Hayatta hedeflerimiz olması çok önemlidir. Hedefler sayesinde ilerleyebiliriz. Bununla birlikte hedeflerimize ulaşabilmemiz için çok önemli bir etmen inanmaktır. Bir işi yapabileceğine gerçekten inanan kişinin işi başarmaması için hiç bir engel yoktur. İşte bu özgüven sayesinde başarının yolu açılacaktır. İnanmanın gücü çok önemlidir. “Mindset (Akıl Kalıbı)” isimli kitabın yazarı Dr. Carol Dweck, iki farklı tip akıl kalıbından bahsetmektedir. Bir tanesi “Sabit Akıl Kalıbı” ki bu kişiler aklın statik olduğuna inananlardır ve bu yüzden zorluklardan kaçarlar, çabuk pes ederler, çaba sarf etmeyi lüzumsuz görürler, başkalarının başarılarından korkarlar. Diğeri ise “Gelişen Akıl Kalıbı” ki bu kişiler aklın gelişebileceğine inanırlar. Bu da öğrenmeye açık, zorluklarla savaşan, çaba sarfeden, hatalarından öğrenen bir yapı oluşturmaktadır. “Gelişen Akıl Kalıbı”na sahip olmak başarmak için çok önemlidir. 

İnanmak ve başarmak noktasında “Gelişen Akıl Kalıbı”nın üç önemli desteği var.

  • Bilimsel veriler bu konuyu destekliyor. Sinir bilimi aklımızın gelişebileceğini göstermiş durumda...
  • Bu kalıpla hem öğrenip hem de başkalarına öğretebiliyoruz.
  • “Gelişen Akıl Kalıbı” aynı zamanda “Sabit akıl Kalıbı”nı da baskılıyor.

Kendine güvenmek ve inanmak başarısının omurgasıdır. Bunu nasıl oluşturabiliriz?

  • Siz zaten başarılısınız: Hayatta herkesin başarılı ve başarısız olduğu durumlar vardır. Kendinize inanmak için başarısızlıklara değil başarılara odaklanmalısınız. Başarılı insanlar hayatlarındaki başarısızlıkları asla başarısızlık olarak değerlendirmezler. Hepsi birer tecrübedir.
  • Yazılı hedefler koyun ve planlar yapın: Yazdığınızda daha iyi görürsünüz. Gördükçe aklınızda daha çok netleşir. Asla korkmayın. Korku inancın en büyük düşmanıdır. Korkudan uzaklaşmanın en etkili yolu aklınızı netleştirmektir.
  • Kendinizi tanıyın: Herkesin gelişime açık yönü vardır. Ancak bunu kendinizi tanırsanız bilirsiniz. Geliştirmek istediğiniz yönleriniz üzerinde çalışarak başarıya giden yolda hızla ilerleyebilirsiniz.
  • Deneyim Kazanın: Pratik uygulamalarda deneyim kazanmak, bir işi yapabileceğinizi görmenizi sağlayacaktır. Deneyim başarının altın anahtarlarındandır.

Kaynakça:

  • “The Power of Belief – Mindset and Success: Eduardo Briceno” at TEDxManhattanBeach
  • Slechta R. Believe yourself to success. Leadership Management International. www.lmi-inc.com