İnsan bazen, çevresindeki saçmalıkları, abuk sabuk durumları sürekli içinde olduğu için fark edemez...

Ama bazen boş boş bakarken, bir anda baktığınız yerde içinde büyük manaları olan aksaklıkları görebilir ve sonra üzerine düşünürsünüz...

Geçmişinden aldığı güçle geleceğe yürüyen Konya'nın sosyal yapısının temeline atılmış bir bomba niteliği taşıyan kocaman bir aksaklık Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı karar ve ilçe belediyelerinin inisiyatifi ile yapılan uyarılarla gideriliyor.

Bir zamanlar mahallelerinde çıkmaz sokakları olan, bir yabancı geldiğinde pencerelerden onun oraya yabancı olduğunu hissettiren bakışların süzüldüğü, çocukların sokaklarında gönüllerince oynayabildiği, komşuluk ilişkilerinin hat safhada olduğu, herkesin birbirini tanıdığı mahallelerimiz vardı bizim...

Gün geldi, zaman geçti, bu mahallelerin yerini 'kentsel dönüşüm ya da kentsel ölüşüm' ile devasa siteler, yüksek katlı binalar aldı.

Bu binalar, adeta toplumda kast sisteminin oluşması için atılmış temeller üzerine yükselmişti.

Bahçeli kerpiç yapılı evlerin yerini, sözde yüksek güvenlikli binalar aldı...

İyi ama eskiden güvenlik ihtiyacı hissedilmiyordu ki...

İşte bahsettiğimiz bu yüksek katlı, kafalarda altyapısı oluşturulmuş kast sisteminin ürünü olan binaların etrafını önce demir parmaklıklar çevirdi.

Bu yetmedi, üstüne iğneli çitler dolaştırıldı.

'Daha güvenli olmamız lazım' denildi ve bu kez de jiletli tellerle büyük sitelerin etrafı çevrildi.

İçerisi ile dışarısının bağlantısı tamamen koparıldı.

İçeridekiler de zaten birbirilerini tanımıyordu ya, şehir içinde koloniler kurulmuş oldu.

Ne kadar yozlaştığımızın, değerlerimizden ne kadar uzaklaştığımızın en güzel örneği bu dikenli tellerin ortasında yükselen binalardı.

Birilerinin bu sorunu görüp, şehri yönetenlere göstermesi gerekiyordu.

Aslında herkes bakıyor, biliyordu, bu küçük görünen ama tehlikesi hat safhada olan bir sorundu. Ama kimsenin dikkatini çekmiyordu.

Nihayetinde bu dikenli teller de, jiletli teller de görülmeye başlandı.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı karar ile binaların etrafındaki kast sisteminin ürünü olan dikenli teller de, demir parmaklıklar da, jiletli teller de tek tek kaldırılıyor.

Büyükşehir Belediyesi Meclisi, bununla ilgili kararı aldı. İlçe belediyeleri tarafından da uygulamaya konuluyor yavaş yavaş.

Bahsettiğimiz sitelerin yöneticilerine gönderilen ihbarnamelerle binaların etrafındaki dikenli tellerin şehir estetiğini bozması, sokak hayvanlarının yaralanmasına ve ölümüne neden olması gibi pek çok haklı gerekçe ile yok edilmesi istendi.

Bu işe en hızlı girişen de Selçuklu Belediyesi oldu. Selçuklu'daki bu durumdaki binaların etrafı kötü görüntüden arındırılıyor.

Aynı çalışmayı diğer belediyelerden de bekliyoruz.