Mübarek Ramazan ayının sonuna doğru gelirken bayram havasını yavaş yavaş almaya başladık. Boşuna dememiş büyüklerimiz ‘’Arefeden anlaşılır bayramın gelişi’’ diye. Hakikatten bu hafta içerisinde başlayan bayram telaşı küçüğünden büyüğüne kadar tüm esnafı sarmış durumda. Bununla birlikte bir başka tatlı telaşta çocuklarımızı duyduğu tatlı telaşlar. Onları telaşı bizlere göre biraz daha farklı. Birinci sırada bayramlık ikinci sırada bayram hasılatı üçüncü sırada ise bol şekerli duygular. İşte tüm bu mutluluk, huzur ve sevgi dolu telaşlar ile bayramı karşılamaya hazırlanıyoruz. Belki de bir Ramazan boyunca sabrettik hediyesini almaya hazırlanıyoruz. Bir anda kalabalıklaşan caddeler, sağımızdan solumuzdan yükselen insan sesleri, şeker lokum telaşı, ne giyeceğim diye dolaşan aileler derken aslında bir nevi hediyenin ilk sinyallerini farkında olmadan veriyoruz. Boşuna demiyoruz Ramazan bereketi ile gelir. İşte o bereketi hep birlikte tadıyoruz. Tüm bu heyecanı yaşarken çevremizi de unutmuyoruz. İki alacaksak birini bir kenara ayırıp bekleyenlere götürmeyi es geçmiyoruz. Geçmememiz gerektiğini bilmeliyiz.

Hatır sormak veya hatırlanmak için illa bir özel gün olmasına gerek yoktur. Sevdiğiniz her insan ile paylaştığınız her an sizin için özel olmalıdır. Sadece bayramda hatırlamak, hatırlanmamak kadar üzücüdür. Ancak bunu size yansıtmazlar. O yüzde çalmamız gereken kapıları itina ile ziyaret etmeliyiz. Öpülmesi gereken elleri geç kalmadan tutmalıyız. Her yaşın bayramı ayrı güzel olsa da büyüklerimiz yaşlandıkça tıpkı çocuklar gibi olur. Çocukların göz dolduran neşesini ararlar kendilerinde. Onun için unutmamız gereken her daim hatırlamamız gereken ilk şey büyüklerimiz. Kimisi evinde, kimisi uzakta ve ne yazık ki kimisi mezarı başında sizi bekliyor olacaktır. Dua için.

Vakti zamanı gelince bizlerde onlar gibi olacağız. Onların düşüncelerini işte o zaman anlayacağız. Seveceğiz, bekleyeceğiz ve özleyeceğiz. Şimdi birlikte olma zamanı. Şimdi bayramı bayram gibi yaşama zamanı. O halde bu bayram es geçmemeniz gereken tüm her şeyi vakitlice yapın. Birleştirin, barıştırın mutlu olun mutlu edin. Biz gençlerin bunu dört elle yapması gerekiyor. Kendimize ve küçüğümüze bunu anlatmamız gerekiyor. Bu dediklerimizi ve bazı klişe ama acı gerçek sözcükleri iyi anlamamız gerekiyor.

Bayramınız mübarek, birlikteliğimiz daim olsun. Hayırlı bayramlar…