Dünyanın neresinde yaşıyor olursanız olun kadınsal sorunlar hep aynı,kadın olana tabi.Sorumlu olmak, beslemek, yıkamak,sevdiklerin ki ; bunlar ilk başta çocukların en küçük tehtiti hemen farkedip savmak, onları oluşabilecek tehlikelere karşı hazırlamak çevresinde koruyucu kalkan oluşturmak aile bütünlüğünü korumak hep kadının omuzlarındadır.

                Günümüzde kadın olmak ; ekonomik sorunlarla boğuşmak,iş stresi,erkek dünyasında kendine bir yer açmaya çalışırken sert, mantıklı, kararlı duruş sergilerken diğer yandan evde şefkatli, muhlis, uyumlu, sevecen olmayı gerektiriyor.

                Bu sosyal yük kadınların fizyolojisinide etkiliyor.Kadınlar ve erkekler ağrıyı farklı algılıyorlar.Kadın ve erkeklerde ağrının  farklı algılamasının temelinde psikolojik ve sosyolojik nedenler var.

                Kadın ve erkeklerin yaşamları boyunca farklı ağrı deneyimlerine sahip olması, onlardan beklenen farklı sosyal roller, ağrıyı ifade etmedeki farklılıkları da ortaya çıkarıyor.

                Cinsiyet ile ilgili farklı sosyal beklentiler ağrıya verilen tepkiyi belirliyor.Kadınlar erkeklerden ağrıya daha dayanıklı.Yapılan araştırmalar ameliyat sonrası kadınlarda daha az ağrıkesici kullanıldığını gösteriyor.

                Kadınların ağrıya dirençli olmalarında önemli bir neden de ağrıya daha deneyimli ve daha hazır olmaları.

                Kadınlar ve erkeklerin ağrıyla karşılaştıklarındaki tepkileride sosyal baskı ile ilgili.Kadın hemen çare arıyor dile getiriyor hekime gidiyor.Erkek çekingen oluyor.Kadın toplumdaki rolünden dolayı bir an önce iyileşip yükümlülüklerini yerine getirebilmek için çare arıyor.

                Ağrı deneyiminin,ağrı eşiğini yükselttiği hipotezide doğrulanamamıştır.Tam tersine çok ağrı çeken insanlar ağrı olmasa dahi, ağrı varmış gibi algılıyor.

                Kadın bu ağır yükler altında yaşamını sürdürmeye çalışırken ''erkeklerin dünyasında ben oldum,bir erkek gibi düşünüyorum'' derken dahi kadındır.Beklentiler kadının fıtratı.Asla eşit olduğumuza inanmıyorum.Erkeler,erkekliklerinin tadını tam gaz çıkartırken,kadınlar mutsuzdur.Çünkü kadınlık bekler.''Ummak ve beklemek kadınlığa verilmiş iki cezadır'' diyor,kadın hassasiyetini çözmüş olan Murathan Mungan.

                Sevdikleriniz ve sevenlerinizle,

                Mutlulukla...