Kış tüm vücudumuz, özellikle cildimiz için zorlu bir dönemdir. Soğuk ve kirli hava cildimize büyük ölçüde hasar verir. Özellikle giysilerle kapatamadığımız yüzümüz ve ellerimizde, yeterince nemlendirilmediğinde kuruma, kaşıntı ve pullanma gibi sorunlar oluşur. Kapalı ortamlardaki ısıtıcıların sebep olduğu kuru hava da, cilde dış ortamdaki soğuk hava ve rüzgar kadar olumsuz etkiler oluşturur.

Soğuk havanın etkisiyle derimizdeki kan damarları büzüşür, kan dolaşımı yavaşlar ve derinin beslenmesi ve oksijenlenmesi azalır. Deri yüzeyini kaplayarak derinin nemlenmesini sağlayan yağ bezlerinin salgısı da azalır. Kuru hava bu süreci daha da destekler ve cilt sağlığı bozulur. Cilt bütünlüğünün bozulması, çeşitli mikroorganizmaların vücuda girişi için ortam hazırlar. Atopik ciltlerde egzama gibi sorunların tetiklenmesine neden olur.

Soğuk ve kuru hava şartlarının neden olduğu bu değişiklikler, cildin daha hızlı yaşlanmasına ve kırışıklıkların da artmasına neden olur. Saçlar ve tırnaklar da benzer nedenlerle sağlığını kaybeder.

Cilt, saçlar ve tırnaklar, kış aylarında normal zamanlarda olduğundan daha fazla özene ve bakıma ihtiyaç duyar. Kapalı ortamların nemli tutulması sağlanmalı, dışarıda ise mümkün olduğunca eldiven ve benzeri koruyucular kullanılmalıdır. El yıkama ve banyo süre ve sıklıkları azaltılmalı, soğuk ve sıcak su kullanılmamaya özen gösterilmelidir. Her el yıkama ve banyo sonrası mutlaka nemlendiriciler kullanılmalıdır. Doğal, kimyasal madde içermeyen, yağ oranı yüksek nemlendiricilerle tüm vücudun, özellikle yüz ve ellerin nemlendirilmesi, cilt sağlığı için en önemli destektir. Hindistan cevizi yağı, nar çekirdeği yağı, Isırgan tohumu yağı, cilde, saç ve tırnaklara nemlendirme, oksijen radikallerinden koruma gibi destekler sağlayabilecek birkaç doğal üründen yalnızca birkaçı. 

Sağlıklı ve dengeli beslenerek, demir, magnezyum, çinko gibi mineraller ve biotin, A, D ve E vitaminleri gibi cilt için çok önemli mikro besleyicilerin mutlaka yeterince alınması çok önemli.

Cildinizi hem içten, hem de dıştan yeterince desteklediğinizde yaz kış ışıldamak mümkün.

K.G. Nevin Et. Al. Effect of Topical Application of  Virgin Coconut Oil on Skin Components and Antioxidant Status during Dermal Wound Healing in Young Rats. Skin Pharmacol Physiol 2010;23:290–297

Frederickson CJ. The neurobiology of zinc in health and disease. Nat Rev Neurosci. 2005 Jun;6(6):449-62.

Chandrasekaran NC. Permeation of topically applied Magnesium ions through human skin is facilitated by hair follicles. Magnes Res. 2016 Jun 1;29(2):35-42.

Baccarin T Et Al.Potential Application of Nanoemulsions for Skin Delivery of Pomegranate Peel Polyphenols. AAPS PharmSciTech. 2017 Nov;18(8):3307-3314