TANAP, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi. Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınmasıdır. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridorunu oluşturmaktadır.

Projenin uygulayıcısı olarak TANAP Doğal Gaz Anonim Şirketi kurulmuş, SOCAR % 58, BOTAŞ % 30, BP % 12 oranında hisse sahibi olmuştur.

TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacaktır. 7 adet kompresör istasyonu,4 adet ölçüm istasyonu,11 adet pig istasyonu,49 adet blok vana istasyonu yapılmıştır.

TANAP´ın temel atma töreni, Erdoğan ve Aliyev´in katılımıyla 10 Eylül 2015 tarihinde gerçekleştirilmişti.Yapımı yaklaşık üç yıldır süren proje 12 Haziran 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun katılımıyla açıldı.

Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı (TAP); Türkiye/İpsala’da TANAP ’a bağlanarak başlayan, Yunanistan’ın kuzeyinden 478 km boru hattı ile Arnavutluk sonra da Adriyatik Denizi altından geçerek, İtalya’da sonlandırılması planlanan doğal gaz boru hattı projesidir.

TANAP boru hattı ile ilk aşamada yıllık 16 milyar m³ gaz akışı planlanmıştır. . Bu miktarın 6 milyar metre küpünü Türkiye ithal edecek olup kalan 10 milyar metre küp kısmının ise Avrupa’ya ulaştırılması planlanmaktadır. Daha sonraki yıllarda, 2023 yılında 23 milyar m³, 2026 yılında 31 milyar m³ doğal gazın taşınması planlanmaktadır.

Bu proje, 9 Avrupa ülkesiyle 100 milyar dolarlık doğal gaz kontratı yapmış bir projedir. Türkiye yalnızca ihtiyaçlarını buradan karşılamakla kalmayacak, aynı zamanda AB üyesi ülkelerin de probleminin çözümünün bir parçası olmak adına önemli bir merhale teşkil etmiş olacak. Biz yerli üretimle yerli istihdamla beraber bütün teknolojilerin kullanıldığı ve çevreye duyarlı bir proje.

TANAP, küresel enerji politikaları yönünden Türkiye ile Azerbaycan’ın enerji hatlarının güvenliği, Rusya’nın tekeline bağımlılığın azaltılması ve enerji tedarik kaynaklarının çeşitlendirilmesi noktasında önemli bir adımdır. Türkiye küresel enerji politikalarında enerji akışının sağlanması konusunda Rusya’ya karşı stratejik anlamda üstünlük elde ederken, Azerbaycan Rusya’dan bağımsız olarak proje hayata geçirme konusunda somut bir adım atmış olacaktır.

Türkiye-Azerbaycan arasında enerji konusunda stratejik ortaklık, 2005 yılında işletmeye alınan Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı’nın işletmeye alınmasıyla başlamıştır. Bunu 2007 yılında doğal gaz ithalatı takip etmiştir. 2009 yılında Türkiye-Ermenistan müzakereleri bu süreci kısa süreli olumsuz etkilemiştir. Türkiye, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ sorunu çözülmeden Ermenistan devletiyle ilişki kurmayacağını taahhüt ederek krizin aşılmasını sağlamıştır. “İki Devlet Tek Millet” ülküsünün stratejik ortaklık seviyesinde olan iki ülke ilişkilerinin özel olarak enerji alanında daha pragmatist bir şekilde yürütülmesini zorunlu kıldığı söylenebilir.

TANAP projesi ile enerjinin ipek yolu açılmış oldu. Türkiye’nin teknik ve tarihi birikimi, Azerbaycan’ın kaynakları ve samimiyeti ile daha yapılacak çok işlerimiz var.

Ne demiştik, “Biz iki Devlet bir Milletiz”.

Baki selamlar.

Kaynak: https://www.tanap.com/tanap-projesi/tanap-nedir/