Kitap okumak, bambaşka dünyalara yelken açmak... Sınırları zorlamak, kendini aşmak... Benim için kitap okumak denince aklıma ilk gelenler. Ancak kitap okumanın o kadar çok faydası var ki... 

  • Kitap okumak zihni harekete geçirir:Özellikle bunama gibi durumların önlenmesi için zihni meşgul tutmak önemli. Kitap okumak sayesinde aktif tutulan bir zihnin bunamadan uzak tutulması daha kolay olabilir.
  • Kitap okumak stresi azaltır: Yoğun stres altında yaşadığımız şu hayatta  iyi kurgulanmış bir roman okumak bizleri bu dünyadan alıp başka dünyalara götürür ve stres yaratan unsurları aklımızdan uzaklaştırmamızı sağlar.
  • Kitap okumak bilgiyi artırır: Özellikle kişisel gelişim kitapları, tarih kitapları ve benzeri kitapları okumak gerek kişisel gelişim anlamında gerekse genel kültür olarak çok katkıda bulunmaktadır. Özellikle iletişime dayalı işler yapan kişiler için de konuşacak konu yaratmak anlamında çok faydalı olmaktadır.
  • Kitap okumak hafızayı güçlendirir: Kitaplardaki karakterler, farklı yerler, konular arasındaki bağlantılar hafıza üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Bu sayede beyindeki hücreler arasındaki iletişim güçlenmektedir.
  • Kitap okumak kelime haznesini genişletir: Özellikle iletişim tabanlı işlerde çalışanlar için farklı kelimeleri dillerine katarak zenginlik yaratır. Genellikle kısıtlı sayıda kelime kullanarak iletişim kurduğumuz için bu önemli bir fark yaratacaktır.
  • Kitap okumak konsantrasyonu artırır: Konsantrasyonu zayıf çocukları kitap okumaya alıştırmak oldukça faydalı olmaktadır. 

 

Peki kitap okumanın bu kadar çok faydası varken bizler yeterli sayıda kitap okuyor ya da çocuklarımızı okumaları için teşvik ediyor muyuz? İşte size Türkiye rakamları... Aylık kitap okuma oranı %11. Yılda ortalama 7.2 kitap okuyoruz. Kitap okuyanların %45.3'ü rastgele kitap seçip okuyor. Yine %84.2 oranında bir yazarı düzenli okuma alışkanlığımız yok. %61.5 oranında da tavsiye edilen kitabı okuyoruz. Bu veriler de gösteriyor ki kitap okuma alışkanlığı konusunda daha gidilecek çok yolumuz var. Birbirimize hediye alırken listenin başına özellikle de çocuklarımız için kitapları koyarsak belki bir aşama kaydederiz. Bol okumalı günler dilerim.

 

Kaynakça:

  • LanaWinterHebert. http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-benefits-reading-why-you-should-read-everyday.html
  • Aydin K, Guloglu T. Bookreadingandsocialstatus in Turkey. Economicsandmanagement. 2012; 17(2): 618-23
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. Türkiye Okuma Kültürü Haritası.