Anemi kan hücrelerinin eksikliği sonucu oluşan kansızlık tablosudur. Kansızlık özellikle büyüme gelişme geriliği, öğrenme, zeka ve okul başarısında düşmeye neden olduğundan giderek büyüyen bir toplumsal sorun haline gelmektedir. Kansızlıktan en çok hamileler, bebekler, okul çağı çocukları ve gençler etkilenmektedir. Kansızlık birçok sebebe bağlı olabilir. Ülkemizde en sık görülen kansızlık sebebi demir ve vitamin eksikliğidir. Demir ve vitamin eksikliğinin ise en büyük sebebi dengesiz ve düzensiz beslenmedir. Bunun dışında gereksinim artması, ender olarak da kanamayla demir kaybının olmasıdır. Genellikle alınan demir ile gereksinim arasında dengesizlik söz konusudur.

Demirin vücuttaki en önemli görevi “hemoglobin” yapımıdır. Hemoglobin, kanımızdaki alyuvarlarda bulunur ve tüm dokuların yaşaması için gerekli olan oksijeni taşıma işlemini gerçekleştirir. Diğer bir deyişle, oksijen yaşantımız için ne kadar önemli ise oksijenin kullanılabilmesi içinde demir o kadar önemlidir. Demir, insan vücudunda toplam 4 gr kadar bulunmasına karşın, biyolojik yönden oldukça önemli ve eksikliğinde ciddi sorunlara yol açan bir elementtir.

En iyi demir emilimi aç karnına olmasına rağmen pek çok insan buna katlanamaz ve gıda ile almak ister. Süt ve sütlü mamuller demir emilimini engelleyeceğinden ilaç ile birlikte alınmamalıdır. C vitamini demir emilimini artırır.

Beslenmedeki B12 vitamini azlığı ya da emilim problemlerinden dolayı ortaya çıkan B12 vitamini eksikliği de kansızlığa neden olabilir. Yetersiz B12 alımı en sık vejeteryanlarda görülmektedir. Benzer şekilde folik asit eksikliği de kansızlığa neden olabilir.

Kansızlığın şiddetine ve süresine bağlı olarak; çarpıntı, solukluk, çabuk yorulma, halsizlik, konsantrasyon azalması, baş ağrısı, nefes darlığı, uykuya meyil, baş dönmesi, çocuklarda huzursuzluk, iştahsızlık, okul başarısında düşme gibi belirtileri vardır. Hamilelerde ve çocuklarda kansızlık büyüme ve gelişmeyi bozar. 

Bu tip şikayetleri olan kişiler mutlaka bir hekime danışmalı ve teşhis konmalıdır. Altta yatan sorun belirlendiktan sonra da tedavisine başlanmalıdır. Demir ya da vitamin eksiliğine bağlı kansızlıklarda beslenmenin düzenlenmesi ve bu eksikliklerin giderilmesi ile kansızlık tedavi edilebilmektedir.

Kaynaklar:

  • http://enfeksiyonhastaliklari.com/anemi/?print=pdf
  • https://www.medikalakademi.com.tr/demir-eksikligi-kansizlik-anemi-nedenleri-belirtileri-ve-tedavisi/
  • http://ankara.baskenthastaneleri.com/brosur/pdf/nutrisyonel-anemiler.pdf