Kampanyanın anlamanı bakarsak politika, ekonomi, kültür vb. alanlarda belirli bir süredeki etkinlik dönemine denir.

Ticaretteyapılan indirimli kampanyalar tüketiciyi özendirmek için belli sürelerde düzenlenen indirimli veya taksitli satışları kapsamaktadır.

Firmalar genelde ürününü az sattığında, markalarının yeterince satış yapamadığında, satılan ürünler eski ve stokta kalanların satılması için indirim kampanyaları düzenleniyor. 

Firmaların yaptığı indirimler ve e-ticarette yapılan indirim kampanyaları birçok tüketiciye kazançlı gibi gelse deaşırıindirim yapanlara zarar veriyor.   

Yeni açılan firmalarbu tür indirimleri bir tanıtım kampanyası olarak kullanabiliyorve ilk başta bu tür çalışmalar yapmak marka tanıtımı ve hedef kitlelere ulaşmak için faydalı olabiliyor.

Dönemsel kampanyaların dışında sürekli müşteri çekmek için bu tür indirim kampanyası yapmak uzun vadede markaya fayda sağlayamıyor. Hatta zarar bile verebiliyor.

İndirimlerden dolayı markalı ürünlerin markadeğeri düşerken, tüketicilerin markalı bir üründe indirim olduğunu gördüğünde şüpheleri artıyor ve bakış açıları da değişebiliyor.

Aynı zamanda tüketiciler markalı ürünlerin gerçek fiyatlarının ne olduğunu da merak edebilirler. Fiyat araştırmalarını yaparak ürünün gerçek fiyatını görebiliyorlar.

İndirim öncesi ve sonrasındaki fiyat farklarının yüksek olması tüketicilerde yüksek karlarla satış yapıldığı izlenimi oluşturabiliyor.

Bu durum marka imajı için iyi bir izlenim olmayabilir. Markaya olan güven algısı düşerken, değer kaybı da artıyor.

Öyle ise indirimli kampanyalarda bir denge oluşturularak, ürünlerin marka değerinin düşmeyeceği ve tüketicilerinde kendilerinin kandırılmadığını anlayacağı bir kampanya yapılırsa; iki taraf da bundan kazançlı çıkar.

İndirimli satışlar aynı zamanda istenmeyen bir rekabet ortamı oluşturabiliyor. Tüketiciler indirimli fiyatlara alışacağı içinsürekli bu beklenti içinde olacaktır.

Sürekli indirim yapan ve piyasada fiyat kıran firmalar, sektörlerin küçülmesine ve olumsuz etkilenmesine de neden oluyor.

Piyasada var olan fiyat ortalaması kampanyalarla düşmeye başladığında tüm firmalar bu dalgalanmadan etkilenecektir.

Kâr marjlarının düşmeye başlamasıyla uzun vadede indirim yapan firmalarla birliktesektördeki tüm firmalar finansal sıkıntılar yaşayabilecektir.

Belki tüketiciler için indirimli satış kampanyaları faydalı olabilir. Çünkü tüketicilerin asıl amacı indirimlerden faydalanmaktır.

İndirimli satış kampanyası döneminin belli bir süre sonra biteceğinden dolayı müşterilerin devamını sağlamak için yapacağınız indirimlerde dengeyi iyi oluşturmak önemlidir. 

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in indirim kampanyalarına karşı vatandaşların tedbirli olması gerektiği konusundaki açıklaması dikkatimi çekti.

Ürün pazarlamanın ve satmanın da bir kuralı olması gerektiğinin söyleyen Palandöken, "Yılardır dile getiriyoruz, kampanyaları kurala bağlayalım, mağduriyetlerin önüne geçelim. Çünkü bu satış kampanyalarında sadece kuralsız ürün satışı değil, merdiven altı ürünler de piyasaya sürülüyor. Stokları tüketmek için ‘fırsat, indirim günü, kapatıyoruz’ gibi aldatıcı satış teknikleri uygulanıyor. Bu tarz yanıltıcı kampanya ve reklam yapan firmalara cezai işlem uygulanmalı. İndirim sezonu yılda iki kez olmak üzere sınırlandırılmalı ve indirimler izinle olmalıdır” diyor.

Bunun yanında,her yıl kasım ayından yılbaşına kadar "Efsane Cuma, Yalnızlar Günü, Efsane Kasım" gibi isimlerle çok sayıda indirim kampanyalarının düzenlendiğini aktarıyor.

İndirim kampanyalarına karşı vatandaşların tedbirli olması gerektiğine dikkat çekerek, yanıltıcı kampanya ve reklam yapan firmalara cezai işlem uygulanmalı. İndirim sezonunun yılda iki kez olmak üzere sınırlandırılmalı ve indirimler izinle olmalıdır çağrısında bulunuyor.

Her ticaretin belli kuralları vardır. Elbette her firma kar elde etmek için faaliyetini sürdürüyor.

Söz konusu ticari faaliyette kar- zarar dengesini oturtmak oldukça önem arz ediyor.

Tüketiciler olarak bizlerin talep ettiği ürünleri en uygun fiyata almak kadar doğal bir durum olamaz.

Haksız rekabete neden olmayacak indirimli satış kampanyaları düzenlemek yerinde olduğu kadar, gelecekte pazar kaybına neden olmayacak bir anlayış da yapılmalıdır.

Ne dersiniz sizce de böyle olması gerekmez mi?