Bizler genellikle kırmaktan hoşlanmayız. Ne etrafımızdaki insanları ne de eşyalarımızı ancak kırılması önemli bir süreçten bahsedeceğim size bugün: İnsülin Direnci. 

İnsülin dediğimiz madde, kanımızda dolaşan şekerin hücrelerimize girmesini sağlar. Bu sayede de kanda fazla şeker olmasını engeller. Çok az hücre hariç insulin olmadan şeker hücreye giremez. Yemek yememizle birlikte kanımızda şeker yükselirken pankreas adı verilen organımızdan insulin salgılanır ve şekeri hücrelerin içine sokar. Bu sayede de kandaki şeker düşer.

Kanımızda şeker miktarı yüksek olsun istemeyiz çünkü şeker hücrelerimiz için çok önemli ve gerekli olsa da kanda kaldığında damarlarımıza zarar verir. Damar yapısının bozulmasına neden olduğu için kalp ve damar hastalıklarına yol açar. Küçük damarları zedelediği için göz ve böbreklerde hasar yaratır ve uç sinirler beslenemediği için sinir harabiyeti ortaya çıkar ve duyu kaybı yaşanır. Tüm bunlar ölüme kadar uzanır.

Vücudunuzda her şey yolunda ise kanınızdaki şeker, insülinin salgılanması ile birlikte hücrelerin içine girer demiştik. Ancak eğer vücudunuzda insülin direnci denen bir problem varsa sorun çıkar. İnsülin direnci gelişmeye başladıkça hücrelerin şekeri içeri alması zorlaşır. Hücreler şekeri içeri alabilmek için insulin tanımak zorundadırlar. Ancak insulin direnci olan hücre ne yazık ki insulin tanımaz ve şekeri içeri alamaz.

Şeker hücre içine giremeyince kanda kalır ve hücrede şekersiz kaldığı için enerji elde edemez. Kişi kendini hep aç ve yorgun hisseder. Tüm bu süreçler siz farketmeden ortaya çıkar. Uzun bir süre de siz farketmeden devam eder. En sonunda da şeker hastası olarak hayatınıza devam edersiniz. Bu nedenle yemek yediğiniz halde doymuyorsanız, göbek çevrenizde eskisine göre yağ miktarı arttıysa, yemek yedikten sonra bir uyku hali oluşuyorsa hekiminize danışarak insulin direncinize baktırmanızı öneririz. 

Eğer insulin direnciniz varsa metabolic pek çok soruna eğilimlisiniz demektir. Bu yüzden dikkatli olmanız gerekir. Beslenmenize dikkat etmek, bol bol yürüyüş yapmak ve sigarayı bırakmak yapılacak ilk hareketlerdir. Gerektiği taktirde hekiminiz size ilaç önerecektir. Destekleyici olarak da çörek otu yağı, chia tohumu yağı ve omega 3 balık yağı kullanılabilir. Bu sayede metabolizmanız düzene girecektir.

İnsülin direnci ülkemizde sık karşılaşılan bir problemdir. Geç kalmadan önlem alınması gelecekteki problemlerin önlenmesi açısından çok önemlidir.

Sağlıkla kalın.