Öyle gözüküyor ki, altına olan talep artacak gibi duruyor. Bayramdan sonra altına olan talep devam ederse altın fiyatları aşağı veya yukarı zikzak çizerek belli bir band aralığında, piyasanın alım veya satım yönüne göre duracak. Çünkü şu an küresel piyasalarda başka bir enstrüman gözükmüyor. En iyi enstrüman Dünya'da ve Türkiye'de altın gibi duruyor. Koronavirüs riski devam ettiği sürece piyasaların gözü altından başka güvenli bir enstrüman görmüyor. Altına talep olduğu sürece fiyatların çok zikzak çizmesi, altının bir düşüp bir yükselmesi kimseyi karamsarlığa düşürmesin, kimseyi de şaşırtmasın çünkü piyasalara tek güven veren emtia altındır.

         Şu gerçeği hiç unutmadık, dünyada krizler meydana geldiğinde altın fiyatları çok yükselir. Buhranlı günlerde hem yatırımcılar hem de merkez bankaları altını daha güvenli görüyor. “2019 yılı Dünya genelinde en çok altın alımı yapan ülkelerden bir tanesi Türkiye, diğeri de Rusya'dır.” Büyük şirketlerde altını güvenli görüp varlığını ve yatırımını altınla değiştiriyor. "Dünya'da yeni kurulacak sistem altına endeksli olacak. Karar verici altın olacak."

         Türkiye’nin hem salgını güzel yönetmesi hem de ekonomik olarak sağlam duruşu, dış güçlerin müthiş dolar baskısına rağmen kendi politikasından taviz vermemesi, hem doların düşmesi hem de altının düşmesine sebep oldu. Doların 7,36 TL‘den 6,84 TL’ye düşmesine, 22 ayar altının 375 TL seviyelerinden önce 368 TL’ye ardından 362 TL seviyelerine kadar gerilemesine sebep oldu. Çeyrek altın 665 TL seviyesine kadar çıkıp sonra 650 TL‘ye daha sonra da 640 TL seviyelerine kadar geriledi.

         1762 $ Ons seviyesini gören altın burada tutunamadı, 1701 $ Ons seviyelerine kadar geriledi. 1700 $ Ons seviyelerinde durduğu müddetçe yatay bir fiyatlama görülecek gibi.

         Son dakikada aldığımız habere göre Katar ile swap görüşmeleri olumlu sonuçlanmış. Daha önceden Katar ile mevcut olan 5 milyar dolarlık anlaşma, 15 milyar dolara çıkarılmış. Bu da hem güven açısından hem ekonomik açıdan ekonomiye bir rahatlama sağlayacaktır. Türkiye, inşallah IMF’ye muhtaç olmadan ekonomisini hale yola koyup kendi kararını kendi vererek, Dünya'da lider ülke olma yolunda ilerleyecektir.

         Salgın sebebiyle bütün ülkelerin ekonomileri çok şiddetli bir sarsıntı yaşadı, daha da yaşamaya devam edecek gibi gözüküyor. Bundan hemen çıkmanın yollarından biri de çabucak toparlanıp üretime geçmenin yollarını aramak. Hep söylüyoruz, "kriz, fırsatı da imkanı da yanında getirir." diye. Allahın izniyle ekonomimiz en kısa zamanda toparlanıp atağa geçerek çok farklı sektörlerde çok farklı üretimlerle dünyaya mal satacaktır.

         Muhalefetin 16 maddelik ekonomik teklifi, sanki "IMF’ye gidin, IMF’ye teslim olun, IMF’nin görüşleri doğrultusunda ekonomimizi yönlendirin." temennisi gibi geldi. "IMF’ye giderseniz bizimde istemediğimiz yatırımların IMF emriyle, programıyla nasılsa yapamayacaksınız." arzusu idi. Muhalefetin bu siyaset anlayışı ile IMF’nin ekonomi politikası bire bir örtüşüyor.

 Hafta başı;

Altının Onsu 1744 $ ile başladı 1764 $ seviyelerini gördü.

Dolar : 6.89 TL ile başladı 7.04 TL seviyelerini gördü.

Euro : 7.46 TL ile başladı 7.62 TL seviyelerini gördü.

24 Ayar Altın 387,50 TL ile başladı 391,00 TL seviyelerini gördü.

Hafta ortası ;     

         Ons            : 1733 $

         Dolar          :  6.83 TL

         Euro           :  7.55 TL

24 Ayar Altın : 384,00 TL olarak piyasalara yansıdı.

Gün itibari ile ; 

Ons            : 1.749 $

         Dolar          : 6.84 TL

         Euro           : 7.46 TL

 24 Ayar Altın      : 383,50 TL olarak piyasalara yansıdı.

         Piyasalarda bu sıkışmanın, bu daralmanın bir tarafa doğru kırılması olacak. İnşallah Ülkemiz ve ekonomimiz bu daralmanın üstesinden gelecektir. Ramazan bayramınızı tebrik eder, hayırlara vesile olmasını dilerim. Selam ve dua ile

            21.05.2020                                           

         Mehmet KUŞDEMİR