Keten, Ketengiller familyasından keten cinsinin en yaygın türüdür. Haziran-Ağustos ayları arasında ipek gibi, mavimsi veya sarı renkli çiçekler açan bir bitkidir. Tohumu sağlık alanında geleneksel olarak uzun yıllardır kullanılmaktadır. Kemik sağlığı da bunlardan biridir.

Sağlıklı kemik gelişimi ve kemik sağlığının korunması için D vitamini, fosfor ve özellikle kalsiyum dengesi çok önemli. Kemik yoğunluğunu kaybetmemek için mutlaka, her gün yeterli miktarda kalsiyum almak gerekir. Kalsiyum, mineral olarak alınabileceği gibi, çeşitli bitkiler doğal kaynak olarak kullanılabilir. 

Keten tohumu bitki bazlı proteinler, alfa-linolenik asit, omega-3 yağ asitleri ve lignanların yanı sıra, zengin bir kalsiyum, demir, potasyum ve sodyum kaynağıdır. Ayrıca kalsiyumun bağırsaklardan emilmesine, kemiklere taşınmasına ve yerleşmesine yardımcı olur. Sağlıklı emik metabolizması için destekleyicidir.

Keten tohumunun içeriğinde bulunan çeşitli yağ asitleri ve minerallerin yanı sıra, bitkisel östrojen de bulunur. Özellikle vücuttaki östrojen miktarının azaldığı ve kemik yoğunluğunda eksilmenin görülmeye başlandığı dönem olan Menopoz döneminde doğanın kurtarıcı dokunuşu olabilir keten tohumu yağı.

Amy E Griel et al. An increase in dietary n-3 fatty acids decreases a marker of bone resorption in humans. Nutrition Journal 2007, 6:2

Youjin Kim M.S.et al,  Implications of dietary a-linolenic acid in bone health. Nutrition 27 (2011) 1101–1107

Debra B. Kettler. Can Manipulation of the Ratios of Essential Fatty Acids Slow the Rapid Rate of Postmenopausal Bone Loss? Altern Med Rev 2001;6(1):61-77