar enfeksiyonlarına karşı da destektir.

İçinizi ısıtan bahar aylarına yüzünüzü dönmeniz dileğiyle.

Haftaya yepyeni bir bitki ile görüşmek üzere, sağlıkla kalın…

Referanslar:

BALDWİN Nigel; CANTOX Intertek Initial Assessment Coriander Seed Oil.  Food Safety Authority of Ireland, Haziran 2011. • CIOANCA, Oana, et al. Cognitive-enhancing and antioxidant activities of inhaled coriander volatile oil in amyloid β (1–42) rat model of Alzheimer’s disease. Physiology & behavior, 2013, 120: 193-202. • EMAMGHOREISHI, Masoumeh; KHASAKI, Mohammad; AAZAM, Maryam Fath. Coriandrum sativum: evaluation of its anxiolytic effect in the elevated plus-maze. Journal of ethnopharmacology, 2005, 96.3: 365-370.