Çünkü; malum olduğu üzere 1924 yılında çıkan Tevhidi Tedrisat Kanunu ile açılan İmam Hatip Mektebi iki yıl sonra 1926 yılında kapatılmıştı. Gene malum olduğu üzere Konya İmam Hatip Okulu 35 yıl sonra 1951 yılında eğitim öğretime başlamıştı.

  Oysa Konya Sanayi Mektebi(E.M.L.) 1901, Konya Lisesi 1889, Erkek Karma Ortaokulu 1924, Ticaret Lisesi ise 1943 yılında açılmıştır.Dolayısıyla bu okullarda çok önceden başlayan atletizm faaliyetleri, İmam Hatip Okulu’nda 1960lı yıllarda kendisini göstermeye başladı.

  Bu dönemde Beden Terbiyesi İl Müdürü Sami Yavrucak, Müdür Yardımcısı Zeki Ülker, Antrenör Muhsşn Cüneyt, Fahri Antrenör Mustafa Keten atletizm sporu için çaba gösterirken,İmam Hatip Okulu’nda ise bu spor için üç isim fedakarlıktan kaçınmamıştır.

  Müdür Yardımcısı Bayram Başpınar, Meslek Dersleri Öğretmeni (Kara) Murat Özenler (1957-1964) ve gene Meslek Dersleri Öğretmeni,Konyalı,Konyaİdmanyurdu’nda daha önce santraf olarak futbol oynayan (Hafız) Ömer Ali Güneş’in gayreti ile 1960’ların başında atletizm sporu İmam Hatip Okulu’nda kendini göstermeye başladı.

FOTO- 1960’lı yılların 2 Milli atleti. Mustafa Yavuz ve Ömer Zengin. Konya’da bir yarışta…

  Konya İmam Hatip Okulu’nun atletizm tarihini üç bölümde incelemek mümkün:

                Birinci bölümü okulun açılışından 1970’li yılların ortasına kadar olan zaman diliminde düşünülebilir.İkinci bölümü ise 1986 yılına kadar olan zaman için değerlendirilirken.1986 yılında Milli Atlet Erdem Şerbetçigil’in beden eğitimi öğretmeni olarak İmam Hatip Okulu’nda atletizm için gayretlerini üçüncü dönem olarak değerlendirebiliriz.

  Bu üç dönemin Milli Atletlerinin ilki Mustafa Yavuz; sonrakileri Mehmet Özdil, Servet Uzuncan ve Ali İhsan Karataş,Konya rekorlarında imzası olan Harun Erdoğdu, birkaç branşta spor yapan Muammer Tosun’u da unutmamak gerekir.

FOTO- Mustafa Yavuz İdmanyurdu formasıyla…

  Yaptığımız araştırmalara göre birinci dönemin atletleri şu isimlerden oluşuyor.

Seyfi Özügüzel (Sprint 100-200-4x100)

Ali Kandil (Aynı zamanda İdmanyurdu’nun kaptanı, kısa mesafeci )

Mustafa Kansu (200-400)

Muammer Tosun (Atmalar)

Sefer Akyüz ( Orta Mesafe )

İbrahim Yaşa ( 800-1500 )

Mehmet Sarıbay (1500)

Süleyman Pınar ( Sirik – Cirit)

Hüseyin Parlak ( Cirit )

Zayim Solak ( 400)

Celal Çevik ( Gülle-Çekiç)

(Hafız) Osman Küçükşen ( Orta Mesafe – Kros )

Celalettin Önalan ( Güreşçi, Gülle – Disk)

Mustafa Doğruer ( Orta Mesafe – Kros)

Ziya Ercan (Kros)

Edip Üstün ( 110m Engelli )

M.EminBaşpınar ( Orta Mesafe-Kros)

FOTO- Konya şampiyonu olan İHO Orta kısmı antrenörleri Mustafa Yavuz ile....

  Lisede öğrenimini sürdüren Mustafa Yavuz gönüllü olarak orta kısmına antrenörlük yapması ile İmam Hatip Okulu orta kısmı olarak 1970 yılında büyük bir sürpriz gerçekleştirmiştir ve Konya şampiyonu oldu.

  Ortaokulun yıldızları Süleyman Pınar (Cirit-Sırıkla yüksek atlama), Hüseyin Parlak ( cirit ), Zayim Solak (400m) , İbrahim Yaşar (400m), Mehmet Sarıbay( 1500m) ve Celal Çevik’ti.(Gülle ve çekiç).Gene aynı yıllarda İmam Hatipli Sefer Akyüz 3000 m’de zamanın popüler ismi Milli Atlet Vezir Balcıoğlu’nu geçerek büyük bir başarı gerçekleştirmişti.

FOTO- Ortaokulu şampiyon yapan Mustafa Yavuz omuzlarda...

Malum olduğu üzere İmam Hatip mezunu, 1960’lı yılların sonunda orta mesafe koşan Ziya Ercan 1980’li yıllarda millet vekili olmuştu.

Daha önceki sayılarımızda da belirttiğimiz gibi, okul müsabakaları dışında, bölge takımı antremanlarına katılan atletlerin antrenörlüğünü 1968 yılına kadar gönüllü olarak kendisi de bir atlet olan Mustafa Keten yapmıştı.Nitekim bu atletlerden Mustafa Yavuz milli formayı giyme şerefine erişmişti.

İmam Hatip Okulu 2. Ve 3. Dönemi hazırlığını tamamlayıp bir süre sonra yazacağız.

  İmam Hatip Okulu’nun krosta başarılı olan iki atleti Osman Küçükşen ve Nihat Sayıcı her yıl geleneksel 27 Aralık’ta Ankara’da yapılan Gazi Koşusu (Atatürk Koşusu)’nda 2. Ve 3. Olmuşlardı.

