30 Mart Mahalli İdareler Seçimleriile birlikte yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası, Türkiye genelindeki büyükşehirlerin hinterlandını bir hayli genişletti. Büyükşehir Belediyeleri önceden sadece şehrin merkezine hizmet verirken, artık hizmetler tek merkezden ve şehrin tamamına yapılmak üzere planlanır oldu.

Yani Konya Büyükşehir Belediyesi Ereğli'nin en ücra kasabası olan Zengen'e de, Derebucak'a da, Altınekin, Yunak, Çeltik'e de, Akşehir, Ilgın, Kadınhanı ve Sarayönü'ne de, Ahırlı'yı Hadim'e, Bozkır'a, Taşkent'e de hizmeti götürecek...

30 Mart tarihinden bu yana bahsettiğimiz bu ilçelerin büyük bir bölümünü ziyaret ettik. Hem o ilçeyi yönetenlerle, hem de ilçe halkı ile görüştük.

Açık ve net söylemek gerekirse,hem ilçelerin başta belediye başkanları olmak üzere yöneticileri hem de halkı bu durumdan rahatsız...

'Büyükşehir Yasası ile tek merkezden iş yürütmek kolay değil, bunun sürdürülebilirliği yok' görüşüne sahipler.

Dinlediğiniz zaman bir yerde hak veriyorsunuz.

Önceki gün Ereğli ve Karapınar ilçelerindeydik. Oradaki dostlarımızla, şehri yönetenlerle, denetleyenlerle ve o bölgenin eşrafı ile görüştük.

Konya'nın merkez ilçeler dışında kalan en büyük ilçesi olan Ereğli'yi ele alacak olursak, yaklaşık 130 bin nüfusu var. Bu nüfus, hemen yakınında bulunan Niğde ilinin merkez nüfusunun dahi daha çok.

Gelişmişlik açısından bakıldığında da Ereğli her alanda Niğde'den daha iyi durumda. Ama bu iyilik yeterli gelmiyor.

Ereğli şimdilerde en önemli gelir kaynağı olan su gelirlerini kaybettiğinden dert yanıyor. Büyükşehir Yasası ile birlikte su faturaları Ereğli Belediyesi'ne değil, KOSKİ'ye yani Konya'ya ödeniyor. Belediye büyük bir gelirden mahrum bırakıldı görüşü hakim...

Ereğli'nin altyapısında da problemler var. Öncelikli çözülmesi gereken konu ise kanalizasyon... Kime gitmişsek, kimle konuşmuşsak hep aynı konudan dert yanıldığını gördük: kanalizasyon istiyoruz...

Daha önce bu yatırımların neden yapılmadığını, ne aşamada olduğunu, niye şiddetle kanalizasyon istediklerini sorduk.  Yine bu doğrultuda bu sorunu Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven ile veya Konya Büyükşehir Belediyesi ile paylaşıp paylaşmadıklarını sorduk.

Ereğli'de bir mahallenin muhtarı bunların başımıza geleceğini biliyorduk diye başladığı sözlerine seçimden 10 gün sonra belediyenin kapısını çaldıklarını anlatarak devam etti.

Hem Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven'e hem de Konya Büyükşehir Belediyesi'ne bu konuyu defalarca izah ettiklerini ancak henüz atılmış tek bir adım olmadığını gördüklerini anlattılar.

Dahası, Ereğli Belediye Başkanı'na çok yakın bir isim, başkanın da bu durumdan rahatsız olduğunu hatta bu rahatsızlığının kendisinde de sağlık sorunlarına neden olduğunu aktardı.

Diğer taraftan ilçelerin genelinde gözlemlediğimiz önemli bir konu da teşviklerin dengesiz dağıtılıyor olması. Yatırım teşvik sıralaması iller bazında yapılıyor. Bu da ilçeleri mağdur ediyor. Örneğin Ereğli'de bir yatırım yapmak isteyen yatırımcının alacağı teşvikle Niğde'de yatırım yapacak yatırımcının alacağı teşvik aynı olmuyor.

Konya, teşvik sıralamasından dolayı yatırımcı kaybediyor.

Mesnevi'den:

“Şart, iyilik etmek değil, iyilikle gelmek, bu iyiliği Allah'a götürmektir.”