İlk yardım hayat kurtarır.  Gerçekten çok büyük anlamlar içeren bir cümle. Bazen bir trafik kazası, bazen bir ev kazası ölümle sonuçlanabilecekken ilk yardım sayesinde hayatlar kurtulur. Bununla birlikte ilk yardımın son yardım olmaması için dikkat edilmesi gerekenler vardır.

İlk yardım, herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalar olarak tanımlanır. 

Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, hasta/yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek, iyileştirmeyi kolaylaştırmak ilk yardımın öncelikli amaçlarıdır. İlk yardımın temel uygulamaları şunlardır:

Koruma: Olay yerinde olası tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.

Bildirme: En hızlı şekilde gerekli yardım kuruluşlarına (112)  haber verilmesidir.

Kurtarma: Olay yerinde hasta yaralılara müdahale; hızlı ancak sakin ve bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Hasta/yaralının durumunun değerlendirilmesine bağlı olarak ilk yardım yapılmalıdır. Bununla birlikte eğer ilk yardım bilinmiyorsa asla hasta/yaralıya dokunulmamalı ve kımıldatılmamalıdır.

Temel ilkyardım bilgilerini öğrenmek önemlidir ama doğru bir şekilde de uygulanması gerekir. Yapılan hataları bilmek hayat kurtarmayı sağlayabilir.

  • Nöbet geçiren bir insanın ağzına kaşık koyulmamalı
  • Kalp masajı akciğerde hasara yol açabilir
  • Bazı ilaçları karıştırarak almak akciğer ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.
  • Burun kanamalarında başı arkada tutmak yanlıştır.
  • Trafik kazalarında kişileri arabadan çekip çıkarmak oldukça tehlikeli olabilir.
  • Ağır zehirlenme durumunda kusmayı azaltmak için ilaç alınmamalıdır.
  • Kanamayı durdurmak için yanlış turnike yapmak kangrene yol açabilir.  
  • Oksijenli su ve iyot ciltte yanıklara sebep olur.
  • Yılan veya böcek sokmalarında zehirli bölge emilmemelidir.

İlk yardım konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir. Bu bilgileri doğru kullanabilmek daha da önemlidir. İlk yardımın son yardım olmaması için doğru bilgileri doğru şekilde kullanarak ilk yardım yapalım.

Kaynaklar:

1.     http://www.ilkyardim.org.tr/temel-ilk-yardim-bilgileri.html

2. https://www.medimagazin.com.tr/hekim/genel/tr-ilk-yardim-sirasinda-sik-yapilan-9-hata-2-12-74586.html