Son yıllarda değişen yaşam koşulları, alışkanlıklar, iç mekanlarda daha fazla zaman geçirmek, beslenmeyle ilgili yapılan değişiklikler D vitamini eksikliğine neden oluyor. 

D vitamini vücut için hayati önemi vardır. Hem kadın, hem çocuk hem erkek sağlığı için gerekli olan vitaminler arasında yer almaktadır. D vitamini eksikliğinde özellikle kadınlarda çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle vitamin seviyelerinin istenilen düzeyde olması çok önemlidir. D vitamini vücutta kalsiyum dengesinin düzenlemek, kemik mineral yapısının oluşmasını sağlamak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, ruh ve beden sağlığını desteklemek gibi önemli etkilere sahiptir. 

Yapılan çalışmalarda D vitamini eksikliğinin kadınlarda görülme sıklığının erkeklerden daha yüksek olduğu belirtilmiştir. Özellikle menopoz ve sonrası dönemde kemik yapısının sağlıklı olmasında önemi büyüktür. Kadın hastalıkları ve doğum süreçlerinde, hamilelik döneminde anne ve çocuk sağlığı için D vitamini kullanımı son derece önemlidir. Anne karnındaki bebek kalsiyum ihtiyacını anneden karşıladığı için D vitamini düzeyinin annede yeterli olması gerekmektedir. 

Kadın sağlığında yeri oldukça önemli olan D vitamini eksikliğine bağlı olarak yaş ilerledikçe anatomik olarak kemik yapısı çökmektedir. Bunun önlenmesinde D vitamini oldukça önemlidir. Menopoz dönemlerinde D vitamini eksikliği kişinin yapısında bariz değişiklikler meydana getirebilmektedir. Ve bu kadınların sosyal hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Bu nedenle gerek beslenmekle, gerek güneş ışığı almakla D vitamini eksikliği giderilebilir. Güneşlenmenin zamanlaması kadar süresi de oldukça önemlidir. Sadece yaz aylarında değil yılın her ayında, her mevsiminde, kışın bile güneşlenmek mümkündür. Sağlıklı bir yetişkinin D vitamini ihtiyacını karşılayabilmesi için el, kol, ayaklar ve yüzünü haftada üç-dört kez 15-20 dakika güneşle buluşturması yeterli olmaktadır. 

Bunlar yetersiz gelirse de uygun oranda D vitamini takviyesi verilebilir. D vitaminini K vitamini ile birlikte kullanılabilir. K vitamini kemiklerde kalsiyum birikimini teşvik ederek kalsiyumun kemiğe yerleşimine yardımcı olur. Destekleyici olarak K ve D vitamini kombine olarak tercih edilebilir. Ciltte üretilen D vitamini ve anne sütü ile kazanılan D vitamini kadar etkili ve güvenli bir kaynak tercih etmek ise en önemli noktalardan biridir. İçerisinde toksik olan BHA (Bitüllendirilmiş Hidroksi Anisol) ve BHT (Bitüllendirilmiş Hidroksi Toluen) gibi içeriklerin olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. İçerisindeki bu toksik maddeler uzun dönem kullanımda sağlığınıza zarar verebilir. 

Kendinize iyi bakın.

Sağlıkla kalın.

Parva, N. R., Tadepalli, S., Singh, P., Qian, A., Joshi, R., Kandala, H., … Cheriyath, P. (2018). Prevalence of Vitamin D Deficiency and Associated Risk Factors in the US Population (2011-2012). Cureus.