Değerli Okuyucular,

Bugün size kayısı meyvesinden bahsetmek istiyorum. Kendisi kadar çekirdeğinin de değerli olduğu bu meyve hakkında söylenecek çok şey var aslında…

Kayısı hemen hemen dünyanın her yerinde yetiştiriciliği yapılan bir meyve. Ülkemizde ise hepimizin bildiği gibi Malatya yöresinde yetişen kayısılar son derece meşhur.

Gülgiller ailesinden olan kayısı düşük kalorili olması ve lifli yapısı nedeniyle birçok insan severek tüketiyor kayısıyı. Uzmanlar bu meyvenin kurusunu da yaş halini de öneriyor. Son dönemde yapılan araştırmalarda ise kayısı kadar çekirdeğinin de insan sağlığına faydaları ortaya çıktı. Soğuk Pres yöntemiyle elde edilen kayısı çekirdeği yağı son yıllarda kozmetik alanında özellikle de cilt bakım ürünlerinde tercih edilen bir bitkisel yağdır. Aromaterapide de kullanılan kayısı çekirdeği yağının popülaritesi her geçen gün artıyor.

Kayısı çekirdeği yağı, haricen nemlendirici, cildi yenileyici ve yumuşatıcı etkilerinden dolayı

tercih edilen bir bitkisel yağ olarak karşımıza çıkıyor. Melanin biyosentezinde rol oynayan tirozinaz enzimini inhibe ederek hiperpigmentasyon (ciltteki lekelenme) sorunlarında destek amaçlı kullanılıyor. Akut cilt morluklarında tercih edilen kayısı çekirdeği yağı, cildin beyazlatılmasında haricen destek amaçlı kullanılıyor.

Önümüzdeki hafta yepyeni bir bitkinin dünyasıyla tanışmak üzere…

Referanslar: Ozcan B, Esen M, Sangun MK, Coleri A, Caliskan M. Effective antibacterial and antioxidant properties of methanolic extract of Laurus nobilis seed oil. J Environ Biol. 2010 Sep;31(5):637-41. • Durmaz G, Alpaslan M. Antioxidant properties of roasted apricot (Prunus armeniaca L.) kernel Food Chemistry 100 (2007) 1177–1181. • Hayta M, Alpaslan M. Apricot kernel flour and

its use in maintaining health. Flour and breads and their fortification in health and disease prevention 2011 pp. 213-221. • Turan S, Topcu A, Karabulut I, Vural H, Hayaloglu AA. Fatty acid, triacylglycerol, phytosterol, and tocopherol variations in kernel oil of Malatya apricots from Turkey. J Agric Food Chem. 2007 Dec 26;55(26):10787-94. Epub 2007 Nov 27. • Erdogan-Orhan I, Kartal M. Insights into research on phytochemistry and biological activities of Prunus armeniaca L. (apricot). Food Research International 44 (2011) 1238–1243.

“Bitkilerin Size Mesajı Var”

Ramazan Büyükhelvacıgil

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı

[email protected]