Son yıllarda internet sitelerinden alışveriş yapmak, mağaza alışverişine kıyasla arttı. Çeşitli site ve sosyal medya üzerinden yapılan bazı alışverişlerde ise ‘iade yoktur, yalnızca değişim mevcuttur’ ya da ‘yalnızca beden değişimi vardır’ gibi ibarelerle vatandaşlar yanlış yönlendirilebiliyor. Konunun hukuksal boyutunu ele alan Avukat Asiye Tuğçe Çakır, bu tür söylemlere karşı uyardı. Alıcının sebep göstermeksizin 14 gün içerisinde iade gerçekleştirebileceğinin altını çizen Çakır, taksitli alışverişlerde ise bu sürenin 7 gün olduğunu vurguladı. Çakır, bazı ürünlerde iade süreciyle alakalı yapılan ve 1 Ocak 2024 itibariyle uygulanacak olan değişiklikten de bahsetti.

İLK ADIM GÜVENİLİR SİTE!

İlk olarak güvenli bir alışveriş yapmak için ‘güvenilir sitenin’ bulunması gerekliliğine işaret eden Çakır, sitenin güvenilirliğini gösteren birtakım işaretlerden bahsetti. Adres satırında yeşil onay işareti bulunan sitelerin Ticaret Bakanlığı’nca güvenilir kabul edildiğini belirten Çakır, “Aynı zamanda fazlaca alışveriş yapılmış olması nedeniyle çoğunlukça bilinen siteleri kullanmak daha güvenilir olacaktır. Az bilinen sitelere şüphe ile yaklaşmak iyi olacaktır. Taklit sitelere de dikkat etmek gerekiyor. Bilinen internet sitesinin adresinde fazla harf veyahut noktalama işareti fazlalığı var ise, logosunda renk tonu farklılığı var ise taklit bir site olma ihtimali yüksektir. Bu taklit sitelerden korunmak için arama motorlarına internet sitesini yazmak yerine doğrudan tam adını adres satırına yazmak faydalı olacaktır. Ürünün fiyatının olması gerekenden çok düşük olması halinde de şüphe ile yaklaşmak gerekir. İnternet sitelerinde SSL sertifikasını kontrol edin.” diye konuştu.

‘İADE OLMAMASI’ SÖZ KONUSU DEĞİL!

Alıcının internet veya telefon ile vermiş olduğu siparişlerde ‘iade olmaması’ gibi bir durumun söz konusu olamayacağını vurgulayan Avukat Çakır, siparişlerin 14; taksitli alışverişlerin ise 7 gün içerisinde iade edilebileceğini söyledi. Bu noktada üründe bir kusur olmasına gerek olmadığını bildiren Çakır, “Alıcı, hiçbir gerekçe göstermeden ve bedel ödemeden cayma hakkına sahiptir. Caydığınızı satıcıya mesaj, e-mail, internet sitesinin kendi bildiri kutusuna bildirmelisiniz. Bildirim sonrası 10 gün içerisinde ürünü kargoya vermelisiniz. Kargo firmasından bilgilendirici bir belge alıp bunu saklayınız.” ifadelerini kullandı. Çakır, iadenin tesliminden sonra, 14 gün içerisinde satıcının ücreti müşteriye iade etmekle mükellef olduğunu sözlerinde belirtti.

BAZI TEKNOLOJİK ALETLERDE KOŞULSUZ İADE KALDIRILIYOR!

Haşhaş helvası coğrafi işaretle tescillendi Haşhaş helvası coğrafi işaretle tescillendi

Çakır, şu anda internet üzerinden alınan elektronik araçlarda da 14 gün içerisinde gerekçe göstermeksizin iade yapılabildiğine söylerken, 23 Ağustos 2022’de yapılan düzenlemeyle mesafeli sözleşmeler yönetmeliğine göre elektronik aletlerde cayma hakkının ortadan kaldırıldığını belirtti. Bu kararın 1 Ocak 2024 tarihinden itibariyle uygulanacağını belirten Çakır, “Karara göre internet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmelerde cayma hakkı şu şekilde kaldırıldı: Tüketicinin cayma hakkı kalktığında dahi, ayıptan doğan haklarını kullanmaya devam edebilecek. Yani internetten alınan malın hiçbir şekilde iade edilemeyeceği sonucuna varmak doğru olmaz. Ayıplı malın iadesindeki masraflar, tüketiciden talep edilmez. Diğer yandan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayar satışlarında cayma hakkı yönetmelikte kaldırılsa dahi, satıcı sözleşme ile tüketiciye cayma hakkı tanıyabilir. Tüketici cayma hakkı tanıyan satıcılardan alışverişi tercih edebilecek.” diye konuştu. Malın ayıplı olması halinde iade masrafının tüketiciden talep edilemeyeceğini bildiren Çakır, ayıpsız ürünün iade edilmek istenilmesi üzerine ise alıcının teslim masraflarını karşılayarak iade yapabileceğini aktardı.

HACER CEYLAN

Editör: Birkan Bakay