İştahı basitçe besinlere karşı duyulan istek olarak tanımlayabiliriz. İştah bilinçli bir istek olup besin maddesinin görünümünden ve daha önceden yiyecek ile olan deneyimlerden etkilenmektedir. Bireyin açlık hissini algılayamaması ise iştahsızlık olarak tanımlanabilir. Özellikle çocuklarda sıklıkla karşılaşılmaktadır. Erişkinlerde karşılaşılan iştahsızlık ise genelde altta yatan bir hastalığa bağlıdır.

İştahsızlığın çocuklar için en önemli sonucu, büyümenin olumsuz yönde etkilenmesidir. Çocukluk çağında iştahsızlık ve yeme problemleri nedeniyle doktora başvuran sağlıklı çocukların oranı %20-35 arasında değişmektedir. Büyüme ve gelişme geriliği olan çocuklarda ise bu oran %33-90 olarak bildirilmektedir. Çocuklarda yeme ve iştahsızlık problemleri gittikçe artmaktadır. Belirli besin öğeleri ile beslenen, beslenmeyi reddeden çocukların beslenmelerinin yeniden düzenlenmesi, belirli bir zaman ve uğraşı gerektirmektedir.

Çocukların çoğunda organik bir neden saptanamaz. Üç günlük ayrıntılı beslenme öyküsü alınmalı; besinlerin nasıl hazırlandığı, nasıl verildiği, miktarı, kimin verdiği, televizyon, oyalama, ödül ve cezalandırma gibi beslenme sırasında uygulanan yöntemler de öğrenilmelidir. Ailenin eğitimi, sosyo-ekonomik durumu çocuğun beslenmesinde ve dolaylı olarak iştahında etkili olan faktörlerdir. 

İştasızlık, çocuklarda altta yatan bir neden varsa saptanmalı ve ortadan kaldırılmalıdır. İştah açmak için ilaç alınması tavsiye edilmemektedir. Omega-3 yağ asitlerinin santral sinir sistemi üzerinden iştah artırıcı etkisi olabileceğine yönelik bulgular saptanmıştır Eksikliği saptanan vitamin ve mineraller yerine konmalı, gereksiz vitamin ve mineral desteğinden kaçınılmalıdır. Az miktarlarda yiyen çocuklarda sık öğünler oluşturulmalı, gerekirse öğünün içeriği zengin- leştirilmelidir (modüler beslenme ürünleri). Çocuğun beslenmesi ve bakımı ile ilgilenen kişi (anne, bakıcı, aile büyüğü) belirlenip, beslenme eğitimi ve önerileri birebir anlatılmalıdır. 

Erişkinlerde ise altta yatan neden araştırılmalı ve tedavi edilmelidir. Çok nadiren altta yatan bir neden olmaksızın iştahsızlık görülmektedir. Erişkinler ve çocuklarda kilo düzenleyici ve iştah arttırıcı olarak doğal bir etken madde arandığında yer fıstığı yağı kullanılabilir.

Kaynaklar:

1. http://www.guncelpediatri.com/makale_960/Istahsiz-Cocuklara-Klinik-Yaklasim

2.  http://www.cshd.org.tr/uploads/pdf_CSH_309.pdf