İnsanlar gerçeklerden çok inanmak istediklerine inanır.Burda inanmak kelimesini tanımlamak gerekirse; - bir şeyi doğru olarak benimsemek,-birini doğru sözlü olarak bilmek güvenmek,-iman etmek (Tanrı ya inanmak),-kanmak(reklamlara inanmak).

      İnsanların değer yargılarına göre baktığı pencerenin olması doğaldır,fakat başka bakış açılarına kapalı olmak insanı tüketir.

İnandıkları  şeyin yanlışlığı kanıtlanan bazı insanların ,bu kanıtı reddederek ,inandıkları şeye dahada  sıkı bir şekilde bağlandığı görülür.Buna'' geri tepme etkisi''   (backfire effecT).

Geri tepme etkisine göre; insanların doğru olarak kabullendikleri olguların bilimsel olarak çürütüldüklerinde dahi ,bireylerde tam tersi etki oluşturuyor.

   İnanç ne kadar duygu ağırlıklıysa ,aykırı kanıtın etkisiz olma olasılığı o kadar fazla oluyor.

Kanıtın doğru olma olasılığına kendilerini  ,düşüncelerini kapatıyorlar.İnançlarını sorgulamak yerine ;sadakatle inançlarına bağlı kalmayı tercih ediyorlar.

   Bu bilimsel tez  2006  yılında ispatlandı; yeterli olmayan insanlar  kendilerindeki yetersizliğin boyutunu görememektedir.Kişi kendisini her konuda yeterli görüyor ve inançlarını da hiç bir konuda sorgulamaya yanaşmıyor düşüncelerindeki yanlışlık ortaya çıksa dahi  kişi kendi içinde bulunduğu durumu değerlendirebilme kabiliyetinden yoksun olduğundan ,yanlış  düşüncelerine daha çok sarılır.

       Bundan 350 yıl önce flozof PASCAL  tarafından söylenen ve bugün dahi bilimsel kabul gören düşünce : 

     -Birisine üstünlük sağlayarak ,hatalı olduğunu göstermek ve hatasını düzeltmek   istediğimiz de ,onun olaya  hangi açıdan baktığını anlamak zorundayız .Çünkü onun bakış açısına göre düşündüğü şey doğrudur.

  Ona bakış açısında yanlış olan şeyi göstermemiz gerekir.Böylelikle kişi hatalı olmadığını ,yalnızca olayı tüm açılardan değerlendiremediğini  görerek egosuna yenilmez  tatmin olur.O zaman da kimse her açıyı göremediği için rencide olmaz. Zira insanlar  hatalı olmayı sevmezler.

Bu da ,muhtemelen insanın her açıya vakıf olamamasından  ve aklının algıladığı şeyin her zaman doğru olduğunu sanmasından , bakış açısında yanılgıya  düşemeyeceğini  düşünmesinden ,kaynaklanır.

İNSAN ANCAK okur  öğrenir araştırır düşünürse  kendisini geliştirebilir ,olaylara bakışı değişir,bu değişiklik  , kah açıyı arttırarak , kah başka yönlere bakarak olur  ama mutlaka olumlu olur. 

Okumalı, araştırmalı , düşünmeliyiz.Şuda bir gerçek ki insan akıl ve mantığından çok yüreğiyle inanır. 

   UNUTMAYALIM Kİ;

   Başımızı ağrıtan şeyler  bilmediklerimiz değil ;bildiğimizden emin olduğumuzu sandığımız  şeylerdir!

        Sevdikleriniz ve sevenlerinizle mutlulukla...