Kariyer hayatına televizyon kurumunda haber montajı yaparak başlayan 44 yaşındaki bisiklet tutkunu Gürkan Genç, ardından 2 arkadaşı ile gıda sektörü üzerine şirket kurdu. Ancak bir süre sonra şirketteki hisselerini devreden Genç, bisikletiyle dünya turuna çıkmaya karar verdi. 2012’de Türkiye’den Japonya’ya pedallayarak turuna başlayan demir atlı adam, o yıldan beri bu tutkusundan asla vazgeçmedi. Bugüne kadar her türlü hava koşulunda, dünyanın en yüksek araç geçiş noktalarında, en büyük çöllerinde pedallayan Gürkan, ayrıca toplumların kültürlerini, yaşamlarını görmek, anlamak ve tanımak için gittiği ülkelerdeki vatandaşlarla da birlikte yaşıyor. Edindiği tecrübeleri internet sayfasında ve gittiği ülkelerin okullarında öğrencilerle paylaşan Gürkan Genç, 1 sene içinde 3 farklı ülkede vize sorunu yaşayınca, 1 Ocak 2023’te Türkiye’ye döndü. Vize konusundaki resmi süreci bekleyen Gü, Avustralya ve Kanada vizesini alıp Guatemala’dan Alaska’ya doğru seyahatine devam etmeyi planlıyor. 

2-12-1

-57C VE 61C’DE PEDALLADI

Şöhretin hakkını eğitimle verecek! Şöhretin hakkını eğitimle verecek!

Bisikletiyle çıktığı dünya turuyla ilgili tecrübelerini şahsi internet sitesinde paylaşan Genç, dikkat çeken bilgiler aktarıyor. “2013 Ocak ve Şubat aylarında -35C ve -57C arasında, zorlu hava koşullarında; Ukrayna, Rusya, Finlandiya ve İsveç’te dondurucu hava şartlarında pedallayarak Kuzey Kutup Dairesi’ni geçtim” diyen Genç, konuyla ilgili şunları anlatıyor, “2014 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında, Kuzey Afrika’da bulunan 61C Sahra Çölünü ve 2015 Temmuz ve Ağustos aylarında 59C olan Arabistan Çölü’nü kavurucu sıcaklığa rağmen beden gücüyle geçtim. 2015 Ekim ayında Kenya’da ekvator çizgisini, 2016 Nisan ayında Botsvana’da Kalahari Çölü etrafında tam bir tur pedalladım. 2017 Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında Güney Amerika’da tüm kışı Patagonya bölgesinde ve Patagonya Çölü’nde pedallayarak geçtiği kıtanın sonunda yer alan Ushuaia şehrine varmayı başardım. 2019 yılı yaz aylarında Şili’nin Atakama Çölü’nde 1 ay pedallayarak, sonrasında Bolivya’da 4.000 metre üzerinde günlerce pedal çevirdim. 2019 Aralık ayında Ekvator ülkesinde, ekvator çizgisini 2. defa geçtim.

2-8-21

‘BAZI BÖLGELER RUS RULETİ OYNAMAYA BENZER’

Gittiği ülkelerde ve geçtiği bölgelerde çeşitli tehlikelerin de olduğuna dikkat çeken Genç, “Afrika Botsvana’da “dikkat fil çıkabilir”, “dikkat aslan, leopar çıkabilir”, “dikkat vahşi yaşam bölgesi” uyarılarının olduğu coğrafyada; milli parklarda pedalladım ve Güney Amerika’da pumaların doğal yaşam alanlarında bisiklet sürdüm” dedi. Tehlike anında ortaya koyduğu reflekslerle ilgili de bilgi veren Genç, “En basitinden köpekler saldırdığında bisikletten inip üzerlerine doğru koşuyorum. Onlar da ne olduğunu anlayamıyorlar ve kaçıyorlar. Çadırın içindeyken hayvanların etrafımda gezdiğini duyuyorum. İki ayaklı olmadığı sürece tehlike teşkil etmiyor. İki ayaklılara karşı yanımda savunma araçları taşıyorum” şeklinde cevaplandırdı. Seyahat güzergahını önceden araştırma ve durma noktalarının tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Genç, “Aslan, leopar ve diğer benzeri hayvanların yaşadığı bölgelerde bisiklete binmek için gün doğumu ve batımı zamanları çok önemli. Bölgeyi bilmeniz gerekiyor. Bu bölgelerde bisiklete binme olayı tamamı ile Rus ruleti oynamaya benzer. Hiçbir zaman da önermiyorum” ifadelerine yer verdi. 

2-13-1

 ‘AYNI DİL OLMASA BİLE ANLAŞIYOR’

Gün içerisinde sohbet edecek birilerinin karşısın çıktığını, aynı dili konuşamasalar bile bir şekilde mutlaka anlaştıklarını ve sohbet sırasında keyifli dakikaların yaşandığını anlatan Genç, şöyle devam ediyor, “Yanıma gelip pedalalyan kişiler sadece Türkiye’de tanıştığım, kendilerini bildiğim dostlardır. Bunun dışında yanıma tanımadığım birini davet etmem. Enes Şensoy ile 2014 yılında Fas’ta pedallamıştım. 2017 yılında ise Engin Kaban ile birlikte pedalladım.” seyahatinin 11. yılında olan Genç, tek başına seyahat etmenin zor olmadığını da sözlerine ekledi.

2-1-24

ALİ OSMAN ÖZER

Editör: Birkan Bakay