Sonbahar geldi. Havalar yavaş yavaş soğumaya başladı. Okullar açılıyor. İşler yoğunlaşıyor. Kış kapıya gelip dayanmak üzere... Peki siz kışa hazır mısınız? 

Yazın güneş, tatil ve daha rahat bir tempodan sonra şimdi kışın size getirecekleriyle yüzleşmenin zamanı geldi. 

Sonbaharın gelmesiyle birlikte mikroplar yüzlerini göstermeye başladı bile. Hafif hafif öksürenler, burnunu çekenler aramızda dolaşıyor. Ayrıca yavaş yavaş kısalan günler, kararan hava ve bizleri bekleyen işlerin yoğunluğu ruh durumumuzu da etkilemiyor değil. Peki hasta olup mutsuz mutsuz köşede mi oturalım? Hayır tabii. Hazırlık yapalım ve kendimizi kışa hazırlayalım.    

Kışın hastalıklardan korunmak için grip aşısını özellikle de çocuklar ve yaşlılar için aile hekiminize ya da eczacınıza danışmanızı tavsiye ederim. Bunun yanısıra acil durumlar için evde bulundurulması gereken ilaçlar için de aile hekiminize ve eczacınıza danışın. Özellikle sonbahardan kışa geçerken beslenmenize dikkat etmeniz genel sağlığınız açısından çok önemli. Çocukların yazın sizin kontrolünüzdeki beslenmeleri okula başlamaları ile birlikte biraz kontrolsüz hale gelebiliyor. Ayrıca okuldaki yoğun tempo ve stres için düzenli beslenmeleri şart. Bol bol sebze ve meyve ile beslenmeleri yanında da protein ve omega içeren besinleri almaları önemli. Hastalıklara karşı korunmanın en önemli kriterlerinden bir tanesi de dengeli beslenme. Ancak özellikle ev dışında abur cuburu seven ya da iştahsız çocuklara yönelik olarak vitamin / mineral takviyelerini değerlendirmek gerekli. Çocukların okul performansını ve bağışıklık sistemini desteklemek üzere Omega-3 şurupların verilmesi konusunda aile hekiminize ya da eczacınıza danışmanızı öneririm. 

Yapılan araştırmalara göre her yıl insanların yüzde 6'sı mevsimsel afektif bozukluk adı verilen bir çeşit depresyona yakalanmakta. Bunun nedeninin günlerin kısalması ve güneş ışığının azalması olduğu düşünülüyor. Bu durumda kendinizi halsiz ve düşük enerjili hissediyorsunuz ve uykuya eğiliminiz artıyor.  

Böyle bir durumda aile hekiminize danışınız. Enerjinizi ve motivasyonunuzu yüksek tutmak için yapılabilecekler de şunlar: 1. Düzenli uyuyun. Akşam yatma ve sabah kalkma saatlerizi ayarlayın. 2. Sağlıklı beslenin. 3.Egzersiz yapın. Egzersizin ruh durumunuza oldukça iyi geldiğini göreceksiniz.

Diğer taraftan tüm bunlar evin içindeki stresi de artırmakta. Okula giden çocuklar, işleri artan ve özellikle büyük şehirlerde trafikle boğuşan eşler. Evin içinde gerginliği azalmak ve daha huzurlu bir kış geçirmek için iletişimizini artırın. Birbirinizi dinleyin. Anlatmak en iyi rahatlama yoluyken dinlemenin de çok faydalı olduğunun farkına varacaksınız. 

Kış boyunca gerek beden gerekse ruh sağlığınızı korumak aslında hiç de zor değil. Önemli olan farkında olmak ve önlem almak. Bunlara dikkat ettiğinizde çok keyifli bir kış geçireceğinize şüphe yok. Kestane kebabın, narın ve ayvanın tadını çıkaracaksınız. 

Kaynaklar:

NHS. Top Ten Tips for Winter. NHS Derby City and NHS Derbyshire County. 

NHS. Improving Health Together. Winter Health Issue 4. Updated December 2011

UnitedHealthcare Community Plan. Is Winter Making You Sad. 1st Qtr. 2011