Araştırma yapmadan yazıma başlamam.  'Güçlü insan' için; hiçbir şeyin eksikliğini duymayan, kendisine güvenen ve gelecekten korkmayan kişi,! gibi tanımlara rastladım bu araştırmalarımda. 

Ben bu tanıma katılmıyorum. Güçlü olmak; eksikliklerinin farkında olmak, gelecek kaygısına rağmen hayata direnmektir. Güç, hayatı algılama tarzındadır.

İnsan, doğumu ve belli bir yaşa gelene kadar eğitimi, sosyal çevresi üzerinde kontrol sahibi olamaz. Ailesi, çevresi, dini, ülkesi gibi durumlar, kişinin kendisinin belirleyemediği olgulardır. Ancak belli yaş ve olgunluktan sonra hayatındaki hoşnutsuzlukları doğru biçimde sorguladığında, kontrol sahibi olma şansı vardır. Şansı vardır diyorum, çünkü insanlar kendi istedikleri hayat içerisinde değillerse dahi, kabul edip, boyun eğerek hayatlarını mahalle baskısıyla öylece sürdürürler, çoğu zaman!

Farklı fikirlere ve değişik insanlarla iletişime açık olması, insanın algısını ve vizyonunu genişletir. Farklı görüşleri değerlendirebileceği, güçlü ilişkiler kurmak insanı daha güçlü yapar.

Güç, her zorluk karşısında, yalan söylemeden, gerçek olmaktır. Göründüğün gibi olmaktır. 

Güçlü olmak, dengede durmaktır. Koyduğu hedefe ulaşabilmek için, değer yargılarından vazgeçmeden her şeyi yapabileceği gibi, gerektiğinde hedefi değiştirip, kendini boş yere heder etmemektir.

İnsanların önemseyip istedikleri şeylerin gerçekleşmesi için kendi kontrolleri, hiçbir zaman yüzde yüz etkin değildir. Neler kontrolümüzde, neler elimizde değil! Bunların ayırdedilmesi çok önemli. Neleri kontrol edebileceğimiz ve sonrasında teslim olmak!

Mutlu olmak kaderini sevmekle başlar ve bence güçlü olmak da öyle! Güçlü insan O'dur ki, değişime en hızlı şekilde uyan insandır.

Hayat insanı en tepeden aşağıya çekebilir, şartlar değişebilir. Artık yeni şartlara uyum için, hareket zamanıdır. Adaptasyon ne kadar hızlı olursa, o kadar iyidir.

Bilgi sahibi olmak, güçlü olmayı sağlar. Zihinsel olarak güçlü olmak, dürüstlükten geçiyor. Yalan söylemek her ne kadar vicdani bir şeyse de, fizyolojik olarak yorucu bir durumdur. 

Yalan, söyleyen kişinin zihnini gereksiz yorarak günlük rutinini zorlayan, güç emici bir olaydır.

Zihinsel olarak güçlü bir insan için, insani değerler ön plandadır. Para gerekli şart, ama asla hedef değildir.

Can Yücel'in dediği gibi 'Güçlü olmak, hayatın sürprizlerini, nasır tutmuş duygularla kucaklayabilmektir.'

Hayat hep size güzel sürprizler yapsın. Ben sürprizleri sevmem ama!

Sevdikleriniz ve sevenlerinizle!

Mutlulukla!