ABD’de yaklaşık 42 milyonun problemi olan kabızlık hakkında pek çok inanış var. Ancak bunların bir çoğu aslında inanılan gibi değil.

Hepimiz kabızlığın tanımında hemfikir miyiz?: Kabızlığın tıbbi tanımı haftada üç kezden az dışkılama. Bununla birlikte başka pek çok durum kabızlık gibi algılanabiliyor.

Yaşlandıkça kabızlık kaçınılmaz: Yaşlandıkça barsakların daha yavaş çalışması doğal. Yine yaşlandıkça kullanılan bazı ilaçların kabızlığa yol açması da. Bunula birlikte sağlıklı yaş alırken kabızlığın da önüne geçilebilir. Kabızlık yaşlılıkta kader olmak zorunda değil.

Az lifli beslenme kabızlığa neden olur: Elbette lifin barsak hareketlerinde önemi büyük ancak kabızlığı tamamen lifli beslenmedeki eksikliğe bağlamak doğru değil.

 

Yoğurt kabızlığı tedavi eder: Yoğurdun barsaklara olan faydaları şüphesiz. Bununla birlikte yenilen yoğurdun probiyotik içeriği önemli. Ayrıca da tek çözüm değil.

Çok su içmek kabızlığa iyi gelir: Çok su içmek iyidir. Ancak çok su içmek size idrar yaptırır. Kabızlığa bir çözüm getirmesi garanti değildir. Çok su içip hala kabız olabilirsiniz.

Siz hareket edin barsaklarınız da hareket eder: Aynı su içmek gibi hareket etmek de iyi bir eylemdir. Ancak herkeste kabızlığın çözümü değildir.

Kabızlıkla mücadele bir süreçtir. Bu süreç içinde altta yatan pek çok neden değerlendirilmeli ve çözümlenmelidir. Kabızlık tedavisinde kullanılan bir çok ilaç ve destekleyici tedavi vardır. Önemli olan nedeni iyi tanımlayıp doğru tedaviyi belirlemektir.

Kaynaklar:

  • Anna Medaris Miller. 8 myths about constipation. April 8, 2015. www.health.usnews.com
  • Haider Warraich. Beyond aggravation: Constipation is an American epidemic. 17 August, 2017.www.statnews.com