Türkiye Büyük Millet Meclisi yeni başkanını seçti. 

Yeni başkan İsmail Kahraman!

İsmail Kahraman Refah Yol Hükümetinde Kültür Bakanı olarak görev yaptı. Kendisinden sonrakilerle kıyaslanırsa başarılı bir bakanlık dönemi geçirdiğini söyleyebiliriz. 

Alçak gönüllü bir halk adamı kişiliğine sahipti o zamanlar tanıdığımız İsmail Kahraman. Atalarımız “can çıkar, huy çıkmaz” dediklerine göre İsmail Kahraman halen alçak gönüllü bir halk adamıdır dersek her halde yanılmayız. Bu yönü ile tanıdığımız ve saygı duyduğumuz İsmail Kahraman'ın Meclis Başkanı seçilmiş olmasına hiçbir itirazımız olamaz, bilakis memnuniyet duyarız.

***

İsmail Kahraman'ın Kültür Bakanlığı yaptığı 90'lı yıllarda İstanbul'da yaşıyordum. O dönem Türkiye Gazetesinde çalışıyordum. Eşim de Başbakanlığa bağlı Osmanlı Arşivleri Genel Müdürlüğünde Uzman Yardımcısı olarak görev yapıyordu. 

Bu yıllarda eşimle öğle araları yemek sırasında buluşur yemekten sonra Divan Yolunda bulunan Türk Ocakları İstanbul Şubesinin bahçesinde de yemek üzeri çayımızı yudumlardık. Bu çay bahçesi mezarlıkların içinde yer alırdı. Bu alanda Sultan 2. Mahmud ve Sultan 2. Abdühamid'in metfun bulundukları türbe ile birlikte Osmanlı ailesine mensup ancak taht ile ilgisi olmayan birçok kişinin de kabri vardı.

Biz öğle arası çay molalarında boş durmaz bu alan içerisinde bulunan mezar taşlarını okurduk. Bir yıla yakın süren bir çalışma süresi sonrasında burada bulunan mezar taşlarının hemen hemen hepsini okuduk. Bu arada ilk Türk Müzesinin kurucusu Ahmet Fethi Paşa'nın da burada medfun bulunduğunu tespit ettik. Eşim bir karşılaşma sırasında bu bilgiyi Kültür Bakanı İsmail Kahraman'a iletti. Kendileri çok memnun oldular, teşekkür edip ilgileneceğini söyledi. Gerçekten ilgilendi de. Ahmet Fethi Paşa'nın kabri başına ilk Türk Müzecisi ibaresini koydu ve okuyan kişi olarak da Anuş Gökce ismini yazdırdı.

28 Şubattan sonra bu tabela da kayboldu eşim Anuş Gökce de işinden ayrılmak zorunda kaldı.

***

Yukarıda ki olaydan da anlaşılacağı üzere İsmail Kahraman gerçekten ulaşılması ve temas kurulması zor olmayan bir siyasetçi! Böyle bir siyasetçinin Meclis Başkanı seçilmesi bizi memnun eder. Memnun eder etmesine de bundan beş altı ay önce Meclis Başkanı seçilen İsmet Yılmaz'ın suçu ne idi diye düşünmemizi de engellemez. 

Gerçekten İsmet Yılmaz niçin aday gösterilmedi?

Mecliste AKP dışından bir başkan seçilme ihtimali doğduğu zaman aday gösterilen ve bütün ayak oyunlarına rağmen başkan seçilen İsmet Yılmaz rahat seçileceği bir ortamda niçin aday gösterilmedi? 

O dönemde “OYUNU MHP BOZDU” diye bir yazı yazmış ve şunları söylemiştim;

“Meclis Başkanlığı seçimlerinde MHP'nin her turda kendi adayına oy vermesi ve bunun sonucu olarak da AK Partinin adayı İsmet Yılmaz'ın başkanlığa seçilmesi ezber bozdu.

Kurgulanan oyun sonucuna göre kimilerine göre yüzde 60'lık bloğu oluşturan CHP- MHP ve HDP son turda bir adayın ismi üzerinde anlaşarak AK Parti'nin adayı İsmet Yılmaz'ın seçilmesinin önüne geçeceklerdi.

Bu kurgunun içinde olmayan iki kişi vardı. Birisi olayı bildiği halde sesini çıkaramayan ve kendisi istemediği halde İsmet Yılmaz'ı aday göstermek zorunda kalan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu diğeri de ortaya konulan oyunu bozan MHP Lideri Devlet Bahçeli idi.

Ahmet Davutoğlu oyunu bildiği halde birilerini ters düşmekten çekindiği için bir tepki gösteremedi. Çekinilen yerin kalemşörleri daha oylamaya geçilmeden Meclis Başkanı olarak Baykal'ın adını zikretmeye başlamışlardı. Kendince iri ve bizce yandaş basını takip edenler bu yazıları sıkça okumuşlardır herhalde meclis başkanlığı seçimlerinden önce. 

Bu kalemler İsmet Yılmaz'ın kişiliği ve karakterine bir şey söylememekle birlikte, popüler ve tanınmıyor olmasını gerekçe göstererek bazı AK Partili vekillerden dahi oy alamayacağı yönünde yazılar kaleme aldılar. Ancak MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin oyunu fark etmesi ile birlikte seçimden önce son turda da kendi adaylarına oy vereceklerini açıklaması, İsmet Yılmaz'a oy vermemeyi düşünen bazı AK Parti milletvekillerinin düşüncesini değiştirdi. Tarihe kendi adaylarına oy vermeyen vekiller olarak geçmeyi göze alamadılar. Ve bir yerlerin hemen seçim sonrası yaptığı pazarlıklar MHP'nin bu hamlesi ile bozulmuş oldu.”

Evet, İsmet Yılmaz'ın niçin bu dönemde aday gösterilmediğini anlamışsınızdır herhalde!

***

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanı ile Başbakanın uyum içinde çalışmasında kazanan ülke olur” dedi.

Buna hiç kimsenin bir itirazı yok. 

Cumhurbaşkanı durduk yere konuşmayacağına göre bu mesaj kimeydi acaba!

***

Uyanmak yok, uyumaya devam!