FOTO- 27 Ekim 1968. Konya Birincilği Yarışları sonrası Zeki Ülker ile…

İMAM HATİPLİ İLK YILDIZ: MİLLİ ATLET MUSTAFA YAVUZ

Aslan Akören Orhaniyeli olan Mustafa Yavuz (1950) ailesi köyde oturmaktaydı. Orhaniye’de ilkokulu tamamlayan Yavuz, 1962,1963 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Konya İmamhatip Okulu’nda eğitime başladı. Eski Garaj civarında kendisi gibi öğrenci olan Seyit ve Mehmet Yavuz ağabeyleri ile bekar evinde kalarak eğitimini sürdürürken atletizme ilgi duymaya başladı.1957 yılından beri meslek dersleri öğretmeni olarak görev yapan (Kara) Murat Özcanlar okul atletizm takımı ile özel olarak ilgilenmekteydi.Bir keresinde içinizde okullararası kros takımında yarışmak isteyen var mı sözü ile Mustafa Yavuz’un spor hayatı başladı.Bir süre sonra Yavuz bu müsabakalarda birinci olarak ilk başarısını gerçekleştirdi.Artık o stad’da idi.1960 kuşağına sahip çıkan Fahri Antrenör Mustafa Keten nezaretinde bazı günler 300 metrelik mustakil atletizm sahasında, bazı günler ise 1 no’lu sahada antremanlara katıldı.

FOTO- 9 Aralık 1972  Kros Yarışı. Önde Konya Muzaffer Tulukcu ve Mustafa Yavuz. Arkada İlhami Arslan.

FOTO- 1970, Konya Ortaokullararası Konya Şampiyonu olan İHO Atletizm Takımı. Sol başta antrenörleri Mustafa Yavuz, sağ başta Öğretmen Ömer Ali Güneş…

Mehmet Serin ve Mustafa Sılay’ın teşviki ile Şekerspor’da lisans çıkarmak için fotoğraf çektirmişti.Bunu duyan okul müdür yardımcısı Bayram Başpınar’ın ‘’Bacaklarını kırarım.’’ Sözü ile Mustafa Yavuz İdmanyurdu’na lisansını çıkardı.

Mustafa Yavuz 6 Ocak  1967 tarihinde Hara’da yapılan ve Muharrem Dalkılıç’ın birinci olduğu Büyükler Kros Türkiye TürkiyeBirinciliği’nde hem de 17 yaşında 10. Olarak dikkatleri üzerine çekmişti. Abdullah Kökpınar’ ında takdirini kazanan Yavuz, bu başarısı ile İstanbul Ayazağa’da yapılan milli takım seçmelerine davet edilmişti.

Birçok pist ve kros yarışlarında ilk üçe giren Yavuz 1969 yılı Mart ayında Ankara Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılan kros yarışlarında Ahmet Keten ile birlikte başarılı olarak ilk defa milli takım kampına çağrıldı.

FOTO- 14 Şubat 1971 Çankırı: Ayaktakiler: İlhami Arslan, Metin Kızıltan, Cevdet Gucur, Mustafa Yavuz. Oturanlar: Hamido, Nadir Köken ve Mehmet Özdil…

Ankara Hipodrum’da yapılan ikinci seçmede 5000 metre gençlerde birinci olan Mustafa Yavuz milli forma için Üsküp/Yugoslavya yolculuğuna çıkmıştı.Otobüs Sofya’ya ulaştığında mola anında yanlarına gelen Türk çocukları ile milli eşofmanın üzerindeki yağmurluktan söz ederek ‘’Abi şunu aç ta doya doya ay yıldızı seyredeyim.’’ Sözü Mustafa Yavuz’u çok etkiledi ve sonraki çıktığı milli müsabakalarda birer ikişer kutu ay yıldız rozeti olarak gittikleri yerde gözleri ışıldayanlara hediye etmeyi ihmal etmedi.Bu olanları anlatırken Yavuz abimizin gözlerinin dolması bizleri de duygulandırdı.

Dört sefer yurtdışına, üç sefer de Türkiye’de milli forma ile yarışan Yavuz, Tameşvar’da yapılan ikinci müsabakada 1500 metre engelli yarışında 4.23’lük derecesi ile birinci oldu.Bukronometrik derece o yılların süper derecelerindendi.3000 metrede de birinci olan Yavuz 1972 sonu ile faal sporculuğunu sonlandırdı.Mustafa Yavuz bizim spora başladığımız 1969-1970’li yıllarda kendinden küçük yeni kuşağa hep sahip çıkardı.1970 yılında kadrolu olarak atletizm antrenörü olan Mustafa Sılay’ın yardımcısı gibiydi.Onun sıcak ilgisi o yılların genç sporcularını atletizme bağladı.

1974 yılında Konya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü’nde kadrolu olarak atletizm antrenörlüğüne başlayan Mustafa Yavuz’un isteği dışında 1978 yılında Ağrı’ya tayini çıktı.Beş ay burada görev yapan Konya Yüksek İslam Entütüsü’nde mezun olunca 5 ay sonra Karabük’te meslek dersleri öğretmenliğine başladı.RizeÇayeli,Ulukışla,Alpu,Kadınhanı sonrasında Taşkent’te ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü kadrosu ile 1999 yılında emekli oldu.Mustafa Yavuz halen Konya Karatay’da emeklilik hayatını sürdürüyor.

FOTO- 10 Haziran 1968 Zonguldak. Mustafa Yavuz 1500 m. ve  3000 m.Engelli yarışının birincisi..