Hala devam eden Covit-19 salgını nedeniyle yaşanan ekonominin olumsuz etkilerini hafifletmek için iş dünyası yapılandırma beklentisindedir.

Ertelemenin bittiği ve cari dönem vergilerinin çakışacağı Ekim ayında iş dünyasının gözü Meclis’e çevrildi.

İktidarın ve muhalefetin milletvekillerinin saha çalışmalarında karşılarına çıkan en çok talepte yapılandırma yönündedir.

Yapılandırma talebinde vergi ve sigorta prim borçları başta olmak üzere kamu alacakları yer alıyor.

Yapılanma düzenlemesinin halen Mecliste hazırlıklarının devam ettiği ve ekonomi torbasına girebileceği söylentileri de kamuoyunda konuşuluyor.

Umarım iktidar, iş dünyasının haklı beklentisi olan “YAPILANDIRMAYI” hayata geçirerek, beraberinde bir rahatlamayı sağlar. 

Ekim ayının başında açılacak olan Meclise 17 Ekim’e kadar 2021 bütçesi sunulacaktır.

Bütçe görüşmeleri başlamadan önce yeniden yapılandırmaya ilişkin yasanın Ekim ayında Meclis’e gelerek kanunlaştırılması çok gereklidir.

Söz konusu yapılandırma kanunu beklendiği gibi, Ekim ayının sonunda çıkmazsa iş dünyasında bir sendrom yaşanacak gibi gözüküyor.

Bilindiği gibi pandeminin ekonomiye olan olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla, Mart ayının ikinci yarısından itibaren alınan önlemler çerçevesinde vergi ve sigorta primleri ekim ayına ertelenmişti.

Altı ay ödemesiz kredi desteği ile vergilerin ertelenmesiyle rahatlayan reel sektör, Ekim ayından itibaren hem kredileri hem de ertelenen vergileri ödeyeceği için zorlu bir döneme girecektir.

Bundan dolayı birçok sektör, vergi ve pirim borçlarını ödeyememenin endişene kapılarak, çareyi yapılandırma buluyor. 

Diğer taraftan yaşanılanların yanında, işletmelerin çoğunluğunda bir nakit sıkıntısı olduğu da bir gerçektir.

Tüketimin artırılmasına yönelik verilen desteklerle kısmen canlanan sektörler dışında kalan birçok sektörün, yükümlüklerini yerine getirmesi de oldukça zor görünüyor.

Sorunlara dikkat çeken TOBB ve TOBB’a bağlı bulunan STK’lar iktidardan, iş dünyasının yapacağı ödemelerin taksitlendirmesini istiyor.  

Taksitlenmenin başlangıcının da en erken 2021’de başlaması yine talepler arasında yer alıyor.

Beklenen yapılandırma paketinde, iş dünyasının borçlarının yanı sıra, vatandaşların kamuya olan borçlarının yapılandırılması isteği de önemlidir.

Faizler ve cezalarda iyileştirmeler yapılarak; MTV, trafik cezası, emlak vergisi gibi borçların da kapsama alınıp, kamuya nakit girişinin sağlanması da önemlidir.

Yapılandırmayla ilgili karar verilmesi gereken bir konuda, yasanın çıkış tarihi veya ekonomik sıkıntının başlama tarihi esas alınarak uygun bir takvim belirlenmesidir.

Sonuçta hem iş dünyasının hemde vatandaşlar olarak hepimizin ortak talebi ve beklentisi “YAPILANDIRMANIN” sağlıklı bir şekilde uygulanmasıdır.

Aksi takdirde salgının devam ettiği ve ne zaman sona ereceği kestirilemediğinden dolayı yaşanacak sorunların önüne geçilemeyecektir.

Tabi ki bunu yapacak olanda iktidar, ekonomi yönetimi ve siyasi iradedir.

İş dünyasının ve vatandaşların büyük çoğunluğunun talebi olan yapılandırma bir önce gerçekleştirilir. Hepimizde bir rahatlama dönemine gireriz.

Ne dersiniz öyle yapılması gerekmez mi?