Güne güzel başladık, sevgili Muhammed Yürükuslu'yu evliler kervanına dahil ettik bugün!  Hatırlamayanlara hatırlatalım, bu yıl başarıları ile gurur duyduğumuz Torku Konyaspor'un  beş parasının olmadığı otobüsüne dahi el konulduğu günlerde, karın tokluğuna top oynayan ve takımı ilk yıl Play-Off  oynatan, ikinci yılda lige çıkaran takımın as parçalarından birisi Muhammed!.  Vefasızlığın  tavan yaptığı dönemde o da kadroda düşünülmeyen yeteneklerden..  Allah mesut bahtiyar etsin, mutluluk ve huzur yuvalarından hiç eksik olmasın!.

Gelelim maça, 1984 yılında başlayan macera 2003 yılına kadar sürmüş resmi ve özel 10 maç oynamışız 31 gol yiyip maalesef -0- gol atabilmişiz.  Sevgili hemşerimiz Ünal KARAMAN'ın direkten dönen şutu dışında  akıllarda kalan bir opsiyonumuz yok maalesef..   8-0'lık iki hezimet tarihimizdeki en kara sayfalar!

 Fransa da yapılacak Avrupa Futbol Şampiyonası için en iyi üçüncülük biletini son anda kapan Milli Takımda geçen birkaç aylık süreçte şampiyonluk şarkıları söylenmeye başladı!   Nasılda çabuk kabuk değiştiriyoruz memleket olarak!   “UMUT FUKARANIN EKMEĞİ ” Ben kendi adıma Milli Takım'ın gruptan çıkmasını başarı olarak görüyorum!.

 Kadro olarak bazı mevkilerde alternatifi bol bir takımımız olduğu gerçek, ancak; kale, stoper, ön libero ve forvet konusunda yeterince alternatif olduğunu söyleyemem! Evet savunmanın sağında ve solunda oynayabilecek 2'şer 3'er oyuncu var! Orta sahanın sağında ve solunda oynayabilecek 3'er hatta 4'er oyuncu mevcut! Ama başta saydığım 4 mevki için alternatif oyuncuların azlığı bir turnuva için handikap!   Birde elinizdeki tek orijinal ön liberoyu stopere çekerseniz ve maçta stoper olarak hata yapıp penaltı ve turuncu karta takılıyorsa bunu Fatih TERİM'in bir daha düşünmesinde fayda var!

Şimdi şapkayı çıkarıp önümüze koyalım ve  bir düşünelim,  ülke futbolumuzun gerçeklerini bir düşünelim.. Biz tarihimiz boyunca hiç iyi atletler çıkaramadık, Avrupa da , Dünya da , Olimpiyatlarda atletizm de madalyalar kazanamadık, ne alakası var diyebilirsiniz!. Futbol önce ayakla ve topla oynanan bir oyun,  dünyanın en iyi futbolcuları çok iyi atletler mi  ? diye sorabilirsiniz!  Doğru  Ama Messi'ye  topla koşarken yetişebilen oyuncu var mı ? Ronaldo'yu topla koşarken 10-20-30 metrede  geçen kaç oyuncu var biliyor musunuz ?  Bale'nin dünyanın en iyi sprinter atletleri ile 30 metreyi aynı sürede koştuğunu duymuş muydunuz ?  Bu örnekleri çoğaltabiliriz! Tarihimiz boyunca iyi atletler çıkaramadığımız gibi  asla atlet bir takıma da sahip olmadık!  Bizim genel problemimiz de bu zaten!.

Artık üst düzey takımlar oyuncu seçerken 5-6 yaşındaki çocuklar için sürat testlerini en önce yapıyorlar!. Daha sonra topla yetenekli olanları seçip onların reaksiyon süratlerini ve topla süratlerini maksimuma çıkarmaya çalışıyorlar!. Altyapılarda oyun bilgisini ve temel teknik beceriyi dantel dantel işliyorlar!.  İşin garibi bunu artık gelişmekte olan Avrupa'nın küçük ülkeleri de iyi yapıyor ve büyüklere karşı iyi sonuçlar alıyor!.  Biz ise oyuncu izliyoruz  “en iyi çalım atanı” futbolcu olur zannediyoruz!  Yazık, çok yazık!.

İngiltere Milli maçında kimler göze battı, bana göre her şeye rağmen takımın en etkili ismi Cenk Tosun'du..  Hiç birimizin aklına Burak Yılmaz gelmedi!  Rakip alanda top çevirdiğimiz dakikalarda Arda'nın yokluğunu hissetmedik değil, ama bunun dışında takım olarak iyi mücadele ettik.  İngiltere'ye karşı deplasmanda girilebilecek pozisyonları da yakaladık, amma 60. Dakikadan sonra yukarıda belirttiğim Atletizm farkı ortaya çıktı, önce penaltıyı sonra golü getirdi!  Son dakikalarda ki baskı hiçbirimizi kandırmasın.. Çünkü İngiltere Milli Takımı galibiyeti koruma iç güdüsüyle geriye çekildi ve birkaç duran top ve cılız pozisyonlar üredi, o kadar!

İngiltere Milli Takımını ile oynanan maç bence amacına ulaşmıştır. İngiltere şu anda Avrupa'nın ilk 4'ünde yer alabilecek önemli bir kadroya sahip! Dün FA CUP'ın oynandığını düşünürsek ve birkaç eksiklerinin olduğunu da hesaplarsak  oyun ve skor göz doldurdu!  Ama bir turnuvada her maça bu konsantrasyon ile çıkabilir miyiz ? onu bilmiyorum! 

Şimdi 26 Mayıs da oynanacak Türkiye Kupası Finali sonrasında oynanacak iki hazırlık maçı  daha var! Sonra da 31 kişilik kadro 23'e düşecek!  Umarım hatır gönül ilişkilerinin bir kadrosu oluşturulmaz sağduyu galip gelir ve hak eden oyuncular ile yola devam edilir!  Bir zamanlar Fatih TERİM'in Vedat İNCEEFE takıntısını yeniden yaşamayız!.