Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara'da terör kurbanı oldu. Büyük infial uyandıran olay, çeşitli tartışmaları beraberinde getirdi.

Olayla ilgili herkes bir şeyler söyledi. Genel kanaat; Rusya ile Türkiye ilişkilerinin bozulmak istendiği yönünde oldu. 

Bu çıkarıma katılmamak mümkün görünmüyor. Çünkü özellikle, uçak kriziyle bozulan ilişkiler, son zamanlarda yeniden ivme kazanmış ve iyi bir noktaya gelmeye başlamıştı. Türkiye'nin jeopolitik konumunu ve Batı ile Doğu bloğunun Orta Doğu'daki güç savaşını düşünürsek, Türkiye'nin hangi tarafta yer alacağı oldukça önemlidir.

Türkiye bu noktada son yıllarda gel-git'ler yaşasa da, genel olarak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve AB merkezli bir dış politika yürütmüştü. Ancak Türkiye içerisinde yaşanan terör olayları, Suriye'de yaşanan insanlık dışı saldırılar ve FETÖ'nün darbe girişimi, bu konudaki dengeleri de bozdu. Özellikle FETÖ'nün darbe girişimine ABD istihbarat örgütü CIA'nın destek verdiği kanaati ülke geneline yayılmıştı. Bu noktada Türkiye, ABD ve AB'den hem istediğini alamadı hem de ABD ve AB'nin Türkiye'ye karşı iki yüzlü politika gütmeleri, Türkiye'nin Doğu bloğuna yaklaşmasını beraberinde getirdi. 

Ancak Batı, bu birlikteliği elbette istemiyor. Bu noktada hem Suriye'de hem de Türkiye içerisinde terör desteklenerek, Türkiye'ye sürekli mesaj verilmek ve Türkiye istikrarsızlaştırılmak isteniyor. 

FETÖ'nün darbe girişimini de bu planın bir parçası olarak düşünürsek, çok şükür ki “en büyük saldırı” olarak görülen bu planda başarılı olamadılar. 

Ancak, 15 Temmuz'dan sonra hatırlarsanız, FETÖ'nün infial uyandıracak suikastler yapabileceği konuşulmuştu. Suikast tipi saldırılar 15 Temmuz'dan hemen sonra gerçekleşmedi ama, FETÖ saldırı anlamında kendini unutturarak suikast anlamındaki ilk saldırısını Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a yönelik gerçekleştirmiş oldu. Zira saldırıyı FETÖ'nün yaptığını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıkladı. 

Burada FETÖ ve destekçilerinin saldırısı, Türkiye – Rusya ilişkilerini bozmaya yönelik bir saldırı olarak görülse de, saldırının arka planında çok soru işaretleri ve mesajlar var. FETÖ'nün 15 Temmuz'dan sonra tasfiye edilmeye başlaması ve aradan geçen zaman düşünülürse, yapılan bu saldırı ile FETÖ “Ben hala devletin içerisindeyim” mesajı veriyor. Görünen o ki; 15 Temmuz sonrası FETÖ uyuyan bir hücre konumuna geçmiş, zamanı gelince yine çeşitli eylemlere girişebileceklerini bu saldırı ile ortaya koymuştur. Saldırgan polis de olsa, bir büyükelçinin yanına o denli kolay yaklaşabileceğini düşünmüyorum. Ben diyorum ki; o saldırganı oraya kim gönderdi? Hangi üst düzey yetkili görevlendirdi? Bu soruların sorulması ve cevaplarının aranması gerekiyor.

Bir diğer konu; Saldırgan neden canlı ele geçirilemedi? Bu konuda operasyonu yürüten emniyet güçleri, 15-20 dakika ikna çabaları gerçekleştirdiklerini, hatta saldırganı elinden ve ayağından vurarak canlı ele geçirmek istediklerini fakat saldırganın elini cebine götürmesiyle, bomba olabileceğinden şüphelenilerek öldürüldüğünü söyledikleri iddia edildi. Makul bir durum gibi görünüyor ama yine de bulanıklık var!

Bir diğer husus; FETÖ ve arkasındaki güçler, Türkiye – Rusya ilişkilerini bozmak için bu saldırıyı yaptılar fakat Türkiye ve Rusya ilişkileri istenildiği gibi bir bozulmaya gitmedi. Hatta bir çok yorumcuya göre “Bu saldırı iki ülkeyi daha da kenetler” dendi. Peki saldırıyı düzenleyenler bunu hesap mı edemedi yoksa saldırının geri planında farklı bir olay mı var? Bu durum da oldukça düşündürücü geliyor bana. 

Bu olayın sanırım bulanık olmayan, saldırının açıkça ortaya koyduğu tek bir unsur var; o da FETÖ'nün hala eylem yapabilecek kadar devletin içerisinde kendini muhafaza ettiğidir. Bu olaydan çıkarılması gereken en önemli sonuç bu olmalıdır. Bu nedenle; Herkes aklını başına almalıdır. Devlet içerisinde hem üst düzey hem de fiili olarak kullanılabilecek FETÖ'nün elemanlarının olduğu su götürmez bir gerçektir. Bu konuda gereken adımlar “Korkusuzca” atılmalıdır. FETÖ temizliği tam anlamıyla yapılmadan, Türkiye her zaman saldırılara açık bir ülke olacaktır. Hem diğer terör örgütlerine karşı hem de dış politikada elimizi güçlendirmek için, FETÖ tamamen kısa zaman içerisinde temizlenmelidir. Sevgi, saygı ve dua ile...