Kış aylarında sabahları yorgun uyanma, halsizlik, isteksizlik, yaygın kas ağrıları ve huzursuzluk gibi problemlerin soğuk havalardan kaynaklandığı düşünülür. Fakat başka bir nedeni de olabilir.  

Fibromiyalji de kaslarda ağrı ve hassasiyet, uyku bozukluğu, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilerle seyreder ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir sağlık sorunudur. Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, uyku bozuklukları, fiziksel travmalar, ruhsal travmalar, bazı viral hastalıklar, romatoid artrit gibi bazı romatizmal hastalıklar fibromiyaljiyi tetikleyebilir.

Ağrılar, uzun süreli, yaygın ve oldukça şiddetli olabilir. Yorgunluk, bitkinlik, tutukluk, uyku sorunları, kabızlık, şişkinlik, gaz, baş ağrısı, sinirlilik, konsantrasyon kaybı, el ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma eşlik edebilir.

Hastalığa özgü bir test olmadığından tanının konulması kolay değildir. Öncelikle benzer semptomlara yol açabilecek başka hastalıkların olmadığından emin olunmalıdır. Fibromiyalji tanısının konulmasının ardından romatoloji uzmanı bir hekim, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, psikiatr ve farklı sağlık profesyonellerinin dahil olacağı uzun dönemli bir tedavi gerektirebilir. Fibromiyaljinin her zaman psikolojik kökenli olmadığı, ancak psikolojik sorunların ağrıyı artırdığı bilinmelidir. Genellikle yaşam tarzının değiştirilmesi ile semptomlarında iyileşme görülen fibromiyalji, stres devreye girdiği an yeniden tekrarlayabilir. 

Fibromiyaljinin magnezyum eksikliği ile ilişkili olduğu ve magnezyum takviyesi ile özellikle ağrı ve uyku problemlerinde gerileme sağlandığı çalışmalarla gösterilmiştir. Yüksek kalitede Omega 3 balık yağı kullanımının da inflamasyon üzerine etki ederek semptomlarda rahatlama sağladığı bildirilmiştir.

D vitamini eksikliği toplumda sıkça görülen ve birçok sağlık probleminin temelini oluşturan bir sorundur. İmmun sistemi destekleyici etkileri bilinmekle birlikte, duygu durumu düzenleyici, bilişsel fonksiyonları artırıcı etkileri bilinmektedir. Her gün yeterince güneşlenerek vücuttaki miktarını artırabileceğiniz D vitaminini takviye olarak da alabilirsiniz.

Zerdeçal’ın antiinflamatuar etkinliği birçok çalışma ile gösterilmiştir ve bu etkisiyle fibromiyaljinin ağrı, inflamasyon, depresyon gibi semptomlarına olumlu etki sağlayabilir. 

Antioksidan özelliği olan vitaminlerin ve minerallerin bu hastalıktaki yararları göz ardı edilemez, ancak egzersiz hastalıkta en önemli tedavi ve korunma yöntemidir.

Fibromiyalji, organik ve psikolojik birçok faktörden kaynaklanan ve bu faktörlerin bir arada değerlendirilmesi gereken bir problemdir. Sağlıklı beslenme, yeterince uyku, bolca su, düzenli egzersiz ve doğal takviyelerle günü ağrısız sızısız, neşeyle yaşayabilirsiniz.