Konya, tarım ve tarıma dayalı sektörlerde olduğu gibi makine sektöründe de adından söz ettiren bir şehir imiş.

Bu cümleyi bilerek ve özellikle kullanıyorum ki, Konya sanayisine girmeden, Konyalı sanayici ve işadamlarının vizyonlarını ve misyonlarını, dünden aldıkları sermayeyi, değerleri, üretim gücünü, makineleşmeyi yarınlara nasıl taşıdıklarını görmeden olayın bu kadar ciddi olduğunun ben de farkında değildim. 

Konya sanayisi farklı bir dünya...

Kapalı kapıların ardına geçtiğimiz zaman ağzımızın açık kaldığı anlar oldu...

Dünyanın dev otomobil firmaları, marka değeri yüksek ve bilinirlik açısından ilk sıralarda yer alan devasa tesislerin bir parçasının da aslında Konya'da olduğunu gördük. 

Konyalı sanayici ve işadamları girişimci bir ruha sahip. 

İşlerini nasıl geliştireceklerini, dünya pazarına nasıl açılacaklarını iyi biliyorlar. 

Bunun en güzel yolunun da hem Konya'da, hem Türkiye'de hem de dünya genelinde düzenlenen fuarlara katılmak olduğunun bilincindeler. 

Düzenlenen fuar organizasyonları sayesinde hem kendilerini tanıtma imkanı buluyorlar; hem de yeni pazarlara açılabiliyorlar. 

Bunun doğal sonucu olarak da ismini vermenin pek de uygun olmadığını düşündüğüm dünya markalarının bir ayağı da Konya'da oluyor. 

Otomobilden beyaz eşyaya, değirmen makinelerinden hidrolik sanayine, CNC'den oto yedek parça üretimine kadar hiç ummadığımız ama Konya'da üretildiğinde gurur duyduğumuz makine parçaları ve makinelerle Konya sanayisi adını altın harflerle dünya markası olarak kazımış durumda. 

Konya'da her yıl düzenlenen ve bir gelenek haline gelen Makine Fuarlarından birine daha ev sahipliği yapıyoruz. 

Bundan önce gerçekleştirilen Tarım Fuarı ile Konya farkını ortaya koymuş ve uluslararası fuar organizasyonlarına ev sahipliği yapabilecek altyapıya sahip olduğunu adeta yüksek sesle, iri puntolu harflerle haykırmıştı. 

Makine Fuarı da Konya'nın artık bir dünya markası haline geldi. 

Hani derler ya 'kendisi döver de ele öptürmez bile' diye...

Biz vazifemiz gereği yeri gelir eleştiririz. Çünkü daha iyi olmasını isteriz. Olanla yetinmeyiz. Ancak bir başkasının ağzını açıp tek kelime etmesine de müsaade etmeyiz. Karşısında dururuz. 

Fuarcılık anlamında kendi içimizde küçük eleştiriler yaparak daha iyisi için bir yerde hem üreticileri hem de fuar organizasyonlarını düzenleyenleri hasbelkader yönlendirdiğimiz Konya, fuarcılığın önemli bir üssü haline gelmiştir artık. 

Makine sektörünün devlerini Konya'da buluşturan, içinde bulunduğumuz ekonomik dar boğazda yeni kapıları aralamasını umut ettiğimiz Konya Makine Fuarı'nın hem katılımcılar hem de ziyaretçiler açısından hayırlara vesile olmasını diliyoruz.