Bağışıklık sistemimizin ve vücut fonksiyonlarımızın sağlıklı çalışmasının ne kadar önemli olduğunu son günlerde daha net gördük. Bağışıklık sistemimizin sağlıklı olabilmesi için, sağlıklı yaşam alışkanlıklarına sahip olmanın, sağlıklı bir beslenme rutini uygulamanın, düzenli egzersizin önemi büyük. Vücudumuzdaki vitamin ve mineral miktarının normal seviyelerde tutulması da vücut sistemlerimizin doğru çalışması için olmazsa olmaz.

Tüm bu gereklilikleri yerine getirdikten sonra, bağışıklık sistemini ve fizyolojik fonksiyonlarımızı desteklemenin en etkili yollarından biri de doğal, bitkisel besin takviyeleri. Özellikle bitkisel tohumlardan soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen doğal yağlar, doğal olmaları, sağlığa faydalı yağ asitlerini ve aktif fito kimyasalları bolca barındırmaları, güven aralıklarının geniş olması sayesinde, günlük hayatımızda önemli bir yer edindi.

Sağlığımızı desteklemek için kullandığımız bu ürünleri kullanırken, sağlığımıza zararlı bir şey yapmadığımızdan emin olmak gerekli. Bunun yolu kalite standartlarına uygun bir ürün olup olmadığını kontrol etmekten geçiyor.

Bitkinin nasıl bir toprakta yetiştirildiği, kaliteli tarım uygulamaları yapılıp yapılmadığı, hasatın ne zaman yapıldığı gibi faktörler, bitki içindeki etken madde konsantrasyonunu önemli ölçüde etkiliyor. Ayrıca her bir bitkinin farklı alt tipleri var ve tıbbi amaçlı kullanılacak alt tipin uzmanlarca seçilmesi gerekiyor.

Toplanan bitkinin, zararlı böcek ilaçlarından arındırılması, sağlıklı koşullarda depolanması ve transferi de, üretim tesisine gelmeden önceki süreçte önemli diğer aşamalar.

Kalite standartlarını karşılayan tohumun, yine uluslararası kalite standartlarına uygun bir şekilde işlenerek kullanıcıya ulaşacak ürün haline getirilmesi gerekiyor. Bu uluslararası kalite standardı, GMP (Good Manufacturing Practices - İyi Üretim Uygulamaları) olarak tanımlanıyor ve ülkemizde sağlıkla ilgili tek otorite olan Sağlık Bakanlığınca denetlenerek onaylanmış üretim tesislerine veriliyor.

GMP Sertifikalı bir üretim tesisi, kullanılan cihazların ve yöntemlerin, üretim aşamasında çalışanların, hijyen koşullarının, kurallara ve bilimsel çalışmalara uygunluğun doğru bir şekilde işlediğini kanıtlamış bir üretim tesisidir. Ürünü elinize aldığınızda sizin göremediğiniz ve aklınıza gelemeyecek birçok basamağın, sağlığınıza zarar vermeyecek şekilde işlediğini garanti eder. Bu nedenle doğal bitkisel ürünler, bu kalite koşullarını yerine getirmiş tesislerde üretilmişlerse ancak sağlık verebilirler.

Aksi taktirde, doğru seçilmemiş bitki türü, temizlenmemiş böcek ilacı kalıntıları, uygun şekilde soğutulmayan sistemlerde sıkım nedeni ile stablitesi bozulmuş etken maddeler ve hijyen koşullarının yetersizliği kullanıcıyı zararlı bir içerikle baş başa bırakacaktır.

Doğal bitkisel ürünlerin satın alınacağı yerler mutlaka eczaneler olmalıdır. Sağlık mesleği mensubu eczacıların tavsiye ve yönlendirmeleri dikkate alınarak seçim yapılmalıdır. Herhangi bir hastalık veya ilaç kullanma durumu varsa mutlaka doktora danışılmalıdır.

Destekleyici ürünleri kullanırken zarar yerine yarar görebilmenin tek yolu, belirlenmiş kurallara uygun davranmak, sırf doğal olduğunu varsayarak herhangi bir ürünü kullanmaktan kaçınmakla mümkün olabilir.