Doğup büyüdüğü topraklardan Konya’ya lise eğitimini almak için gelen Sudanlı Hazim Salaheldin, lise eğitimini bitirdikten sonra Türkiye’de ya da başka bir ülkede Hukuk Fakültesi okumak istediğini ifade etti. Sakin ve kalabalık olmayan şehirleri sevdiğini ifade eden Salaheldin, Konya’nın da bu özelliğinden ötürü eğitimi için tercih ettiğini ifade etti.

Umut dolu gelecek bıraktılar Umut dolu gelecek bıraktılar

 19 5

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Benim adım Hazim Salaheldin, Sudanlıyım, 4 senedir Türkiye’deyim.  Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesinde lise eğitimimi sürdürüyorum.

19 7

Konya’yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Ben sakin ve kalabalık olmayan şehirleri severim. Bizzat biz ülkemizden eğitim almak için geldik fazla gezmek ve zaman kaybetmek için gelmedik, bunun için Bana verilen seçeneklerden Konya'yı seçtim. Konya’da hocalarım ve arkadaşlarım Bir gün bile yabancı gibi hissettirmediler bana, Sudan’ı aratmadılar, dışlamadılar, ayrımcılık yok, ırkçılık yok. Buradaki herkes kardeşim gibi. Kendimi öz memleketimde hissediyorum.

 19 2

Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Konya'da eğitimimi tamamladıktan sonra Türkiye’nin içinde veya dışında iyi bir Üniversite’de hukuk okumak istiyorum.

19 3

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Sudan'ın Mısır'ın güneyinden Orta Afrika'nın tropik bölgelerine kadar geniş bir alana yayılması, çeşitli etnik kökenlerin, kültürlerin ve dinlerin varlığına yol açmıştır ancak Sudan nüfusunun çoğunluğunun, özellikle de orta kesimlerinin kültürel arka planını İslam oluşturmaktadır. Kuzey kesimleri, Sudan'ın güneyi, güneydoğusu ve batısı ise saf Afrika kültürlerinden oluşuyor, gerçi İslam biraz karıştırmış. Aşağıdaki noktalar Sudan'da yaygın olan bazı kültürel tezahürlere değinmektedir:

Eğitim: Sudanlılar eğitime ilgi duyuyor ve öğrenene saygı ve takdir gösteriyorlar, dolayısıyla Sudan toplumunun çoğunluğu eğitimli.

Saygı: Sudan halkının tüm sosyal ilişkilerinde saygı önemli bir unsurdur. Kültürel bilgi, deneyim ve bilgelik kaynağı oldukları için öğretmenlere ve aile üyelerine, özellikle de yaşlılara saygı gösterilmelidir.

Yemek: Sudan yemek sofralarında balık ve tavuğun yanı sıra kuzu ve dana eti gibi et açısından zengin kızarmış yemekler bulunur ve yerel ekmek de yenir. Çay ise Sudan kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır, özellikle sabahleyin sütlü çay içmek.

 19 9

Türkiye ile görüşleriniz nelerdir?

Türkiye Allah'ın yeryüzündeki cennetidir ve onu ikinci vatanım olarak görüyorum ve kalbime en yakın ülkelerden biri çünkü Türkiye'ye geldiğimde çocuktum ve bu ülkede büyüdüm ve bu ülkede yaşadım ve hala yaşıyorum hayatımın en güzel günleri. Türkiye'ye geldiğimde kendimi yabancı gibi hissetmedim, Türk insanı cömert ve neşeli insanlar olduğu için kendimi ülkemdeymişim gibi hissettim. Şu anda liseyi Türkiye'de okuyorum ve eğitimime burada devam etmek istiyorum, üniversiteyi bitirdikten sonra memleketim Sudan'a dönüp ülkeme hizmet etmek istiyorum ama Türkiye sonsuza kadar kalbimde kalacak.

19 8

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Sudan'da Ramazan ayı geleneklerini tek bir ana başlıkta özetlemek istersek hepsinin tek bir değerden, yani “katılımcılık”tan kaynaklandığını görürüz. Sudan halkının dışarı çıkıp bir araya gelerek "Ramazan Berş" olarak adlandırılan mahallenin sokaklarında oruçlarını açarken, mübarek Ramazan ayında katılım ve şefkat Sudan geleneklerinin en önemli anahtarları arasında yer alıyor. Palmiye yapraklarından yapılan popüler bir halı türü olan sokaklara, evlere ve tarlalara yayılıyor.  Aynı zamanda ana yollara, özellikle de farklı köy ve şehirleri birbirine bağlayan seyahat yollarına kadar uzanıyor, burada köylüler yollarda oruç tutan yolculara yiyecek sağlamak için yarışıyorlar, yolu kapatıyorlar ve arabaları durup kahvaltı için inmeye zorluyorlar. Çay ve kahve içerek akşam namazına genellikle gruplar halinde gidiyorlar.  Kutsal ayın sonu yaklaşırken ve özellikle de ayın son perşembe günü Sudanlı aileler, ölenlerin ruhlarına verilen bir tür hayır kurumu olarak genellikle ailelerin ve komşuların, özellikle de küçük çocukların davet edildiği büyük ziyafetler düzenler.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA 

Editör: Birkan Bakay