Ankara'da yaşanan elim saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah rahmet eylesin, hepimizin başı sağolsun diyorum. Bir daha böyle bir acı yaşamamayı diliyorum. Bu haftaki yazımızda bir hobinizin olmasının faydalarından bahsetmek istiyorum. 

Yoğun iş ve ev yaşamının içerisinde bir soluk olan hobiler, her zamanki uğraşların dışında yer alan, eğlence amaçlı ve severek yapılan, dinlendirici bir merak ve bir vakit geçirme yoludur. Hobi insanların hayatına renk katmakla beraber hayatını daha yaşanılır kılar, mutlu bir hayatı olmasını sağlar ve pozitif duygular saçar. Ayrıca bu hobiler, kişinin kendisini tanımasına, farklı yönlerini ortaya çıkmasına ve kendini ifade etme özelliğinin gelişmesine katkı sağlar. Fakat bu noktada hobilerin sadece boş zaman değerlendirmek için yapılan aktiviteler olarak görülmemeli, hobileri hayatımızda bir alışkanlık haline getirmeli, vazgeçilmez kılmalıyız.

Tarihe baktığımızda da başarılı padişahların, yöneticilerin meslekleri ve yapmaları gereken işlerden farklı olarak birçok hobi alanında kendilerini geliştirdiklerini görmek mümkündür.

Peki hobi diyince aklımıza neler geliyor? Fotoğrafçılık, resim, çömlek, ahşap oyma, model maketçilik, pul koleksiyonculuğu ve bahçe işleri vs gibi hobiler bulunmakta fakat aslında dünyada çok fazla hobiden bahsetmek mümkündür. Çünkü hemen hemen her şey hobi olabilir. Hobiler, yaşamaktan tatmin olmanın, mutluluğu hissetmenin önemli bir yoludur.

Hobilerin yararlarından bahsedecek olursak;

  • Hobileriniz ile yeteneklerinizi keşfedersiniz, özgüveniniz gelişir.
  • Hobilerle uğraşırken anı değerlendirirsiniz.
  • Hobilerle uğraşmak öz disiplini, öz saygıyı ve zaman yönetimini geliştirir.
  • Başarı duygusunu tadarsınız.
  • Kendini ifade etmenin en güzel yollarından biri hobilerdir.
  • Stresle başa çıkmamızı sağlar.
  • Yeni kişilerle tanışmaya yardımcı olur.
  • Pozitif rekabet sağlar.
  • Fiziksel sağlığa fayda sağlar; Bağışıklık sistemini güçlendirir, esnekliği artırır, hafızayı güçlendirir, stresi azaltır, daha kaliteli uyku sağlar.

 

http://www.positivelypresent.com/2013/06/benefits-of-having-a-hobby.html

https://www.vitalwellnessinc.com/blog/2015/01/23/5-health-benefits-of-having-hobbies/

http://www.linkedsenior.com/2012/10/6-health-benefits-of-having-hobbies-leisure-activities.html