C vitiminini ben kış vitamini diye adlandırıyorum. Vücudumuzda C vİtamini yapılanmadığı için ve depolanmadığı için dışarıdan alınması gerekiyor. Vücudumuzda anti-mikrobiyal etki gösterirken, bunun yanında damar, kemik ve eklem yapısında bulunan kollejenin yapımını arttırır. C vitamini, Kalp damar rahatsızlığına, kanser tedavisine, inme gibi rahatsızlıklara tedavilerinde olumlu etki gösteren bir vitamindir. Kış vitamini derken, soğuk algınlığı, grip, nezleyi iyileştirebileceği araştırmalarca raporlanmıştır. Virüslerle mücadele etmede rol oynadığı için, bağışıklık sistemine de faydası vardır. Akciğerlerin ve solunum yollarının işlevlerini geliştirebileceği hakkında araştırmalar yapılmıştır. Güçlü bir antioksandır.

C vitamini eksikliği sonucunda, yorgunluk, iştah azalması, vücutta güçsüzlük, enfeksiyonlar ve vücutta bulunan yaraların iyileşmemesi olabilir.  Aklımıza gelebilecek sebze ve meyvelerde C vitamini vardır. Turunçgil meyveler, koyu yapraklı sebzelerde C vitamini yüksek miktarda bulunur.

C vitamini alınması gereken miktar günlük sağlıklı birey bayanlarda 75 mg iken, erkeklerde 90 mg’dır, hamileler de 80-85 mg, emziren anneler 115-120 mg dır.

Bu kış bol bol C vitamini ile kendinizi zenginleştirin. Sağlıcakla kalın.