Kırtasiye Sektörü çok geniş bir kitleye hitap eden yapısıyla, ürün çeşitliliğinin büyük boyutlara ulaşmasıyla önemli sektörler arasında yerini alıyor.

Ülkemizin sahip olduğu genç nüfustan dolayı da büyüme potansiyeliyle dikkat çekerken, üretim, sanayi ve hizmetler sektörüne de olumlu katkılarından dolayı sektöre olan talebi güçlendiriyor.

Ekonomiye olan katkısı önemli bir oranda iken, istihdam açısından da oldukça iyi bir durumdadır.

Ayrıca çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olması ve pazarının gün geçtikçe çoğalmasıyla da cazip sektörler arasında yer alıyor.

Çocukluktan yetişkinliğe kadar eğitimin döneminde kullanılan kırtasiye ürünleri, aynı zamanda eğitim sektörünün önemli bir parçasını oluşturuyor.

Her yıl büyüyen bu sektörün dünya genelindeki pazar payının 2020 yılında 200 milyar doların üzerine ulaşması bekleniyor.

Bütün bunlardan dolayı bugün dünyada önemli bir pazara hitap ederken, ihracat noktasında da oldukça iyi bir potansiyeli bulunuyor.

Ancak ülkemiz ekonomisinin genel gidişatıyla ve pandemi sürecinde en çok olumsuz etkilenen sektörlerden birisi haline geldi.

Bundan dolayı sektör sıkıntılı bir dönemi yaşarken, sahip çıkılmasıyla birlikte acil destek beklentisi içindedir.

Umarım kırtasiye sektörünün bu talebine hükümet yeterince kulak vererek, rahatlatır ve acil beklentilerini yerine getirir. 

Koranavirüs salgınıyla okullarda eğitimi ara verilmesinden ötürü en çok etkilenen kırtasiye sektörünün sorunlarını dile getiren Konya Kitap Kırtasiye Fotokopi ve Matbaacılar Odası Başkanı Ramazan Kuşpınar,Salgın halen bitmedi. Okullar 6 aydır kapalı ve en az bir ay daha açılmayacak. Kırtasiyeciler stokladıkları ürünü satamadıkları halde ödemelerinin vadesi geldi. Vergi, kira, kredi geri ödemeleri de çabası. Sektöre yönelik acil tedbirler alınmazsa kitap, kırtasiyeciler ve fotokopiciler tükenme noktasına gelecek. Gelir yok, ödemelerin vadesi geldi.  Geçtiğimiz hafta İzmir’in öncülüğünde 8 ilin oda başkanları ile video konferans yöntemiyle istişare toplantısı yaptık. Sorunlarımızı dile getirdik. Sorunlarımız ve beklentilerimiz ortak. İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, Bursa, Konya ve Erzurum illerinin kitap ve kırtasiyeciler odalarının başkanları ile görüşümüz aynı. Devlet sektörümüze sıfır veya düşük faizli, uzun vadeli kredi ve destekler vermeli. SGK ve vergi ödemeleri de ötelenmelidir. Çünkü salgın halen sürüyor ve ne zaman bu zor günlerin geçeceğini de kimse tahmin edemiyor” diyor.

Başkan Ramazan Kuşpınar sektörün içinde bulunduğu vahim tabloyu anlatırken, iş yapamadıkları için para kazanmadıklarını ve vadesi gelen borçlarını ödemekte zorlandıklarını dile getiriyor.

Eğer Kırtasiye sektörüne destek verilmezse, tükenme noktasına gelebileceklerini vurguluyor.

Diğer taraftan ürün stoklayan Kırtasiyeci esnafının büyük bir sermayesi de yoktur. Ancak satarsa kazanacak, vergiyi, SSK’yı, kirayı ve borçlarını ödeyecektir.

Kaldı ki salgından dolayı da Mart ayından itibaren okulların kapanmasıyla iş yerleri de kapandı.

Normalleşmeyle birlikte iş yerini açan esnaf okulların kapalı olması nedeniyle de yeterince kazanç elde edemiyor.

Çekle ve senetle aldığı ürünlerin Eylül ve Ekim aylarında ödemelerinin yapılacak olması da ayrı bir sorun olarak karşılarına çıkıyor.

Kamu bankalarının desteklerinden mecburen yararlanan kırtasiyeci esnafının ötelenmiş kredilerin geri ödemeleri de sonbaharda başlayacaktır.

Tüm bunlar sektörü bir çıkmazla karşı karşıya bırakırken, ye kepenk kapatacak, ya da dayanabildiğince ayakta kalmaya çalışacaktır.

Koronavirüs salgını sürecinden olumsuz yönde en fazla etkilenen kesimlerin başında gelen Kitap, Fotokopici ve Kırtasiyeci esnafı geldiğini göre, bizlerinde söz konusu kesime yeterince destek vermemiz gerekiyor.    

Kırtasiye ürünlerini kayıt dışı çalışan seyyarlardan veya Koronavirüs’ün bulaşma riski olan kişilerden almamalıyız.

Hem kendimizin ve ailemizin sağlığını tehlikeye atmayalım. Hem de alışverişlerimizde garantili muhatabımız olan kırtasiyeci esnaf dostlarımızdan alarak destek olalım.

Unutmamalıyız ki, Esnaf ve Sanatkârlar bu toplumun kara gün dostudur. Bununun içinde esnafımıza sahip çıkıp, onların yanında olmalıyız.

Hükümette; kırtasiyeci esnafımızın ortak talebi olan acil destek beklentisini yerine getirerek,

KDV oranları düşürerek, kırtasiye ürünlerini KIRTASİYECİ ESNAFININ satacağı bir yapıya kavuşturur.

Böylelikle kırtasiye sektörü rahatlar ve sorunları çözüme kavuşur.

Ne dersiniz sizce de öyle olması gerekmez mi?