Dünya Kadınlar Günüya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür.İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı.

Ben Dünya Kadınlar Günü diyorum zira kadının emekçi olmayanı yoktur. Bir kadın için ev, en ağır çalışma ortamıdır. İşin hiç bitmediği ve sonucunda da ne maddi ne de manevi tatminin pek olmadığı bir çalışma ortamıdır. Anne olmak ise emeğin en büyüğüdür. Geceleri uyumamayı, gündüzleri endişe içinde yaşamayı, yemeden yedirmeyi, giymeden giydirmeyi gerektirir.

Bir işte çalışan kadının işi de zordur. Ne kadar çalışırsa çalışsın evdeki işler ve çocuklar ondan sorulur. Çalışmak kocası ile ilgilenmemek için bahane olamaz. Tüm kadınlık işlerini yapması ve keyfi istiyorsa çalışması gerekir. Zaten işte de yoluna çıkan zorluk çoktur. “Cam Tavan Sendromu” diye bir şey var, hiç duydunuz mu bilmem. Kadınlar işte yükselmesin diye binbir türlü engel çıkarılmasına verilen isim bu.

Kadın olmak köyde de zordur, şehirde de zordur. Gençken de zordur, yaşlanınca da zordur. Kadın olmanın kolaylaştırıldığı hiç bir yer yoktur. Kadınsanız davranışlarınıza dikkat etmeniz gerekir, söylediklerinizi tartmanız gerekir, gülmeniz bile kontrollü olmalıdır. Güzel olmanız, bakımlı olmanız gerekir. Çünkü kadınlar çiçektir. Ama çiçeklere gösterilen özen gösterilmez çoğu zaman.

Bir işe alınırken sorarlar çocuk doğuracak mısın diye? Çocuk doğurmasan kadından saymazlar, doğuracaksan uzun sure izin almanı istemezler. Gece uyumadan işe giden yine annedir zira babanın uykusu pek kıymetlidir. Çalışan anne olarak binbir fedakarlık yaparsın ama sonra yine çocuğunla ilgilenmemekle suçlarlar.

Kadın olmak zordur ama kadın olmak ayrıcalıktır. Doğa kadına vermiştir tüm ayrıcalıkları. Yeni bir canlıya hayat vermek kadına mahsustur. Kadının bağışıklık sistemi daha güçlüdür. Kadın hayata karşı da daha güçlüdür.  Kadının duyguları daha güçlüdür, sezgileri daha kuvvetlidir. Beyni çok yönlü çalışır, aynı anda bir çok işi başarabilir. Kadın vazgeçmez, kadın sabırlıdır.

Bu konuda sayfalarca yazı yazılır. Kadın berekettir, kadın aşktır, kadın hayattır, kadın gelecektir. Bunların her biri bir yazı başlığıdır. Bu vesileyle dünyanın herhangi bir yerinde hak ettiği davranışı görmeyen, ezilen, dayak yiyen, aşağılanan ve hatta öldürülen tüm kadınlar için en kısa zamanda çözüm bulunmasını diliyorum. Kadınlar Günümüz kutlu olsun.