Herkesin günlerdir ağzında bir IŞİD sakızı var çiğniyor. Bizim medyamız ne sunarsa biz de gerçekleri o şekilde çiziyoruz. Yapacak bir şey yok, gidip görmedikten sonra diyeceğimiz bir şey yok. İslam'ın şerefli direniş anlayışı ve merhamet duygularını alt üst eden bu örgüt ne yapmaya çalışıyor bir de ben yorumlamak istedim. Belki diyeceksiniz sen neye dayandırıyorsun bunları diye. Benimki, üniversite başlangıç yıllarımdan bu yana sürekli izlenimler yaptığım, araştırmalara yoğunlaştığım, kazanın içindeki kişilerle görüştüğüm Ortadoğu'nun hayranı olarak yazdığım küçük bir gözlem. Şimdi gelelim IŞİD'e. Genel gidişata bakıldığı zaman IŞİD dikkat çekmekten sakınıyor ve Musul'u şu anda göreceli olarak daha gevşek bir şekilde yönetiyor. Musul'daki yönetimi bir dizi başka isyancı güçle paylaşıyorlar; muhalif Sünni aşiretler, hayal kırıklığına uğramış eski askerler, Saddam Hüseyin'in Baas Partisi'nin destekçileri ve diğerleri! Fakat, Musul'un IŞİD geldiğinde kaçmayan yaklaşık 2 milyon sakini ve işgalden bu yana geri dönen az sayıda kişi için hayat, ironik bir şekilde bazı açılardan daha iyi durumda. En azından şimdilik. Musul sakinleri hükümet güçleri kentte iken şehirde dolaşmayı imkansız hale getiren kontrol noktalarının, patlamaya karşı dikilen duvarların ve engellerin kaldırıldığını, etrafta dolaşmanın çok daha kolay hale geldiğini söylüyor.  Ayrıca sık sık yaşanan bombalı saldırılar ve vurulmalar da artık yaşanmıyor. Belki de bu kısmı şaşırtıcı değil, çünkü bu saldırıların arkasında olan isyancılar şu anda yönetimdeler. Ana yolda şehrin içine ve dışına doğru akan trafiğe bakılırsa, en azından görünüşte hayat normale dönmüş gibi.

*** *** ***

Şehirden çıkanların hemen hepsi ciddi su, elektrik ve benzin sıkıntısından bahsediliyor. Petrol arzı fiyatları Irak Kürdistanı'nda yedi sekiz kat artışmış durumda. Kadınlar her ne kadar örtünüyorsa da artık örtü takmak zorunda olmadıklarını söylüyor. İşin en korkunç tarafı ise IŞİD militanlarının şehrin zengin kültürel mirasının sembollerinden bir kısmını yok ettiğine dair haberler geliyor. 19. yüzyıl müzisyeni Osman El Musuli ve Abbasi dönemi şairi Ebu Temmam'ın heykellerinin yıkıldığı ve 12. yüzyıl tarihçisi İbn-El Ethir'in türbesinin yerle bir edildiği söyleniyor. Hükümetin yok edileceğine dair tahminlerinin aksine, Nuh Peygamber'in türbesi bu zamana kadar kurtulmayı başarmış.

*** *** ***

Peki, IŞİD değişti mi, yoksa diğer gruplarla çatışmaya gireceği noktayı erteleyerek, izole edilmesini ya da kökünden sökülerek oradan atılmasını daha zor hale getirecek şekilde kamuoyu desteği mi kazanmaya çalışıyor? Üst düzey bir Kürt yönetici, 'Irak'ta yerel nüfusa saldıran El Zarkavi dönemindeki eski El Kaide'den farklı olarak bu adamlar Bağdat'taki acımasız Şii rejimine karşı insanların koruyucusu gibi davranıyorlar' diyor. Fakat bu örgüt Suriye'deki Rakka kentindeki insanları kentten dışarı attı. Daha sonra IŞİD kendi aşırı sert İslami kurallarını uygulamaya, baş kesme ve uzuv kesme gibi haşin cezalar uygulamaya başladı.  Görünenin arkasında Musulluların gelecekleri için endişelendiklerine dair şüphe yok. Şu anda devam eden sakinlik çok uzun sürmeyebilir. Ve daha fazla karmaşa içermeyen bir gelecek senaryosu düşünmek çok zor. Haa bir de şunu unutmayalım olan yine çocuklara oluyor!Bilmem anlatabildim mi?