TEOG'un akıbeti son günlerin en çok konuşulan konusu oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat etmeden önce söylediği 'TEOG’u artık yanlış buluyorum, kaldırılması lazım' şeklindeki sözleri hem veliler hem de öğrencilerin kafasında soru işareti bıraktı. 2018 yılın da TEOG yapılmayacak. Ama TEOG’un kaldırılması ne kadar yararlı olacak? Yeni sistem öğrenciler için faydalı olacak mı? 

Okullarımızda eğitimin özünde pedagojiden uzaklaşmış sınav tipine dönüyoruz. Kimse TEOG’un iyi olduğunu söyleyemez. Peki, bu kadar öğrenciyi liseye nasıl yerleştireceğiz? Toplum olarak sınavsız bir sistem hayal edemiyoruz. 

Ancak ilkokuldaki gibi adrese dayalı yerleştirme yapılmalı. Tabii ki istisnalar ve çok nitelikli okullar var. Geçmişte bu okullar kendi sınavlarını kendi yapıyordu. Tüm öğrencileri saran bir stres yoktu. Yetenekliler giriyordu. Köklü okullarda alım böyle yapılmalı.

Belli sayıda nitelikli lise var. TEOG’u değiştirirken ortaöğretimi yeniden ele almak gerekir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 4 yıl önce ortaklaşa verdiği karar bugün tekrar karşımıza çıkıyor, dönme dolapta gibiyiz. 

Cumhurbaşkanı’nın söylemleri önemli ve büyük fırsat. Bu sefer ortak aklın kullanılmasıyla, paydaşların danışmanlığıyla çözüm bulunmalı. Sınava gerek yok. Bilim insanlarının, sanatçıların şekilleneceği bir sistem lazım. Ortaöğretim geçiş sınavının ve sisteminin harmanlanıp bir çözüme ulaştırılması gerekiyor

Ben liseye girmeden önce LGS (Liselere Giriş Sınavı) vardı, ben sonuncu OKS sınavına girdim, sonra SBS ve TEOG derken sistem ardına sistem geldi. İşin kötüsü, her yeni gelen, gideni aratıyordu. Çünkü eskisine bir miktar olsun alışmış oluyorduk. Üniversite için ben girmeden önce (2012-2013) ÖSS vardı, ben YGS LYS’ye girdim ve şimdi o da değişiyor.

YGS LYS ne zaman kaldırılacak sorusuna şuan için kesin yanıt vermek mümkün değil. Kişisel yorumum; bu seneki sınavların (2018 YGS LYS) ve belki önümüzdeki senenin sınavlarının kaldırılacağını düşünmüyorum. Bunun sebebi, yeni sistemde Amerika’daki gibi lisedeki ders notları üzerinden üniversiteye yerleştirme yapabileceğine dair belli belirsiz ipuçlarının verilmesi. Yine de şimdilik bu yalnızca bir tahmin.

Bu kadar karamsar bir tablo çizmek pek hoşuma gitmiyor ancak durumun neden böyle olduğunu anlamak çok önemli. Bu, başarmak için ne yapabiliriz kısmını konuşmaya geldiğimizde daha da anlam kazanacak. Ülkemizde elbette güzel şeyler de oluyor, muhteşem dehalar yetişip dünya çapında başarılar elde ediyorlar.